Η Βικτώρια θα γίνει η πρώτη πολιτεία της Αυστραλίας που θα ποινικοποιήσει το συμβολο της ναζιστικής σβάστικας, όπως αναφέρει η βρετανική Guardian.

Σύμφωνα με το επίμαχο «Νομοσχέδιο του 2022 για την Τροποποίηση Συνοπτικών Αδικημάτων (Απαγόρευση των Ναζιστικών Συμβόλων)», πλέον θα είναι ποινικό αδίκημα για όποιον εμφανίζει σκόπιμα και δημόσια το εν λόγω σύμβολο του ναζισμού, που είναι ευρύτερα γνωστό και ως Hakenkreuz.

Μια τυχόν παραβίαση του νόμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε δωδεκάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο σχεδόν 22.000 δολαρίων (14.500 ευρώ), όταν τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος.

Ανακοινώνοντας την απόφαση που χαρακτηρίστικε ως «ορόσημο» από τα αυστραλιανά ΜΜΕ, η γενική εισαγγελέας Jaclyn Symes, είπε ότι «η απόφαση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει χώρος για ναζιστική και νεο-ναζιστική ιδεολογία στην Βικτώρια».

«Το σύμβολο των Ναζί δοξάζει μία από τις πιο μισητές ιδεολογίες στην ιστορία. Η δημόσια έκθεσή του το μόνο που πετυχαίνει είναι να προκαλεί πόνο και διχασμό», είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι «ως κυβέρνηση θέλουμε να κάνουμε τα πάντα για να αποκλείσουμε το μίσος και να δώσουμε χώρο για εξέλιξη» σημείωσε.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο έρχεται με έναν… αστερίσκο: ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ έναν χρόνο μετά την ψήφισή του, προκειμένου να επιτραπεί μια κοινοτική εκπαιδευτική εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την προέλευση της θρησκευτικής και πολιτιστικής σβάστικας, τη σημασία της για τις βουδιστικές και ινδουιστικές κοινότητες και τον διαχωρισμό της από το ναζιστικό σύμβολο.

Προφανώς λοιπόν, ο νόμος δεν θα απαγορεύει την εμφάνιση της σβάστικας στα θρησκευτικά και πολιτιστικά πλαίσια που θα θέσουν οι νομοθέτες.

«Ξέρουμε ότι η σβάστικα είναι σύμβολο ειρήνης, αγάπης και αποδοχής σε αυτές τις κοινότητες και είναι ένα πραγματικά σημαντικό σύμβολο για τους πιστούς», είπε η Symes, επισημαίνοντας εμφατικά ότι θα υπάρξουν και «εξαιρέσεις» για εκπαιδευτικούς και ιστορικούς σκοπούς.

Ο Dr Dvir Abramovich, πρόεδρος μιας επιτροπής για τα δικαιώματα των Εβραίων της Αυστραλίας (Anti-Defamation Commission), χαιρέτισε την ανακοίνωση, μετά από πέντε και πλέον χρόνια εκστρατείας για την ποινικοποίηση της δημόσιας έκθεσης της ναζιστικής σβάστικας.

«Είναι η μέρα που τιμώνται οι έξι εκατ. νεκροί Εβραίοι, που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί και οι εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι, είναι η ημέρα που τιμώνται όσοι επέζησαν από το Ολοκαύτωμα και έκαναν την Βικτώρια πατρίδα τους. Είναι η μέρα που τιμώνται οι γενναίοι που θυσιάστηκαν για να νικηθεί το Τρίτο Ράιχ» είπε, προσθέτοντας με νόημα ότι «οι δημόσιες εμφανίσεις της ναζιστικής σβάστικας ήταν ένα επιδημικό φαινόμενο στην Βικτώρια».

«Για έναν επιζώντα του Ολοκαυτώματος, το να δει την σβάστικα σε γκράφιτι, για παράδειγμα, είναι σαν να τον απειλούν με όπλο. Ανοίγει μία τρύπα στην καρδιά τους», είπε, με τον πρόεδρο του συμβουλίου της Εβραϊκής Κοινότητας, Daniel Aghion, να διευκρινίζει ότι τα αντισημιτικά περιστατικά στην Αυστραλία αυξήθηκαν κατά 37% φέτος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.