Σε ηλικία 71 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο πρωτοπόρος της No Wave σκηνής της Νέας Υόρκης, James Chance. Ο ιδρυτής των Contortions πέθανε έπειτα από μακρά ασθένεια, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.

Ο Chance γεννήθηκε στο Μιλγουόκι το 1953 και άρχισε να παίζει σε συγκροτήματα ενώ φοιτούσε στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στις free jazz και punk σκηνές της πόλης, σχηματίζοντας τους Teenage Jesus and the Jerks με τη Lydia Lunch το 1976.

Ο Chance παρέμεινε στους Teenage Jesus μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα και το 1977 ίδρυσε το τζαζ-φανκ-πανκ συγκρότημα The Contortions, όπου άρχισε να επεκτείνει το προσωπικό του στυλ. Εξηγώντας σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις ότι ήθελε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις διάφορες σκηνές της Νέας Υόρκης, έφερε το παθιασμένο, χαοτικό παίξιμο του σαξοφώνου του μαζί με πανκ φωνητικά, funky ρυθμούς και έναν καθ’ όλα φλογερό ήχο.

Οι Contortions συνέχισαν να κερδίζουν την αναγνώριση και κυρίως συμπεριλήφθηκαν στο περίφημο άλμπουμ του Brian Eno το 1978, No New York (στο οποίο συμμετείχαν και οι Teenage Jesus). Ανέπτυξαν παράλληλα μεγάλη φήμη για τις ξεσηκωτικές ζωντανές εμφανίσεις τους, οι οποίες περιλάμβαναν ακόμη και βία και αντιπαραθέσεις μεταξύ του συγκροτήματος και των μελών του κοινού.

Μετά τη διάλυση των Contortions το 1979, ο Chance ίδρυσε τους James White and the Blacks και εμφανίστηκε σε ταινίες όπως το Death Magazine: or How to Be a Flowerpot της Rosa von Praunheim και το Downtown 81 με πρωταγωνιστή τον Jean-Michel Basquiat.

Μετά τις αρχές της δεκαετίας του ’80, η παραγωγή του Chance μειώθηκε και μάλιστα αποσύρθηκε για ένα διάστημα. Αλλά κατά τη δεκαετία του ’90, συνεργάστηκε με τους Blondie για το άλμπουμ τους No Exit, και κατά τη δεκαετία του ’00, επανενώθηκε με τους The Contortions για μια σειρά από ζωντανές εμφανίσεις.

Τα τελευταία χρόνια, εμφανιζόταν κατά καιρούς στη Νέα Υόρκη και κυκλοφόρησε νέο υλικό, όπως το άλμπουμ The Flesh is Weak των Contortions του 2016. Το 2018, εμφανίστηκε στο The Late Show with Stephen Colbert για να παίξει σαξόφωνο για τους Franz Ferdinand.

Σύμφωνα με το GoFundMe που ξεκίνησε ο αδελφός του, η οικογένεια του Chance εξακολουθεί να δέχεται δωρεές για την κάλυψη των εξόδων κηδείας, ενώ ένα “εικονικό μνημόσυνο” για τον Chance θα ανακοινωθεί κάποια στιγμή στπ σύντομο μέλλον.