Ο Benjamin Netanyahu ορκίστηκε και πάλι πρωθυπουργός του Ισραήλ, καθώς το νέο ακροδεξιό και θρησκευτικά συντηρητικό κόμμα της χώρας ανέλαβε χθες την ηγεσία. Η κυβέρνηση θα δοκιμάσει τους δεσμούς του Ισραήλ με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Πολλοί φοβούνται ότι οι εταίροι του Netanyahu θα υπονομεύσουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία και τη σταθερότητα του Ισραήλ.

Η επιστροφή του Netanyahu στην πρωθυπουργία για έκτη φορά έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Ισραήλ, καθώς αντιμετωπίζει θεμελιώδεις προκλήσεις: την αυξανόμενη διεθνή κριτική για τους χειρισμούς του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και ένα παγκόσμιο κύμα αντισημιτισμού.

Ορισμένοι αναμένουν αυξημένες εντάσεις με τους Παλαιστίνιους. Το κόμμα του Netanyahu έχει διακηρύξει το «αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα του εβραϊκού λαού σε όλα τα μέρη της γης του Ισραήλ» και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τον εποικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – εγκαταλείποντας ρητά τη διεθνώς αναγνωρισμένη φόρμουλα για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης που βασίζεται στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους παράλληλα με το Ισραήλ. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν διακοπεί εδώ και χρόνια.

Άλλοι προβλέπουν την υπονόμευση του δημοκρατικού συστήματος του Ισραήλ. Η νέα κυβέρνηση πιέζει για μια αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος, η οποία, όπως επιμένουν ο Netanyahu – που επί του παρόντος δικάζεται για κατηγορίες διαφθοράς – και οι υποστηρικτές του, θα αποκαταστήσει τη σωστή ισορροπία μεταξύ των κλάδων της κυβέρνησης. Οι επικριτές λένε ότι η κίνηση αυτή θα περιορίσει τη δύναμη της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, βλάπτοντας το δημοκρατικό σύστημα του Ισραήλ και αφήνοντας τις μειονότητες πιο ευάλωτες.

Αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις σχέσεις του Ισραήλ με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο ίσως σύμμαχό του. Ο πρόεδρος Biden δήλωσε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Netanyahu, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων.

 

Πηγή: The New York Times