Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από το Champ-de-Mars, στο Παρίσι, ότι οι ψηφοφόροι “επέλεξαν ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα, φιλόδοξο για την ανεξαρτησία της χώρας μας, για την Ευρώπη μας”. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Γάλλοι ψήφισαν “ένα δημοκρατικό στις αξίες του πρόγραμμα, ένα κοινωνικό και οικολογικό πρόγραμμα, μια πολιτική που βασίζεται στην εργασία και τη δημιουργία, μια πολιτική για την απελευθέρωση των ακαδημαϊκών, πολιτιστικών και επιχειρηματικών μας δυνάμεων”. Ο επανεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει να συνεχίσει το έργο του “με δύναμη για τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα θα είναι θεματοφύλακας των διαφωνιών και των διαφορών  που έχουν εκφραστεί, εξασφαλίζοντας καθημερινά το σεβασμό για κάθε άνθρωπο και συνεχίζοντας να εργάζεται για μια δικαιότερη κοινωνία και για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών”. Ο πόλεμος στην Ουκρανία υπενθυμίζει ότι οι καιροί είναι τραγικοί”, είπε. Σε μια σύντομη ομιλία, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τους υποστηρικτές του να είναι “καλοπροαίρετοι και με σεβασμό”, “επειδή η χώρα μας είναι γεμάτη από τόσες αμφιβολίες, τόσες διαιρέσεις”. Ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε μια “νέα μέθοδο” για τη διακυβέρνηση της Γαλλίας, διαβεβαιώνοντας ότι “κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο”. “Αυτή η νέα εποχή δεν θα είναι η συνέχεια της πενταετίας που τελειώνει”, δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της νικητήριας ομιλίας του στο Champ-de-Mars. Ερωτηθείς για λίγα δευτερόλεπτα στο μικρόφωνο του TF1 μετά την ομιλία του, ο Μακρόν είπε ότι “τα αποτελέσματα είναι λιγότερο δύσκολα από ό,τι προέβλεπαν κάποιοι, που μας έστελναν στον γκρεμό πριν από λίγες ημέρες”.

Την ανάγκη για μια «σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε τουίτ που ανήρτησε εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του. Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε:«Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Eμανουέλ Μακρόν. Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούμε να βασιστούμε στη Γαλλία για 5 ακόμη χρόνια».

«Αγαπητέ Εμανουέλ Μακρόν, τα συγχαρητήριά μου για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας.
Μαζί, θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τουίτ που ανήρτησε συγχαίροντας τον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του.

Tα συγχαρητήριά της στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του εξέφρασε με ανάρτησή της στο τουίτερ, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. «Με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναπομονονούμε να συνεχίσουμε το έργο στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας και πέρα από αυτή, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ενός όλο και πιο αβέβαιου και ανησυχητικού κόσμου» ανέφερε η Ρομπέρτα Μετσόλα.

Τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του εκφράζει με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν. Μία νίκη σημαντική για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δημοκρατία» αναφέρει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του.

«Ένας αγώνας μεταξύ προοδευτικών και λαϊκιστών είναι η λανθασμένη προσέγγιση και θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» αναφέρει ο Επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν. Συγκεκριμένα, ο κ. Βέμπερ σημειώνει στο τουίτερ ότι «η Ευρώπη μπορεί να πάρει μια βαθιά ανάσα. Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του. Αλλά είναι σαφές ότι αυτή δεν είναι μια πειστική νίκη. Τα πέντε χρόνια προέδρου Μακρόν έχουν κάνει τους λαϊκιστές και τους ακραίους ισχυρότερους από ποτέ. Αυτή ήταν ίσως η τελευταία προειδοποιητική βολή. Η Γαλλία χρειάζεται μια δυνατή συζήτηση, ισχυρές εναλλακτικές λύσεις στο δημοκρατικό κέντρο. Ένας αγώνας μεταξύ προοδευτικών και λαϊκιστών είναι η λανθασμένη προσέγγιση και θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο Μακρόν επανεξελέγη, η πολιτική του αντίληψη απέτυχε» καταλήγει.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ είπε ότι η ενωμένη Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος νικητής, αφού ο Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε με άνεση της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν, στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Γαλλία. Ο Λίντνερ έγραψε στο Twitter ότι οι εκλογές αυτές αφορούσαν «τις θεμελιώδεις αρχές» της Ευρώπης. «Οι Γάλλοι επέλεξαν τον Μακρόν. Αυτό καθιστά την ενωμένη Ευρώπη τον μεγαλύτερο νικητή των εκλογών. Ζήτω η Γαλλία, ζήτω η Ευρώπη», πρόσθεσε.

Οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο, του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον Μακρόν για την εκλογή του. Ο τελευταίος έγραψε μάλιστα στο Twitter ότι «ανυπομονεί» να συνεχίσει την εποικοδομητική συνεργασία τους στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.