Η λάβα από την ηφαιστειακή έκρηξη, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη νοτιοδυτική Ισλανδία, έφθασε εχθές στο λιμάνι Γκρίνταβικ, όπου δύο σπίτια έπιασαν φωτιά, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση.

Οι μερικές δεκάδες κάτοικοι, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στα τέλη Δεκεμβρίου στο Γκρίνταβικ, απ’ όπου είχαν απομακρυνθεί το Νοέμβριο επειδή υπήρχαν φόβοι για έκρηξη του ηφαιστείου, απομακρύνθηκαν πάλι επειγόντως στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, μερικές ώρες αφότου άρχισε η έκρηξη.

«Δεν κινδυνεύουν ζωές, αν και υποδομές μπορεί να απειλούνται», έγραψε στην πλατφόρμα X ο πρόεδρος της Ισλανδίας Gudni Johannesson, προσθέτοντας ότι οι πτήσεις των αεροπλάνων δεν έχουν διακοπεί.

Ο επικεφαλής της πολιτικής άμυνας Víoir Reynisson δήλωσε ότι ενώ το κύριο ρεύμα λάβας βγήκε έξω από τα φράγματα, η νέα ρωγμή στο εσωτερικό τους ήταν το «χειρότερο σενάριο».

Μια επιλογή που εξετάζεται είναι η χρήση αντλιών για την ψύξη της λάβας με θαλασσινό νερό, ώστε να περιοριστούν οι ζημιές στην πόλη.

Η Jakobsdottir δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς και τα έξοδα στέγασης των κατοίκων που αναγκάστηκαν και πάλι να φύγουν.

Η έκρηξη συνέβη μετά από μια σειρά μικρών σεισμών στη νοτιοδυτική περιοχή και η έκρηξη της Κυριακής ήταν η πέμπτη στη χερσόνησο Ρέικιανες από το 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Skynews