Το κοινοβούλιο της Γκάνας ενέκρινε χθες Τρίτη σχέδιο νόμου για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Αρκετές ακόμη χώρες της Αφρικής κατάργησαν την εσχάτη των ποινών τα τελευταία χρόνια.

Δεν έχει γίνει καμιά εκτέλεση στην Γκάνα από το 1993· ωστόσο, 176 άνθρωποι ανέμεναν τη θανάτωσή τους το 2022, σύμφωνα με την υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας.

Το νέο νομοσχέδιο τροποποιεί τον ποινικό κώδικα και αντικαθιστά τη θανατική ποινή με την ισόβια κάθειρξη.

Για να γίνει νόμος του κράτους, το κείμενο μένει να υπογραφτεί από τον πρόεδρο Νάνα Ακούφο-Αντό.

Πρόκειται για «σπουδαία πρόοδο ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Γκάνα», δήλωσε ο Φράνσις-Εξέβιερ Σοσού, ο εισηγητής του σχεδίου νόμου.

«Εκπονήσαμε έρευνες (…) και όλες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γκανέζων θέλει η θανατική ποινή να καταργηθεί», εξήγησε ο κ. Σοσού στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Γκάνα είναι η 29η χώρα της Αφρικής και η 124η παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Death Penalty Project, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και συνεργάστηκε με εταίρους της στην αφρικανική χώρα για να βοηθήσει να αλλάξει ο νόμος.

Η Ισημερινή Γουινέα, η Σιέρα Λεόνε, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Ζάμπια είναι ανάμεσα στα κράτη της Αφρικής που προχώρησαν στην κατάργηση της θανατικής ποινής τα τελευταία δυο χρόνια.

Το 2022 ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για 883 εκτελέσεις σε 20 χώρες στην ετήσια έκθεσή της, με άλλα λόγια τον υψηλότερο αριθμό από το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ