Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις εναντίον μικρών λεωφορείων οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ του Αφγανιστάν χθες Πέμπτη, μία εβδομάδα μετά τη φονική επίθεση εναντίον σιιτικού τεμένους στην ίδια πόλη του βόρειου Αφγανιστάν.


«Στόχοι κατά τα φαινόμενα ήταν οι σιίτες επιβάτες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Μπαλχ, ο Ασίφ Ουαζίρι, προσθέτοντας πως άλλοι 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας των εκρήξεων.

Τα μέσα συγκοινωνίας αυτά λειτουργούσε οργάνωση της σιιτικής μειονότητας. Οι πυροδοτήσεις των δύο βομβών έγιναν με μερικά λεπτά διαφορά σε δύο συνοικίες της πόλης, την ώρα που πολλοί εργαζόμενοι επέστρεφαν στα σπίτια τους για να διακόψουν τη νηστεία του ραμαζανιού καθώς νύχτωνε, εξήγησε ο κ. Ουαζίρι.

«Οι εχθροί του Αφγανιστάν δημιουργούν εντάσεις και διχασμούς στον λαό μας», πρόσθεσε.

Εικόνες που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν το ένα από τα δύο μικρά λεωφορεία στις φλόγες, καθώς Ταλιμπάν μεταφέρουν θύματα σε άλλο όχημα για να τα διακομίσουν σε νοσοκομεία.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν μία εβδομάδα μετά τη βομβιστική επίθεση εναντίον σιιτικού τεμένους στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 12 πιστοί και τραυματίστηκαν άλλοι 58.

Αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021, ανατρέποντας την κυβέρνηση που υποστηριζόταν κυρίως από τις ΗΠΑ, ο αριθμός των βομβιστικών επιθέσεων έχει μειωθεί. Όμως τζιχαντιστές, ιδίως το ΙΚ, συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο αυτούς που θεωρούν αιρετικούς.

Έτσι, βομβιστική επίθεση την 22η Απριλίου έπληξε τέμενος της μειονότητας των Σούφι κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής στην Κουντούζ, επίσης στο βόρειο Αφγανιστάν. Επίσημος απολογισμός θυμάτων: τουλάχιστον 36 νεκροί, ανάμεσά τους παιδιά.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, εκρήξεις σε ιεροδιδασκαλείο αρρένων σε σιιτική συνοικία της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ είχε έξι νεκρούς.

Οι αφγανοί σιίτες, στην πλειονότητά τους μέλη της κοινότητας των Χαζάρων, που αντιπροσωπεύει από το 10 ως το 20% των 38 εκατομμυρίων κατοίκων του Αφγανιστάν, βρίσκονται χρόνια τώρα στο στόχαστρο του ΙΚ.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν πως οι δυνάμεις τους έχουν συντρίψει το ΙΚ. Όμως αναλυτές εκτιμούν αντίθετα πως η τζιχαντιστική οργάνωση εξακολουθεί να εγείρει μείζονα κίνδυνο για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, είπε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έγιναν πολλές συλλήψεις υπόπτων για τις πρόσφατες επιθέσεις. Σημείωσε επίσης ότι έγιναν εναντίον στόχων όπου δεν εφαρμόζονταν «επαρκή» μέτρα ασφαλείας, όπως τεμένη και σχολεία, προσθέτοντας πως «ενισχύσαμε πλέον τη φρούρηση τοποθεσιών αυτού του είδους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ