Η Κίνα έχει αυξήσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές τροφίμων τις τελευταίες δύο δεκαετίες, προκαλώντας ανησυχίες στους αξιωματούχους που αναφέρουν ότι οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων θα μπορούσαν να προκαλέσουν γενικότερες αναταραχές. Ειδικότερα, αυτή η εξάρτηση έχει αυξήσει την ευαισθησία της Κίνας σε διαταραχές εφοδιασμού τροφίμων που προκαλούνται από γεωπολιτικές εντάσεις, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση επισιτιστικής ασφάλειας στην Κίνα;

Με περίπου το 10% της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη, η Κίνα παράγει το 1/4 των παγκόσμιων σιτηρών και τρέφει το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας έδειξαν ότι το 2022, η παραγωγή σιτηρών της Κίνας έφτασε στο ρεκόρ των 686,53 εκατομμυρίων τόνων παρά τις καθυστερημένες φυτεύσεις, τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις διαταραχές λόγω COVID-19. Η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή δημητριακών (όπως καλαμπόκι, σιτάρι και ρύζι), φρούτων, λαχανικών, κρέατος, πουλερικών, αυγών και αλιευτικών προϊόντων.

Παρά την εγχώρια παραγωγή της, η Κίνα είναι καθαρός εισαγωγέας γεωργικών προϊόντων από το 2004. Σήμερα, εισάγει περισσότερα από αυτά τα προϊόντα – συμπεριλαμβανομένων σόγιας, καλαμποκιού, σιταριού, ρυζιού και γαλακτοκομικών προϊόντων – από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Μεταξύ του 2000 και του 2020, ο δείκτης αυτάρκειας τροφίμων της χώρας μειώθηκε από 93,6% σε 65,8%. Τα μεταβαλλόμενα διατροφικά πρότυπα έχουν επίσης αυξήσει τις εισαγωγές της Κίνας σε βρώσιμα έλαια, ζάχαρη, κρέας και μεταποιημένα τρόφιμα. Το 2021, ο δείκτης εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές βρώσιμων ελαίων έφτασε σχεδόν το 70%, σχεδόν τόσο υψηλός όσο και η εξάρτηση από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου.

Πηγή: Guardian NG

Γιατί η Κίνα εξαρτάται πλέον από τα εισαγόμενα τρόφιμα;

Ένας πρωταρχικός παράγοντας είναι οι ολοένα και πιο εξελιγμένες διατροφικές απαιτήσεις των Κινέζων, οι οποίες οφείλονται στην αυξανόμενη μεσαία τάξη των κατοίκων στις πόλεις που αναζητούν ασφαλέστερα, πιο ποικίλα και υψηλότερης ποιότητας τρόφιμα.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων έχουν αυξήσει ιδιαίτερα τη ζήτηση για εισαγωγές. Ενώ η κινεζική κυβέρνηση βελτίωσε τα εθνικά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων πέρυσι, η παρατεταμένη έλλειψη αυστηρών κανονισμών ασφάλειας τροφίμων στη χώρα επέτρεψε σε καιροσκόπους εγχώριους παραγωγούς να παράγουν μη ασφαλή ή τοξικά τρόφιμα. Αρκετά θανατηφόρα σκάνδαλα που σχετίζονται με το θέμα τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των Κινέζων στις τοπικές μάρκες, οδηγώντας τους να προτιμούν τις ξένες.

Για παράδειγμα, μολυσμένο βρεφικό γάλα σκότωσε 6 μωρά και δηλητηρίασε 300 χιλιάδες παιδιά το 2008 – σήμερα, οι Κινέζοι γονείς εξακολουθούν να προτιμούν τα ξένα βρεφικά γάλατα.

Επιπλέον, οι εισαγωγές τείνουν να είναι φθηνότερες από τις τοπικές επιλογές λόγω του υψηλότερου κόστους και της χαμηλότερης αποτελεσματικότητας της καλλιέργειας ορισμένων τροφίμων στην Κίνα. Για παράδειγμα, το κόστος για την καλλιέργεια σόγιας στην Κίνα είναι 1,3 φορές μεγαλύτερο από ό,τι στις ΗΠΑ. Επειδή οι μισθοί των αγροτών είναι χαμηλότεροι από ό,τι για τους εργάτες σε εργοστάσια και άλλα αστικά επαγγέλματα, οι αγρότες αισθάνονται ότι έχουν κίνητρο να εγκαταλείψουν εντελώς το επάγγελμα.

Η εξάρτηση της Κίνας από τις εισαγωγές τροφίμων πιθανότατα θα αυξηθεί καθώς η ποσότητα της καλλιεργήσιμης γης συνεχίζει να μειώνεται. Μεταξύ 2013 και 2019, η Κίνα έχασε περισσότερο από το 5% της καλλιεργήσιμης γης της λόγω παραγόντων όπως η υπερβολική χρήση λιπασμάτων και η παραμέληση της γης, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η λειψυδρία και η ρύπανση, καθώς και η κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Μελετητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση του περιβάλλοντος μείωσαν από κοινού τη μέση εθνική απόδοση των καλλιεργειών της Κίνας κατά 10% (55 εκατομμύρια τόνους ετησίως) από το 1981 έως το 2010.

Πηγή: China Daily

Τι διακυβεύεται για την κινεζική κυβέρνηση εάν η χώρα υποστεί επισιτιστική κρίση;

Οι λιμοί και οι επισιτιστικές κρίσεις αποτέλεσαν νεκροταφεία για τις δυναστείες της αυτοκρατορικής Κίνας. Προκάλεσαν επανειλημμένα αγροτικές εξεγέρσεις και πολιτικές επαναστάσεις που οδήγησαν σε κατάρρευση του καθεστώτος. Από το 1949, οι ηγέτες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος έθεσαν σταθερά ως προτεραιότητα την επισιτιστική ασφάλεια ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της εξουσίας.

Η τελευταία εθνική επισιτιστική κρίση στην Κίνα ήταν ο Μεγάλος Λιμός το 1959-1961, ο μεγαλύτερος λιμός στην ιστορία της ανθρωπότητας. Προκλήθηκε από το «Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός», μια σειρά ριζοσπαστικών πολιτικών εκβιομηχάνισης, και οδήγησε σε θάνατο 30 εκατομμύρια ανθρώπους από την πείνα και περίπου τον ίδιο αριθμό χαμένων γεννήσεων και εκτρώσεων. Ο Μεγάλος Λιμός έσπειρε το “σπόρο” για τη 10ετη κοινωνικοπολιτική αναταραχή της Πολιτιστικής Επανάστασης το 1966-1976. Αν και οι σημερινοί Κινέζοι ηγέτες δεν συζητούν δημοσίως τέτοιες καταστροφές που προκαλούνται από την πολιτική, έζησαν αυτά τα γεγονότα. Η συνεχιζόμενη ιεράρχηση της διατροφικής αυτάρκειας υποδηλώνει ότι δεν θα ήθελαν να επαναλάβουν τέτοια λάθη.

Εν μέσω της πανδημίας COVID-19, οι διαταραχές στον εφοδιασμό τροφίμων και οι ελλείψεις τροφίμων που προκλήθηκαν από τα lockdown έδειξαν ότι το πολιτικό σύστημα παραμένει ευάλωτο στην επισιτιστική ανασφάλεια. Τα συλλογικά παράπονα που επιδεινώθηκαν από τις ελλείψεις τροφίμων συνέβαλαν σε μια έκρηξη διαδηλώσεων σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν «Θέλουμε τρόφιμα, όχι τεστ για COVID», σε μια σπάνια εκδήλωση διαμαρτυρίας μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Κίνα το 1989.

Τοπικοί αξιωματούχοι ζήτησαν συγγνώμη για τις ελλείψεις τροφίμων σε περιοχές όπως η Τσανγκτσούν, η Γκουιγιάνγκ και η Σιντζιάνγκ. Στη Σαγκάη, 3 αξιωματούχοι απολύθηκαν επειδή δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις καταγγελίες για έλλειψη τροφίμων κατά τη διάρκεια ενός lockdown.

Πηγή: PBS / Reuters

Πώς προσπαθεί η κινεζική κυβέρνηση να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας;

Σήμερα, οι Κινέζοι ηγέτες θεωρούν την επισιτιστική ασφάλεια αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ασφάλειας, με το άρθρο 22 του νόμου για την εθνική ασφάλεια της Κίνας του 2015 να απαιτεί από το κράτος να λάβει ολοκληρωμένα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων. Το “Έγγραφο Νο. 1, το πρώτο έγγραφο πολιτικής που εκδίδεται από τις ανώτατες αρχές της Κίνας κάθε χρόνο, επικεντρώνεται σταθερά στα «τρία ζητήματα της γεωργίας, της υπαίθρου και των αγροτών» από το 2004.

Από την πλευρά της ζήτησης, πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει εργαστεί για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων μέσω πρωτοβουλιών όπως η εκστρατεία «καθαρό πιάτο». Μια έρευνα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών διαπίστωσε ότι οι Κινέζοι καταναλωτές στις μεγάλες πόλεις σπατάλησαν έως και 18 εκατομμύρια τόνους τροφίμων το 2015, ποσότητα αρκετή για να θρέψει έως και 50 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει νομοθετικά μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων, την προστασία των σπόρων και της βιομηχανίας σπόρων και την προστασία των γεωργικών εκτάσεων.

Η κινεζική κυβέρνηση προσπάθησε επίσης να διαφοροποιήσει τις πηγές εισαγωγών και να προωθήσει την παγκόσμια γεωργική συνεργασία μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road. Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος γεωργικός προμηθευτής της Κίνας, αλλά η θέση τους αποδυναμώθηκε μετά τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας το 2018. Το 2021, η Βραζιλία αντικατέστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο μεγαλύτερος γεωργικός προμηθευτής της Κίνας, παρέχοντας το 20% των γεωργικών εισαγωγών της.

Με πληροφορίες από Council Foreign Relations