Η EBU ανακοίνωσε σήμερα (Δευτέρα 25.07.2022) ότι η Eurovision 2023 δεν θα γίνει στην Ουκρανία αλλά στη Βρετανία, τη χώρα που τερμάτισε δεύτερη στο Τορίνο στη φετινή διοργάνωση.

Σημειώνεται ότι από την ημέρα του τελικού της Eurovision 2022 και τη νίκη της Ουκρανίας ακουγόταν πως η χώρα δύσκολα θα διοργάνωνε τον μουσικό διαγωνισμό, λόγω του πολέμου που μαίνεται στη χώρα. Πολλές ήταν οι χώρες που ένδειξαν το ενδιαφέρον τους για τη διεξαγωγή της Eurovision 2023, τελικά όμως η EBU αποφάσισε πως ο ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στη Μεγάλη Βρετανία, τη χώρα που τερμάτισε δεύτερη στη φετινή διοργάνωση.

Έτσι ο 67ος διαγωνισμός της Eurovision θα διεξαχθεί στη Βρετανία, έπειτα από συμφωνία με το BBC.

Οι Kalush Orchestra κέρδισαν τον φετινό διαγωνισμό με το τραγούδι Stefania που είχε γραφτεί για τη μητέρα του τραγουδιστή, αλλά συνδέθηκε με τον πόλεμο, την εισβολή της Ρωσίας και την πολιορκημένη εκείνη την περίοδο Μαριούπολη.

Η Βρετανία με τον Σαμ Ράιντερ έφτασε στη δεύτερη θέση με το τραγούδι Space Man.

Μια δήλωση του γενικού διευθυντή του BBC Tim Davie που δημοσιεύτηκε στο Twitter έγραφε: «Με μεγάλη μας λύπη οι συνάδελφοι και οι φίλοι μας στην Ουκρανία δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσουν τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2023. Το να μας ζητηθεί να φιλοξενήσουμε τον μεγαλύτερο και πιο σύνθετο μουσικό διαγωνισμό στον κόσμο είναι μεγάλο προνόμιο. Το BBC έχει δεσμευτεί να καταστήσει την εκδήλωση μια πραγματική αντανάκλαση του ουκρανικού πολιτισμού παράλληλα με την προβολή της ποικιλομορφίας της βρετανικής μουσικής και δημιουργικότητας» σημειώνει.

«Το BBC θα ξεκινήσει τώρα τη διαδικασία για την εξεύρεση μιας πόλης υποδοχής που θα συνεργαστεί μαζί μας για την πραγματοποίηση μιας από τις πιο συναρπαστικές εκδηλώσεις που θα έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023».

Μετά την ανακοίνωση, η υπουργός Πολιτισμού Nadine Dorries έγραψε στο Twitter: «Αυτή είναι η Eurovision της Ουκρανίας και είναι μεγάλο προνόμιο και τιμή για το Ηνωμένο Βασίλειο να υποστηρίζει τους φίλους του».

Πηγή: ΕΡΤ