Δυο μαχήτριες στρατιωτικού συμβουλίου το οποίο συνδέεται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ, συμμαχία με κυρίαρχους τους Κούρδους) σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή (15.9.2023) στη βόρεια Συρία σε αεροπορικό πλήγμα αποδιδόμενο στην Τουρκία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η Τουρκία, η οποία εξαπολύει συχνά επιδρομές με drones στις αυτόνομες περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι στο έδαφος της Συρίας, έχει κλιμακώσει τα πλήγματά της τις τελευταίες εβδομάδες.

«Δυο συντρόφισσες μας μαχήτριες έπεσαν μάρτυρες», ανέφερε η γενική διοίκηση του στρατιωτικού συμβουλίου της Μάνμπιτζ σε ανακοίνωσή της, «όταν το όχημά τους έγινε στόχος drone των τουρκικών δυνάμεων κατοχής σε δρόμο που οδηγεί στο χωριό αλ Χατάμπατ, νότια της Μάνμπιτζ». Τρίτη μαχήτρια και μαχητής τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το στρατιωτικό συμβούλιο της Μάνμπιτζ, το οποίο πρόσκειται στις ΣΔΔ, ελέγχει τη φερώνυμη πόλη και τα περίχωρά της. Η περιοχή μπαίνει ενίοτε στο στόχαστρο βομβαρδισμών από θέσεις φιλοτουρκικών συριακών οργανώσεων, οι οποίες ελέγχουν τομείς δυτικά της πόλης.

Στις αρχές του μήνα, ξέσπασαν φονικές συγκρούσεις ανάμεσα στις ΣΔΔ και φιλοτουρκικές οργανώσεις εκεί.

Οι μάχες ακολούθησαν την ανακοίνωση των ΣΔΔ ότι ανέκτησαν χωριό στην επαρχία Ντέιρ Εζούρ, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, έπειτα από σκληρές συγκρούσεις με μαχητές αραβικών φυλών, που είχαν τουλάχιστον 90 νεκρούς.

«Μετά τις πρόσφατες επιθέσεις (…) μισθοφόρων των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, την αποτυχία τους να προελάσουν σε όλα τα μέτωπα και τις βαριές απώλειές τους, οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής (…) κατέφυγαν σε άνανδρες και ύπουλες μεθόδους», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Από την αρχή της χρονιάς, έχουν χάσει τη ζωή τους 58 άνθρωποι σε πλήγματα τουρκικών UAVs –13 άμαχοι και 42 μέλη κουρδικών οργανώσεων ή συμμάχων τους–, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

Οι ΣΔΔ, οι οποίες υποστηρίζονται από την Ουάσιγκτον, υπήρξαν αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που διώχτηκε από τα προπύργιά της στη Συρία το 2019.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση την κύρια συνιστώσα των ΣΔΔ, την YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), που κατ’ αυτήν είναι ο συριακός βραχίονας των τούρκων κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).