Η Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε πως η ζουρανολόνη που θα πωλείται με την εμπορική ονομασία Zurzuvae, εγκρίθηκε για χρήση μια φορά ημερησίως για δύο εβδομάδες.

Μέχρι σήμερα, η θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης γινόταν μόνο με ενδοφλέβια ένεση.

Σύμφωνα με τις παρασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες Sage Therapeutics και Biogen, το χάπι αναμένεται να διατεθεί στην αγορά αργότερα εντός 2023, ενώ προσώρας δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή του.

Υπολογίζεται πως μία στις επτά γυναίκες στις ΗΠΑ βιώνουν συμπτώματα -όπως απώλεια ενέργειας, θλίψη, αυτοκτονικές σκέψεις, μειωμένη ικανότητα ικανοποίησης- επιλόχειας κατάθλιψης.

«Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια σοβαρή και δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση στην οποία οι γυναίκες βιώνουν θλίψη, ενοχή, ανικανότητα και σε σοβαρές περιπτώσεις σκέψεις να βλάψουν τις ίδιες ή το παιδί τους. Και επειδή η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να διαταράξει τον δεσμό μητέρας-βρέφους, μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού», εξηγεί η Τίφανι Φαρτσιόνε, επικεφαλής στο τμήμα Ψυχιατρικής στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA.

Κλινικές δοκιμές έδειξαν πως το χάπι βοήθησε σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε διάστημα τριών ημερών. Η επίδραση του φαρμάκου κράτησε τέσσερις εβδομάδες μετά την τελευταία δόση, δήλωσε ο FDA.

Σημειώνεται ότι οι πιο συχνές παρενέργειες από τη λήψη του Zurzuvae μπορεί να περιλαμβάνουν υπνηλία, ζάλη, διάρροια, κόπωση, κοινό κρυολόγημα και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Πηγή: BBC