Νέες απολύσεις πραγματοποίησε ο Ίλον Μασκ στην πλατφόρμα Χ, αυτή τη φορά περίπου 1.200 υπαλλήλων που ασχολούνταν με τον έλεγχο περιεχομένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ανήκαν στο τμήμα της επίβλεψης και «καταπολέμησης» του περιεχομένου της πλατφόρμας Χ, που είναι προσβλητικό ή αντίθετο με την πολιτική της. Ο εποπτικός φορέας του διαδικτύου στην Αυστραλία eSafety τόνισε ότι οι περικοπές αυτές σημειώθηκαν την ώρα που αποκαταστάθηκαν χιλιάδες λογαριασμοί που είχαν ανασταλεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μεγιστοποιείται ο κίνδυνος για ακραίες καταστάσεις που σχετίζονται με τη ρητορική μίσους και τη διασπορά βλαβερού περιεχομένου.

Όπως αναφέρεται από πηγές του eSafety τους τελευταίους μήνες μετά την εξαγορά του Twitter και μετατροπή του σε πλατφόρμα X από τον Ίλον Μασκ, έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση της τοξικότητας και του μίσους στα σχόλια και το περιεχόμενο των χρηστών του διάσημου Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης. Τα στοιχεία από τον κατάλογο που εξασφάλισε η επιτροπή του οργανισμού eSafety, επιβεβαιώνουν ότι οι υπάλληλοι που απολύθηκαν ασχολούνταν με τον έλεγχο περιεχομένου, ανάμεσα στους οποίους το 80% ήταν μηχανικοί λογισμικού.

Η επίτροπος του eSafety Τζούλι Ίνμαν Γκραντ, η οποία κάποτε εργαζόταν για την πλατφόρμα, όταν ακόμα ονομαζόταν Twitter, τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται αυτοί οι αριθμοί. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πρόκειται για «τη χειρότερη δυνατή κατάσταση. Μειώνεις πολύ τις άμυνες και ξαναφέρνεις υπότροπους στην πλατφόρμα». Η Αυστραλία συμβάλλει στην παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, υποχρεώνοντας τις εταιρείες αυτού του κλάδου να ελέγχουν και να εξηγούν πώς αντιμετωπίζουν θέματα όπως ρητορική μίσους και σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων.