Ανεπαρκή χαρακτήρισε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τα μέτρα που έχει λάβει το Ισραήλ για την προστασία των άμαχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είχε διατάξει το ίδιο δικαστήριο με προηγούμενη απόφασή του. «Απαιτούνται περισσότερα», είπε και έδωσε εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα. «Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ναουάφ Σαλάμ.

Στην απόφασή του το Διεθνές Δικαστήριο τόνισε πως «δεν πείστηκε» από τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η εκκένωση και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί επαρκούν για τα δεινά των Παλαιστινίων και χαρακτήρισε καταστροφική την ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα, η οποία μάλιστα όπως είπε έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου.

Παράλληλα ο δικαστής κάλεσε το Ισραήλ να υποβάλλει έκθεση για τα μέτρα που έλαβε εντός ενός μήνα και διέταξε το Ισραήλ να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαστίνιους, αλλά και να επιτρέψει την πρόσβαση των ερευνητών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σημειώνεται πως οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι νομικά δεσμευτικές, ωστόσο στερούνται μηχανισμούς άμεσης επιβολής.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι οι επιχειρήσεις του στη Γάζα είναι αυτοάμυνα και στοχεύουν τους μαχητές της Χαμάς που επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε την παραμονή της απόφασης ότι «καμία δύναμη στη Γη δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του και να κυνηγά τη Χαμάς στη Γάζα».

Σημειώνεται πως από τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, γυναίκες και παιδιά. Η Ράφα, η νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, είχε εξελιχθεί στο τελευταίο καταφύγιο των εκτοπισμένων παλαιστινίων που προσπαθούν να επιβιώσουν μεταξύ βομβών, λιμού και ασθενειών.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Ισραήλ -παρά τις διεθνείς αντιδράσεις ακόμη και από τους στενότερους συμμάχους του, όπως τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ξεκίνησε την επίθεσή του στη Ράφα- αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, από τους περίπου 1,5 εκατομμύριο που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή, να εγκαταλείψουν την πόλη προς διάφορες κατευθύνσεις για να γλιτώσουν από το ισραηλινό σφυροκόπημα.

Πηγή: iEidiseis.gr