Η υποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ Φινλανδία ξεκίνησε σήμερα την κατασκευή του νέου της φράχτη μήκους 200 χλμ. κατά μήκος των συνόρων της με τη Ρωσία, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της εδαφικής της ασφάλειας.

Η Φινλανδία μοιράζεται τη μεγαλύτερη συνοριακή γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, που φτάνει τα 1340 χλμ. Μέχρι τώρα, τα σύνορα φυλάσσονται κυρίως από ένα μικρό ξύλινο φράχτη, σχεδιασμένο ουσιαστικά για να εμποδίζουν την κίνηση ζώων.

Το έργο αυτό – που υπολογίζεται στα 380 εκατομμύρια ευρώ- αποφασίστηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία και κατασκευάζεται για να αποτρέψει τους Ρώσσους πολίτες που θέλουν να ξεφύγουν από την υποχρεωτική στράτευση να περνούν τα σύνορα καθώς και γιατί το Ελσίνκι  φοβάται ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές στα σύνορα για πολιτικούς σκοπούς.

Τον Σεπτέμβριο, Ρώσοι συνέρρεαν στη Φινλανδία μετά την ανακοίνωση του προέδρου Vladimir  Putinγια την επιστράτευση εφέδρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, το Ελσίνκι, τροποποίησε τον νόμο της για την συνοριοφυλακή τον Ιούλιο ώστε να διευκολύνει να κατασκευαστούν ισχυρότεροι φράκτες και περιόρισε σημαντικά την είσοδο Ρώσων πολιτών στη φινλανδική επικράτεια.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Πολωνία έχουν επίσης αυξήσει ή σχεδιάζουν να αυξήσουν την ασφάλεια στα σύνορά τους με τη Ρωσία.

Οι εργασίες «θα ξεκινήσουν με την εκκαθάριση των δασών και θα προχωρήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε η κατασκευή δρόμων και η εγκατάσταση φράχτη να μπορούν να ξεκινήσουν τον Μάρτιο», ανέφερε σε δήλωσή της η Φινλανδική Συνοριακή Φρουρά.

Το πιλοτικό έργο των τριών χιλιομέτρων στο νοτιοανατολικό συνοριακό πέρασμα στην Ιμάτρα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου, πρόσθεσε. Τα μεταλλικά φράγματα ύψους τριών μέτρων θα καλυφθούν με συρματόπλεγμα, με κάμερες νυχτερινής όρασης, λάμπες και μεγάφωνα σε σημεία που κρίνονται ευαίσθητα. Επίσης, η κατασκευή επιπλέον 70 χιλιομέτρων (43 μίλια), κυρίως στη νοτιοανατολική Φινλανδία, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2023 και 2025.

 

Με πληροφορίες από : ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, CNN