Το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα αεροπορικά ταξίδια, με τον κλάδο των αερομεταφορών να μαστίζεται από απεργίες, δυσλειτουργίες συστημάτων και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Πολλοί επιβάτες μπορεί, επομένως, να αντιμετωπίζουν τα ταξίδια την περίοδο των Χριστουγέννων -την πιο πολυσύχναστη περίοδο του έτους- με φόβο.

Αν και πολλοί παράγοντες που καθιστούν τα αεροπορικά ταξίδια φορολογικά είναι εκτός του ελέγχου των επιβατών, ένα πράγμα που μπορείτε να επιλέξετε είναι από ποιο αεροδρόμιο θα πετάξετε.

Για να κάνετε το ταξίδι σας λίγο πιο ξεκούραστο, σκεφτείτε να αποφύγετε τα παρακάτω αεροδρόμια, τα οποία έχουν καταταχθεί ως «τα πιο αγχωτικά στον κόσμο».

Ποιο είναι το πιο αγχωτικό αεροδρόμιο στον κόσμο;

Μελέτη που διεξήχθη από τον ιστότοπο παροχής συμβουλών σχετικά με τις θεωρήσεις VisaGuide.World κατέταξε τα πιο αγχωτικά αεροδρόμια στον κόσμο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.642 επιβάτες αεροπλάνων 53 διαφορετικών εθνικοτήτων που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο διεθνή αεροπορικά ταξίδια εντός του 2023.

Τους ρωτήθηκαν ποιες πτυχές του αεροπορικού ταξιδιού τους αγχώνουν περισσότερο και αποδείχθηκε ότι ήταν:

  • Ο μεγάλος αριθμός επιβατών
  • Τα μεγάλα αεροδρόμια που συχνά είναι δύσκολο να περπατηθούν λόγω του μεγέθους τους
  • Τα πολυσύχναστα αεροδρόμια
  • Η συχνότητα των καθυστερήσεων των πτήσεων
  • Η απόστασή τους από το κέντρο της πόλης

Χρησιμοποιώντας αυτές τις ανησυχίες, το VisaGuide.World καθόρισε μια κατάταξη αεροδρομίων χρησιμοποιώντας πέντε παράγοντες:

  • Συνολικό αριθμό επιβατών
  • Μέγεθος αεροδρομίου σε τετραγωνικά μέτρα
  • Πυκνότητα επιβατών ανά τετραγωνικό μέτρο
  • Ποσοστό ετήσιων καθυστερήσεων
  • Απόσταση από το κέντρο της πόλης σε χιλιόμετρα

Το Gatwick του Λονδίνου είναι το πιο αγχωτικό αεροδρόμιο στον κόσμο

Το Gatwick του Λονδίνου, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, αναδείχθηκε ως το πιο αγχωτικό αεροδρόμιο παγκοσμίως για να ταξιδέψει κανείς.

Παρόλο που ο αριθμός των επιβατών που χρησιμοποιούν το Gatwick είναι κάτω του μέσου όρου σε σύγκριση με άλλα αεροδρόμια, έχει μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες πυκνότητας επιβατών.

Το ποσοστό των ετήσιων καθυστερήσεων είναι το δεύτερο υψηλότερο από τα δέκα κορυφαία, ενώ η απόσταση από το κέντρο της πόλης -43 χιλιόμετρα- είναι η μεγαλύτερη.

Gatwick, Φωτ.: Nick Fewings / Unsplash

Τα μισά από τα δέκα πιο αγχωτικά αεροδρόμια στον κόσμο βρίσκονται στην Ευρώπη

Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στη 2η θέση. Είναι το πιο πολυσύχναστο της Ευρώπης με 64.289.107 επιβάτες που καταγράφηκαν το 2022, γεγονός που το καθιστά το 7ο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο.

Οι ταξιδιώτες ισχυρίζονται ότι συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο αεροδρόμιο λόγω του τεράστιου μεγέθους του -πάνω από 76 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

Istanbul Airport, Φωτ.: Artem Bryzgalov / Unsplash

Το αεροδρόμιο του Μονάχου της Γερμανίας κατέλαβε την 3η θέση. Κατέγραψε λιγότερο από το μισό της επισκεψιμότητας της Κωνσταντινούπολης το ίδιο έτος -31.642.738 επιβάτες. Ωστόσο, το μέγεθος του αεροδρομίου του Μονάχου είναι πέντε φορές μικρότερο από αυτό του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.

International Airport Munich, Φωτ.: Natsuko D. Aprile / Unsplash

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντένβερ στις Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσεται στην 4η θέση, ενώ την 5η θέση καταλαμβάνει ένας άλλος βρετανικός κόμβος, το αεροδρόμιο Χίθροου.

Denver International Airport, Φωτ.: Scott Fillmer / Unsplash

Το Χίθροου είναι το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης με 61.614.508 επιβάτες και είναι ακόμη μικρότερο από το αεροδρόμιο του Μονάχου.

Heathrow Terminal 5, Φωτ.: Nick Fewings / Unsplash

Την 6η θέση κατέλαβε το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, ενώ ακολουθούν το Διεθνές Αεροδρόμιο Ρώμης-Φιουμιτσίνο, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ντάλας-Φορτ Γουόρθ, το Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι και το Διεθνές Αεροδρόμιο Ο’Χάρε.

Πηγή: Euronews