Εδώ και λίγο καιρό, η ιδρυθείσα στην Καλιφόρνια Blue Bottle Coffee άνοιξε το τρίτο καφέ της στη Σαγκάη. Σχεδιάζοντας το καφέ, το κινεζικό αρχιτεκτονικό γραφείο Neri&Hu εστίασε στην κληρονομιά της συνοικίας του 19ου αιώνα Zhangyuan, της οποίας οι δρόμοι αναπλάστηκαν για να γίνει μία ζωντανή περιοχή δημόσιων χώρων και καταστημάτων. Το πρότζεκτ υλοποιήθηκε μέσα σε ένα ηλικίας 140 ετών, αρχιτεκτονικού ύφους Shikumen, σπίτι. Το καφέ «εγκαινιάζει έναν διάλογο μεταξύ της πλούσιας ιστορίας της Σαγκάης και του σύγχρονου αστικού κοινωνικού χώρου», υπογραμμίζουν οι αρχιτέκτονες.

Μεταμόρφωσαν ένα τυπικό Shikumen σπίτι, παραδοσιακό ύφος που έγινε δημοφιλές στη Σαγκάη στα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτός ο τύπος ορίζεται από τούβλινους τοίχους, ξύλινο σκελετό και συνδυασμό δυτικών και κινέζικων αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών. Συμμορφούμενο με τις οδηγίες διαφύλαξης των χαρακτηριστικών της παλαιάς συνοικίας, το εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου διατηρήθηκε εν πολλοίς, με τους υπάρχοντες τούβλινους τοίχους, τις πόρτες και τα παράθυρα να παραμένουν ανέγγιχτα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by designboom magazine (@designboom)

Σε αντιδιαστολή με το παλαιό κέλυφος, τα νέα εσωτερικά εκφράζονται με γυμνό τσιμέντο. Στο κέντρο της αίθουσας, οι αρχιτέκτονες εισήγαγαν μια απλή, ελεύθερη δομή που φέρνει στον νου «ένα πρωτόγονο υπόστεγο το οποίο συμβολίζει επιστροφή στις απαρχές της αρχιτεκτονικής». Εδώ, όπου ετοιμάζεται και σερβίρεται ο καφές, δημιουργείται σημείο εστίασης μέσα στον επιβλητικό χώρο.

Ο σχεδιασμός είχε στόχο να δημιουργήσει μια «ζεστή και νοσταλγική εμπειρία και να ανακαλέσει μνήμες “οικίας”».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blue Bottle Coffee (@bluebottle)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ