Μία φινλανδική ζυθοποιία είναι ολοφάνερα… υπέρ της προσχώρησης της χώρας της στο ΝΑΤΟ και αποφάσισε να γιορτάσει με τον δικό της τρόπο την απόφαση της κυβέρνησή της να προχωρήσει στο αίτημα ένταξης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έβγαλε νέα μπύρα με το σήμα της Βορειοατλαντική Συμμαχίας, η οποία μάλιστα γίνεται ανάρπαστη.

Ο λόγος για τη ζυθοποιία Olaf Brewing με έδρα της Σαβονλίνα, της οποίας το νέο προϊόν φέρει το όνομα OTAN (το ΝΑΤΟ στα γαλλικά) και μια ετικέτα με το σύμβολο του ΝΑΤΟ, την πυξίδα.

Όπως μεταδίδει το yle.fi, η εταιρεία εξέταζε εδώ και καιρό το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει μια μπύρα με την επωνυμία «NATO». Όταν λοιπόν άρχισε να δείχνει σίγουρο πως η Φινλανδία θα προχωρούσε σε αίτηση ένταξης, η Olaf Brewing έκανε το βήμα. «Δεν θα το κάναμε αν δεν πιστεύαμε ότι ήταν καλό για τη Φινλανδία και την ασφάλειά της» είπε ο διευθύνων σύμβουλος Πετέρι Βαντίνεν, σημειώνοντας ότι είναι εύκολο για τις μικρές ζυθοποιίες να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις.

«Στο παρελθόν δεν έχουμε πάρει ιδιαίτερη θέση στα πολιτικά ζητήματα. Τώρα όμως η πλειονότητα των Φινλανδών στηρίζει την απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό τολμήσαμε να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα και δεν απαιτούσε πραγματικά πολλή τόλμη, απλώς αποφασίσαμε να το κάνουμε» τόνισε.

Η νέα μπύρα της εταιρείας, όπως λέει ο Βαντίνεν, έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον των καταστηματαρχών και εστιατόρων. «Το τηλέφωνο χτυπούσε όλο το πρωί και οι άνθρωποι ρωτούσαν “πότε μπορείτε να παραδώσετε;”».

Η Σαβονλίνα βομβαρδίστηκε από ρωσικά αεροπλάνα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Πετέρι Βαντίνεν είπε ότι η γιαγιά του θυμάται ακόμα τις βόμβες που εξερράγησαν στο κέντρο της πόλης. «Ελπίζουμε ότι μετά την απόφαση για ΝΑΤΟ, δεν θα χρειαστεί να ξαναδούμε ποτέ τέτοια γεγονότα στη Σαβονλίνα ή στη Φινλανδία» δήλωσε ο ίδιος.