Η Γερμανία εντάσσει δύο ακόμη κράτη, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, στον κατάλογο με τις «ασφαλείς χώρες προέλευσης», όπως αναφέρει το ΑΡ.

Αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενες αιτήσεις ασύλου για πολίτες από τις χώρες αυτές, όπως και οι επαναπροωθήσεις θα διεκπεραιώνονται πολύ ταχύτερα.

Τη σχετική απόφαση πήρε το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνοντας σχέδιο νόμου που παρουσίασε η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ (SPD).

«Και τα δύο κράτη θέλουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και στα δύο κράτη, οι πολίτες γενικά δεν απειλούνται με πολιτικές διώξεις. Περισσότερες από μία στις δέκα απορριφθείσες αιτήσεις ασύλου προέρχεται από αυτές τις δύο χώρες. Εδώ μπορούμε να μειώσουμε αποτελεσματικά την παράτυπη μετανάστευση πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε, όπως αναφέρει και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο, ο Γιώργος Παππάς.

Η Φέζερ ανακοίνωσε επίσης συμφωνίες μετανάστευσης με τη Μολδαβία και τη Γεωργία. «Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουμε ευκαιρίες σε άτομα που θέλουν να έρθουν στη Γερμανία για να ολοκληρώσουν εκπαίδευση ή να εργαστούν – άτομα με προσόντα που χρειαζόμαστε επειγόντως», είπε. «Ταυτόχρονα, συμφωνούμε ότι όσοι δεν έχουν το δικαίωμα να μείνουν μαζί μας πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους».

Βαρύνουσα σημασία στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης έπαιξε το γεγονός ότι τα ποσοστά αναγνώρισης ασύλου για υπηκόους των δύο χωρών ήταν λιγότερο από 0,1% το πρώτο εξάμηνο του 2023. Με το χαρακτηρισμό τους ως «ασφαλείς χώρες προέλευσης» οι διαδικασίες ασύλου μπορούν να διεκπεραιωθούν ταχύτερα και οι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο μπορούν να απελαθούν ευκολότερα.

Για την ιστορία να πούμε ότι η Γερμανία θεωρεί ως «ασφαλείς χώρες προέλευσης» τις χώρες Γκάνα και Σενεγάλη (από το 1993), Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία (από το 2014), Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο (από το 2015).

Στη λίστα αυτήν περιλαμβάνονται χώρες, στις οποίες εκτιμάται ότι δεν υπάρχει φόβος κρατικών διώξεων και ότι το αντίστοιχο κράτος μπορεί να προστατευθεί από μη κρατική δίωξη, οπότε και ισχύει το λεγόμενο τυπικό τεκμήριο ότι δεν συντρέχει κίνδυνος διώξεων.