Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πολωνίας είναι οι πρώτοι Ευρωπαίοι ηγέτες, πλην του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που μιλούν για γενοκτονία μετά την σφαγή της πόλης Μπούτσα στα περίχωρα του Κιέβου και τις υποψίες και για άλλα τέτοια «περιστατικά» σε πόλεις της Ουκρανίας από τις αποχωρούσες ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

«Θα κάνουμε παν δυνατόν ώστε εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου να μην μείνουν ατιμώρητοι και για να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων, στην προκειμένη περίπτωση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για να λογοδοτήσουν για τα περιστατικά που θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και, γιατί να μην το πούμε, γενοκτονία», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός κατά την ομιλία του σε οικονομικό φόρουμ.

Ο Πέδρο Σάντσεθ κατήγγειλε την «αδικαιολόγητη επίθεση» του Βλαντίμιρ Πούτιν, που «έφερε και πάλι τον πόλεμο στις πύλες της Ευρώπης».

Στην Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ζήτησε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για «την γενοκτονία» που διαπράχθηκε από τον ρωσικό στρατό στις ουκρανικές πόλεις, ανάμεσά τους και η Μπούτσα.

«Τις πολυαίμακτες σφαγές που διαπράχθηκαν από τους Ρώσους, τους Ρώσους στρατιώτες, πρέπει να τις πούμε με το όνομά τους. Είναι γενοκτονία και πρέπει να δικαστεί» δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι. «Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για το έγκλημα αυτό της γενοκτονίας».

«Μία τέτοια επιτροπή είναι αναγκαία αν θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια για τις διαστάσεις των ρωσικών φασιστικών εγκλημάτων» είπε ο Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ζητώντας νέες κυρώσεις από τη Δύση κατά της Ρωσίας και παραβάλλοντας τον Πούτιν με τους αιμοσταγείς δικτάτορες του παρελθόντος.

«Ξεκάθαρες και αποφασιστικές κυρώσεις είναι αναγκαίες. Αυτές οι κυρώσεις δεν λειτουργούν» δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος ιδιαίτερα στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Κύριε πρόεδρε Μακρόν, πόσες φορές διαπραγματευθήκατε με τον Πούτιν; Τι κερδίσατε; Δεν συνομιλούμε, δεν διαπραγματευόμαστε με τους εγκληματίες, οι εγκληματίες πρέπει να πολεμηθούν», είπε.

«Κανείς δεν διαπραγματεύθηκε με τον Χίτλερ. Θα διαπραγματευόσασταν με τον Χίτλερ, με τον Στάλιν, με τον Πολ Ποτ;» πρόσθεσε ο Πολωνός πρωθυπουργός κατηγορώντας ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες για «αναβλητικότητα» και για «ξύλινη γλώσσα».

«Αυτό που πρέπει να ακουστεί δυνατά στο Βερολίνο δεν είναι οι φωνές των Γερμανών επιχειρηματιών, των Γερμανών δισεκατομμυριούχων, που πιθανότατα σας εμποδίζουν να δράσετε, αλλά οι φωνές των αθώων γυναικών και παιδιών. Οι φωνές εκείνων που δολοφονούνται» δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε την Ρωσία για γενοκτονία στην Ουκρανία μετά την ανακάλυψη της σφαγής στην Μπούτσα.

Ακολουθεί βίντεο με ευαίσθητο περιεχόμενο – Συνιστάται προσοχή:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ