Μετά τις σφοδρές επικρίσεις των πρώην συνεργατών του, ο Boris Johnson θα αναγκασθεί σήμερα να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις της επιτροπής που διεξάγει την δημόσια έρευνα για την διαχείριση πανδημία της Covid-19.

Από την έναρξη των ακροάσεων τον Ιούνιο, οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, ανάμεσά τους πλήθος πολιτικών συμβούλων και επιστημόνων, περιέγραψαν έναν πρωθυπουργό πελαγωμένο, αναποφάσιστο, αδιάφορο για τα θύματα που προκαλούσε η πανδημία και μία χαώδη και κατακερματισμένη κυβέρνηση.

Χρειάσθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος στον Boris Johnson για να επιβάλει το πρώτο lockdown στο τέλος του Μαρτίου 2020. Είχε κατανοήσει τις διαστάσεις της επιδημίας; Κατανοούσε τα επιστημονικά δεδομένα; Ηταν αδιάφορος για τα θύματα και κυρίως για τους ηλικιωμένους;

Ο Boris Johnson δεν είχε τις ικανότητες για να ηγηθεί της χώρας στην πανδημία… η σοβαρότητα της κρίσης απαιτούσε σθεναρή, συστηματική ηγεσία την οποία ο τότε πρωθυπουργός δεν ήταν σε θέση να προσφέρει, κατέθεσε στο τέλος του Οκτωβρίου ο Lee Cain, πρώην επικεφαλής επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ εξηγώντας ότι ο Boris Johnson ανέβαλλε την λήψη αποφάσεων και άλλαζε διαρκώς γνώμη, ανάλογα με το πρόσωπο που ήταν το τελευταίο που του είχε μιλήσει.

Ανετος ομιλητής, ο Boris Johnson χρησιμοποιεί το χιούμορ για να πετάει την μπάλα στην εξέδρα και αποφεύγει να απαντά με σαφήνεια και ακρίβεια. Σήμερα θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να πείσει κατά την διάρκεια της κατάθεσής του ότι στις αρχές του 2020 ήταν ο άνθρωπος που είχε την κατάσταση υπό έλεγχο.

Η συγγνώμη του Boris Johnson

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο για «την οδύνη, τις απώλειες, τον πόνο» αρχίζοντας ενώπιον της επιτροπής της δημόσιας έρευνας για την πανδημία την κατάθεσή του που είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει δύο ημέρες.

«Είμαι βαθιά λυπημένος για την οδύνη, τις απώλειες και τον πόνο» των θυμάτων αυτών και των οικογενειών τους, δήλωσε ο Boris Johnson.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει προετοιμάσει προσεκτικά την υπεράσπισή του, διάβασε 6.000 σελίδες εγγράφων και κλείστηκε επί ώρες μαζί με τους δικηγόρους του, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times που αποκάλυψε τους βασικούς άξονες που θα ακολουθήσει καταθέτοντας στην επιτροπή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ