Ένα νέο μεγάλο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού σημειώνεται ανά την Ευρώπη, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για την εκτόξευση των μολύνσεων το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Our World In Data, ο κυλιόμενος μέσος εβδομαδιαίος όρος των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκων αυξάνεται σε χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δανία αλλά και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον TheGuardian, η μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων, με τις μολύνσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων να παραμένουν κατά μέσο εβδομαδιαίο όρο στις 2.043 (δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων ανά την υφήλιο, αν και χαμηλότερος από τις 2.878 στις αρχές Ιουνίου), σημειώνεται στην Πορτογαλία.

Στη Γαλλία, ο αντίστοιχος αριθμός αυξήθηκε από 224 κρούσματα στις 13 Ιουνίου στα 920 μέσα σε μία εβδομάδα, εν μέσω καύσωνα. Εκτιμάται ότι, μεσοπρόθεσμα, η κατάσταση μπορεί να είναι «πολύ δύσκολη» στα νοσοκομεία της Γαλλίας.

Στη Γερμανία, ενώ είναι χαμηλότερος, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, φτάνοντας τα 715 κρούσματα τη Δευτέρα, όμως αυξάνεται σταθερά από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, όταν είχαν καταγραφεί 325 μολύνσεις covid-19.

Στην Ιταλία τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα από 354 σε 549. Σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο υγείας ΙSS της χώρας, ο ρυθμός μεταδοτικότητας αυξάνεται εκ νέου σε επιδημικό επίπεδο.

Επιπλέον, αν και το ποσοστό των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ μειώνεται, μόνον μία από τις 21 περιφέρειες της Ιταλίας θεωρείται ακόμη «χαμηλού κινδύνου», 14 κατατάσσονται στην κατηγορία του «μέτριου» κινδύνου και οι υπόλοιπες έξι στις «υψηλού» κινδύνου.

Αντίστοιχα, στην Ολλανδία τα κρούσματα αυξάνονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, με το ινστιτούτο δημόσιας υγείας της χώρας να αναφέρει ως αιτία τις υποπαραλλαγές BA.4 and BA.5, όχι μόνο για την αύξηση των μολύνσεων στην χώρα, αλλά και ανά την υφήλιο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Our World in Data, ο μέσος εβδομαδιαίος όρος των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ολλανδία αυξήθηκε από 117 σε 204 την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ερνστ Κουίπερς, κάνει λόγο για «πολύ υπαρκτό κίνδυνο» να μολυνθούν εκατομμύρια άνθρωποι έως και το φθινόπωρο.

ΕΡΤ