Δημοκρατικοί στο αμερικανικό Κογκρέσο κατήγγειλαν πως επιχειρήσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έλαβαν χρήματα από ξένες χώρες κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Η Σαουδική Αραβία και η Κίνα ήταν μεταξύ των 20 ξένων κυβερνήσεων που ξόδεψαν συνολικά τουλάχιστον 7,8 εκατ. δολάρια σε ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ όσο εκείνος ήταν πρόεδρος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησαν την Πέμπτη οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου.

Με βάση αυτά τα στοιχεία η κυβέρνηση της Κίνας και κινεζικοί κρατικοί φορείς κατείχαν την πρωτιά σε αυτές τις δαπάνες, πληρώνοντας 5,5 εκατ. δολάρια σε εγκαταστάσεις που ανήκαν στον Τραμπ στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και το Λας Βέγκας. Από την άλλη πλευρά οι δαπάνες από τη Σαουδική Αραβία και τη βασιλική οικογένειά της έφτασαν στα 600.000 δολάρια.

Οι δαπάνες συνολικού ύψους 7,8 εκατ. δολαρίων από τις 20 χώρες παραβιάζουν το αμερικανικό σύνταγμα, σύμφωνα με την έκθεση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Η έκθεση με τίτλο: «Ο Λευκός Οίκος προς πώληση» βασίστηκε στα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την λογιστική εταιρεία που διαχειριζόταν στο παρελθόν την περιουσία του Τραμπ, την Mazars.

Η έκθεση των 156 σελίδων διαπίστωσε ότι μαζί με την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία, κρατικοί φορείς από το Κονγκό, τη Μαλαισία, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο ξόδευαν χρήματα σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα του Τραμπ. Πάντα με βάση την έκθεση, αξιωματούχοι από Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατέβαλαν το 2017 και το 2018 χρήματα σε τέσσερις επιχειρήσεις και ακίνητα ιδιοκτησίας του ίδιου του Τραμπ και της οικογενειακής επιχείρησης Trump Organization.

«Όταν ήταν πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε περισσότερα από 7,8 εκατ. δολάρια από ξένα κράτη και τους ηγέτες τους, ανάμεσά τους κάποια από τα πιο ανήθικα καθεστώτα του κόσμου», καταγγέλλεται στην έκθεση, η οποία κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο ότι «είδε να περνά από τα χέρια του» ένα μέρος των χρημάτων αυτών.

Τα ακίνητα του Τραμπ και οι δαπάνες

Οι τέσσερις ιδιοκτησίες που αναφέρονται στην έκθεση είναι τα γραφεία και τα διαμερίσματα του πύργου Τραμπ, ενός εμβληματικού ουρανοξύστη στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, και ξενοδοχεία και διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας και την Ουάσινγκτον. Για παράδειγμα η κρατική κινεζική τράπεζα ICBC ενοικίαζε γραφεία στον πύργο Τραμπ.

«Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ παραβίασε το Σύνταγμα όταν οι εταιρείες του δέχθηκαν αυτά τα χρήματα χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου», κατήγγειλαν οι Δημοκρατικοί. «Η Σαουδική Αραβία κατέβαλε τουλάχιστον 615.422 δολάρια σε εταιρείες του πρώην προέδρου Τραμπ, όταν αυτός βρισκόταν ακόμη στο αξίωμα», πρόσθεσαν. Το αμερικανικό Σύνταγμα απαγορεύει σε εν ενεργεία πρόεδρο – αλλά και σε οποιοδήποτε δημόσιο λειτουργό- να δέχεται δώρα ή χρήματα από ξένες κυβερνήσεις χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με τους Financial Times οι προαναφερθείσες δαπάνες το 2017 και το 2018 πραγματοποιήθηκαν καθώς ο Τραμπ εξαπέλυσε και στη συνέχεια αποκλιμάκωσε τον εμπορικό πόλεμο κατά του Πεκίνου, προτού στραφεί ξανά εναντίον της Κίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Συνέπεσε επίσης με την υπογραφή από τον Τραμπ μιας εξοπλιστικής συμφωνίας ύψους 110 δισ. δολαρίων με τη σαουδαραβική κυβέρνηση και την επακόλουθη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Οι Δημοκρατικοί εξήγησαν ότι τα ευρήματά τους περιορίζονται στα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του Τραμπ και σε τέσσερα ακίνητα ιδιοκτησίας του, εκτιμώντας ότι οι αποκαλύψεις αφορούν μόνο ένα μέρος των εσόδων του πρώην προέδρου από ξένες κυβερνήσεις όσο βρισκόταν στον Λευκό Οίκο.