Ένταση προκλήθηκε σήμερα στην κορεατική χερσόνησο. Η Βόρεια Κορέα εξαπέλυσε 200 οβίδες στα ανοικτά, ενώ λίγες ώρες αργότερα, η Σεούλ ξεκίνησε ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε νησί στη μεθόριο.

Πριν από αυτό η νοτιοκορεατική κυβέρνηση έδωσε εντολή για την εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων δυο νησιών της χώρας, των Γιονπγιόνγκ και Μπανγκγιόνγκ, κοντά στη Βόρεια Κορέα. Ο στρατός της Πιονγιάνγκ άνοιξε πυρ 200 φορές με πυροβόλα όπλα προς τα ανοικτά των δυτικών ακτών, στην Κίτρινη Θάλασσα, όχι μακριά από τα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα των δυο κρατών.

«Ο στρατός της Βόρειας Κορέας προχώρησε σε πάνω από 200 βολές από τις 09:00 ως τις 11:00 στις ζώνες της Τζανγκσάν-γκοτ στα βόρεια του νησιού Μπανγκγιόνγκ και στα βόρεια του νησιού Γιονπγιόνγκ», ανέφερε αξιωματούχος του νοτιοκοερεατικού υπουργείου Άμυνας.

Αντιδρώντας στις ομοβροντίες του πυροβολικού της Πιονγκγιάνγκ, η Σεούλ κατήγγειλε την «προκλητική ενέργεια», απαίτησε να τερματιστεί αμέσως και προειδοποίησε πως θα ανταποδώσει λαμβάνοντας «προσήκοντα» μέτρα. «Προειδοποιούμε αυστηρά τη Βόρεια Κορέα ότι θα φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή την κλιμάκωση της κρίσης και απαιτούμε να σταματήσει αμέσως αυτές τις ενέργειες», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας σε δελτίο τύπου που δημοσιοποίησε. «Ο στρατός μας παρακολουθεί και επιτηρεί από κοντά την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Αργότερα, η Σεούλ ανακοίνωσε πως προχώρησε σε ασκήσεις βολής με πραγματικά πυρά. Οι κάτοικοι των δύο νησιών κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή πριν από τις «ασκήσεις πυροβολικού με πραγματικά πυρά με αυτοπροωθουμενους όλμους K9», μετέδωσε το Yonhap. Πρόκειται για τις πρώτες ασκήσεις αυτού του τύπου στην περιοχή αφότου οι δύο χώρες αποσύρθηκαν το Νοέμβριο από μια συμφωνία που είχε συναφθεί το 2018 για να αποφεύγονται τα στρατιωτικά επεισόδια στη μεθόριο.

Σε αυτό το πλαίσιο και με την ανησυχία να είναι έκδηλη, η Κίνα κάλεσε επίσης σήμερα «όλα τα μέρη να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση». Η Κίνα ελπίζει ότι τα μέρη «θα απόσχουν από μέτρα που επιδεινώνουν τις εντάσεις και θα αποφύγουν μια νέα κλιμάκωση», σχολίασε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης πως οργάνωσαν κοινή ναυτική περίπολο ρουτίνας και αεροπορική άσκηση σήμερα στη Νότια Σινική Θάλασσα, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα θαλάσσια σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας, πεδία μάχης

Τα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών έχουν μετατραπεί επανειλημμένα σε πεδίο μαχών στο παρελθόν. Η Βόρεια Κορέα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη «βόρεια γραμμή διαχωρισμού», τα θαλάσσια σύνορα που χαράχτηκαν μονομερώς από την αποστολή του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποτροπής συγκρούσεων μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953).

Πρόκειται για το πιο σοβαρό τέτοιο επεισόδιο από το 2010, όταν η Πιονγκγιάνγκ είχε πλήξει με 170 οβίδες του πυροβολικού το νησί Γιονπγιόνγκ, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους δυο αμάχους, στην πρώτη βορειοκορεατική επίθεση εναντίον νοτιοκορεατών πολιτών μετά τον πόλεμο της Κορέας.

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα είχαν αρχίσει το 2018 διαδικασία επαναπροσέγγισης, που είχε κορυφωθεί με τρεις συναντήσεις κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν και του νοτιοκορεάτη προέδρου την εποχή, του Μουν Τζε-ιν. Όμως οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο Κορέες επιδεινώθηκαν, φθάνοντας σε νέο ναδίρ την περασμένη χρονιά, μετά την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου από την Πιονγκγιάνγκ, που ώθησε τη Σεούλ να αναστείλει εν μέρει συμφωνία του 2018 με σκοπό την αποκλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων. Μετά από συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος Εργατών Κορέας στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες του στρατού για το ενδεχόμενο «πολέμου» που θα μπορούσε να ξεσπάσει «ανά πάσα στιγμή» στην κορεατική χερσόνησο. Κατηγόρησε ακόμη, σε μακροσκελή ομιλία του, τις ΗΠΑ για «στρατιωτικές απειλές διαφόρων τύπων» και διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να διατηρήσουν «τη δυνατότητα συντριπτικής ανταπόδοσης» σε περίπτωση πολέμου.

Κατά τη διάρκεια των κομματικών εργασιών, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ξεκαθάρισε πως η Πιονγκγιάνγκ δεν επιδιώκει πλέον ούτε τη συμφιλίωση, ούτε την επανένωση με τη Νότια Κορέα, υπογραμμίζοντας την «κατάσταση μόνιμης και ανεξέλεγκτης κρίσης» που, κατ’ αυτόν, προκαλούν η Σεούλ και η Ουάσιγκτον.

Το 2023, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε αριθμό-ρεκόρ δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, κατά παραβίαση σειράς αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θεωρητικά της το απαγορεύουν και αψηφώντας τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί. Η χώρα ενέγραψε εξάλλου στο Σύνταγμά της το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει και δοκίμασε επιτυχώς διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) τύπου Hwasong-18, τον ισχυρότερο στο οπλοστάσιό της, ικανό να πλήξει οποιοδήποτε σημείο στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters