Το Παρίσι παραμένει η πιο ελκυστική πόλη στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια λίστα προορισμών που συντάσσει η εταιρεία Euromonitor.

H εταιρεία κάνει μια σύγκριση 55 δεικτών σε έξι βασικούς τομείς για την διαμόρφωση της τελικής λίστας με τις 20 πόλεις: τις οικονομικές και επιχειρηματικές επιδόσεις, τις υποδομές για τους τουρίστες, την υγεία και την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα, την τουριστική πολιτική και τις επιδόσεις σε αυτό τον τομέα.

Χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις του στην τουριστική πολιτική και τις σχετικές υποδομές, το Παρίσι παρέμεινε στην κορυφή της λίστας. Σε αυτή έχει τον πρώτο λόγο η Ευρώπη: σε αυτή την ήπειρο βρίσκονται οι επτά από τις 10 κορυφαίες πόλεις φέτος, οι 12 από τις καλύτερες 20 και οι 63 από τις συνολικά 100 της λίστας.

Το Ντουμπάι, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, το Τόκιο (4η θέση) και η Νέα Υόρκη (8η) είναι οι μοναδικές μη ευρωπαϊκές πόλεις που μπήκαν στην κορυφαία δεκάδα. Στην τρίτη θέση είναι η Μαδρίτη και το Άμστερνταμ συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα. Αυτή είναι η πρώτη χρονιά που μπαίνει το Τόκιο στη δεκάδα των καλύτερων πόλεων, χάρη στη βελτίωση των τουριστικών υποδομών.

Η ανάπτυξη των διεθνών ταξιδιών συνεχίστηκε και φέτος. Καταγράφηκε άνοδος 38% σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ταξιδιών, τα οποία προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 1,3 δισ. έως τα τέλη του χρόνου. Σημαντικό ορόσημο για αυτή την ανάκαμψη αποτέλεσε η επιστροφή των Κινέζων ταξιδιωτών, ενώ οι δαπάνες του παγκόσμιου τουρισμού αναμένεται να διαμορφωθούν στα 1,7 τρισ. δολάρια φέτος.

Η Κωνσταντινούπολη ήταν η πόλη με τις περισσότερες διεθνείς αφίξεις φέτος, καταγράφοντας αύξηση 26% φέτος σε σχέση με το 2022. Ακολουθεί το Λονδίνο και το Ντουμπάι.

Σύμφωνα με το Euromonitor, αυτές είναι οι πιο ελκυστικές πόλεις στον κόσμο:

Παρίσι
Ντουμπάι
Μαδρίτη
Τόκιο
Άμστερνταμ
Βερολίνο
Ρώμη
Νέα Υόρκη
Βαρκελώνη
Λονδίνο
Σιγκαπούρη
Μόναχο
Μιλάνο
Σεούλ
Δουβλίνο
Οσάκα
Χονγκ Κονγκ
Βιέννη
Λος Άντζελες
Λισαβόνα

ΥΓ: Η Αθήνα πουθενά, ρε παιδιά;