Η μεγαλύτερη ημιτελής καθολική εκκλησία στον κόσμο, η Basilica de la Sagrada Familia στη Βαρκελώνη, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί – μετά από σχεδόν ενάμιση αιώνα οικοδομικών εργασιών.

Η οργάνωση Sagrada Familia ανακοίνωσε την Τρίτη (τοπική ώρα) ότι οι εργασίες στους 4 πύργους των Ευαγγελιστών είχαν τελειώσει.

Η εκκλησία είπε ότι το τετράμορφο, μια διάταξη τεσσάρων διαφορετικών στοιχείων, ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Σήμερα [την περασμένη Τετάρτη] τοποθετήθηκε το τελευταίο γλυπτό στον πύργο του Ευαγγελιστή Ματθαίου, που αντιπροσωπεύεται από ανθρώπινη φιγούρα και οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο, στεφανώνοντας τον πύργο του Ευαγγελιστή Ιωάννη με τη μορφή του αετού», έγραφε στο μεσα Κκοινωνικής δικτύωσης.

«Η στέψη των πύργων με τις μορφές του τετράμορφου που αντιπροσωπεύουν τον Ματθαίο και τον Ιωάννη ολοκληρώνει αυτούς τους δύο πύργους και, επομένως, την ομάδα των πύργων των Ευαγγελιστών».

Πέρυσι, ο πύργος του Μάρκου στέφθηκε με ένα λιοντάρι και ο πύργος του Λουκά με ένα βόδι, είπε η εκκλησία, εξηγώντας ότι πρόκειται για φιγούρες που χρησιμοποιούνται για να τους συμβολίσουν.

Οι πανύψηλοι απόστολοι της Sagrada Familia

«Οι τέσσερις πύργοι στέφονται με τις τέσσερις φτερωτές φιγούρες του τετράμορφου, από τον γλύπτη Xavier Medina-Campeny, το οποίο η χριστιανική εικονογραφία έχει χρησιμοποιήσει για να αναπαραστήσει τους άνδρες που είπαν την ιστορία της ζωής του Ιησού», δήλωσε η Basilica de la Sagrada Familia.

Οι πύργοι του Ματθαίου, του Ιωάννη, του Λουκά και του Μάρκου που περιβάλλουν τον πύργο του Ιησού Χριστού έχουν ύψος 135 μέτρα ο καθένας, καθιστώντας τους τον τρίτο ψηλότερο στη βασιλική.

Ο αετός που τοποθετήθηκε στην κορυφή του πύργου του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Πηγή: Basílica de la Sagrada Família/Facebook

Στις 12 Νοεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια των πύργων. Στη συνέχεια θα φωταγωγηθούν για πρώτη φορά και θα παραμείνουν αναμμένα μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Επιπλέον, όλο τον Νοέμβριο θα υπάρχουν πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό αυτού του ορόσημου της ολοκλήρωσης των πύργων των Ευαγγελιστών με τον κόσμο», ανέφερε η εκκλησία.

Οι τέσσερεις πύργοι των Ευαγγελιστών (135 μέτρα) και ο πύργος της Παναγίας (138 μέτρα) είναι πλέον έτοιμοι, ενώ αναμένεται η κατασκευή του πύργου του Ιησού που είναι και ο τελευταίος.

Ο έκτος πύργος που θα σηματοδοτήσει και την ολοκλήρωση της κατασκευής της διάσημης εκκλησίας θα είναι έτοιμος το 2026, ακριβώς εκατό χρόνια μετά τον θάνατο του εμπνευστή της Sagrada Familia, Antoni Gaudi.

Παγκόσμιο ορόσημο

Παρόλο που η εκκλησία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, η Sagrada Familia είναι ένα από τα πιο εμβληματικά ορόσημα της Βαρκελώνης και είναι ένα από τα εννέα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στην πόλη.

Όταν ξεκίνησε σχεδιάστηκε ως μια απλή εκκλησία. Αργότερα, καθώς μεγάλωσε σε έκταση, ονομάστηκε καθεδρικός ναός. Το 2010, ο Πάπας Βενέδικτος XVI την ανακήρυξε βασιλική.

Σχεδιασμένος από τον Francisco de Paula del Villar το 1882, η εκκλησία ξεκίνησε με αργό ρυθμό.

«Ο αρχικός σχεδιασμός για το έργο της Sagrada Familia από τον επισκοπικό αρχιτέκτονα Francisco de Paula del Villar ακολούθησε τις επικρατούσες κατευθυντήριες γραμμές της εποχής, με νεογοτθικά στοιχεία – ογκοειδή παράθυρα, αντηρίδες, ιπτάμενα στηρίγματα και ένα μυτερό καμπαναριό», είπε η διεύθυνση της εκκλησίας.

«Οι τεχνικές διαφορές σχετικά με το κόστος των υλικών οδήγησαν αυτόν τον αρχιτέκτονα να αντικατασταθεί από έναν άλλο που άρχιζε να ξεχωρίζει στον χώρο, τον Antoni Gaudi, ο οποίος οδήγησε το έργο σε διαφορετική κατεύθυνση, μετατρέποντάς το σε μια φιλόδοξη πρόταση για την εκκλησία του μέλλοντος

Αργή κατασκευή

Ο Gaudi ανέλαβε το έργο το 1883 και άρχισε να εργάζεται αποκλειστικά στον καθεδρικό ναό το 1914 μέχρι τον θάνατό του το 1926.

Αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο έργο. Όταν πέθανε, το 1926, λιγότερο από το ένα τέταρτο του έργου είχε ολοκληρωθεί.

Η κατασκευή της εμβληματικής εκκλησίας διακόπηκε από τον Ισπανικό Εμφύλιο και τα περισσότερα από τα σχέδια και τα μοντέλα του Gaudi, του οποίου ο τάφος βρίσκεται κάτω από τον καθεδρικό ναό, καταστράφηκαν.

Το μόνο μέρος του καθεδρικού ναού που ο Gaudi είδε ολοκληρωμένο πριν από το θάνατό του ήταν το καμπαναριό. Είναι αφιερωμένο στον μαθητή Βαρνάβα και ολοκληρώθηκε το 1925.

Η κατασκευή συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών έκτοτε, αν και υπήρξαν οπισθοδρομήσεις.

Το 1936, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, η La Sagrada Familia υπέστη βανδαλισμό και σχέδια και φωτογραφίες κάηκαν.

Ευτυχώς, όταν ο Francesc de Paula Quintana ανέλαβε το έργο, μπόρεσε να το κάνει χάρη σε υλικά από το εργαστήριο του Gaudi και βασισμένο σε ήδη δημοσιευμένα σχέδια και φωτογραφίες.

Σύμφωνα με το CNN, για 137 χρόνια, η κατασκευή της Sagrada Familia γινόταν παράνομα επειδή δεν υπήρχε οικοδομική άδεια.

Οι αρχές δεν το είχαν συνειδητοποιήσει μέχρι το 2016 και δεν είχε εκδοθεί άδεια από το δημοτικό συμβούλιο μέχρι το 2019.

Η κατασκευή τέθηκε σε αναμονή στις αρχές του 2020 λόγω της πανδημίας του COVID. Συνέχισε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

 

Πηγή: New Daily, CNN