Στο χαμηλότερο επίπεδο της τιμής τους από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς του Twitter από τον Elon Musk, πριν από δύο ημέρες, έστειλαν τις μετοχές της εταιρίας που είχαν στην κατοχή τους οι επενδυτές την Τετάρτη, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το αν ο δισεκατομμυριούχος θα ολοκληρώσει την περιβόητη εξαγορά έναντι οικονομικού τιμήματος 44 δισ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο Musk να μην έχει την απαραίτητη οικονομική ρευστότητα ώστε να χρηματοδοτήσει το ποσό των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων (19,93 δισεκατομμύυρίων ευρώ) που πρέπει να καταβάλει, ενώ μπορεί να αποφασίσει κατά της πώλησης μερικών μετοχών της στην Tesla Inc, που θα είναι ίσως αναγκαία για να βρει τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Twitter.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος έχει προηγούμενα υπαναχωρήσει. Νωρίτερα μέσα στο μήνα αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην πάρει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter. Το 2018, ο Μασκ είχε προχωρήσει σε μία ανάρτηση στο Twitter ότι είχε “διασφαλίσει τη χρηματοδότηση” για μία συμφωνία 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων (68,34 δισεκατομμυρίων ευρώ) αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της Tesla, αλλά τελικά δεν προχώρησε με σχετική προσφορά.

Ακόμα, ο Musk θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων (0,95 δισεκατομμυρίων ευρώ) σε περίπτωση αποχώρησής του από τη συμφωνία. Το ποσό αυτό της αποζημίωσης, αποτελεί μόλις ένα μικρό μέρος της περιουσίας του, η οποία εκτιμάται από το Forbes στα 240 δισεκατομμύρια δολάρια (227,79 δισεκατομμύρια ευρώ).

“Υπάρχει μεγάλο ποσοστό σοβαρού ρίσκου για το επόμενο εξάμηνο που απαιτείται χρονικά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας”, δήλωσε ο Κρις Πουλτζ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου (Kellner Capital).

Πάντως, οι εκπρόσωποι του Elon Musk για την ώρα δεν σχολιάζουν σχετικά τα παραπάνω.

Στο μεταξύ, η τιμή των μετοχών του Twitter στη Νέα Υόρκη μειώθηκε κατά 2,1% στα 48,68 δολάρια (46,20 ευρώ), μειωμένη αισθητά από την τιμή της συμφωνίας εξαγοράς στα 54,20 δολάρια (51,44 ευρώ) αφήνοντας πιθανότητα 62% για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Το ποσοστό αυτό είναι σχετικά χαμηλή πιθανότητα για μία τελική συμφωνία, όπως δηλώνουν επενδυτές, με δεδομένο ότι είναι απίθανο ο Musk, που δεν έχει επενδύσει σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, nα βρεθεί αντιμέτωπος με έρευνα σχετικά με κινήσεις να μονοπωλήσει την αγορά.

Συν τοις άλλοις, η τιμή των μετοχών της Tesla μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 12% την Τρίτη, καθώς εξαφανίστηκαν 126 δισεκατομμύρια δολάρια (119,59 δισεκατομμύρια ευρώ) από την μετοχική της αξία, έπειτα από ανησυχίες ότι ο Musk θα πρέπει να πουλήσει μετοχές στην εταιρία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων προκειμένου να πληρώσει το ποσό των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Twitter.

Ο Ρόι Μπέχρεν, μέλος της διοίκησης στην επενδυτική εταιρία Westchester Capital Management που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (5,13 δισεκατομμυρίων ευρώ), δήλωσε ότι η αποζημίωση του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων δεν είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσό ώστε να Musk να διστάσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία.

“Με βάση την καθαρή περιουσία του και το μέγεθος της εξαγοράς, η αποζημίωση είναι μικρότερη από αυτή που θα περίμενε κάποιος” δήλωσε ο Μπέχρεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ