Τα “Αδέσποτα Κορμιά” έκαναν πρεμιέρα στις 28 Μαρτίου στις ελληνικές αίθουσες και μετά από μια επιτυχημένη πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας με sold-out προβολές, συνεχίζουν τις προβολές τους στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ από τις 4 μέχρι τις 10 Απριλίου!

Στην πρεμιέρα της ταινίας παρευρέθηκε η σκηνοθέτιδα Ελίνα Ψύκου, καθώς και πλήθος συντελεστών: ο Νίκος Βαβούρης (μοντέρ), ο Νικόλας Καρανικόλας (διευθυντής φωτογραφίας), ο Λεωνίδας Λιάμπεης (associate producer, Long Run Productions), η Αφροδίτη Κατερινοπούλου (διεύθυνση παραγωγής και βοηθός σκηνοθέτη) και η Ρέα Αποστολίδη και ο Γιούρι Αβέρωφ (συμπαραγωγοί, Anemon Productions).

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό F:ACT του φεστιβάλ CPH:DOX στην Κοπεγχάγη καθώς και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε δύο βραβεία (Ειδική Μνεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και Ειδική Μνεία Διεθνούς Αμνηστίας).

Η ταινία συνεχίζει το φεστιβαλικό της ταξίδι και σύντομα θα βρεθεί και στον Καναδά και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Hot Docs, ως μέρος του προγράμματος Changing Face of Europe που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του European Film Promotion (EFP).

ΣΥΝΟΨΗ

Η Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δε θέλει να γίνει μητέρα. Η Κατερίνα θέλει αλλά δεν μπορεί. H Κική θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία αντίστοιχα δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους. Τα Αδέσποτα Κορμιά εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς και να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι πάντα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.

Η νέα ταινία της Ελίνας Ψύκου είναι ένα ντοκιμαντέρ με τη μορφή road movie. Οι ηρωίδες ταξιδεύουν σε μια Ευρώπη που ολοένα συντηρικοποιείται, διεκδικώντας τίποτα λιγότερο από αυτονομία και αυτοδιάθεση του σώματός τους. Το ταξίδι τους είναι αβάστακτα σοβαρό και ανέλπιστα αστείο, τα αιτήματά τους επείγοντα, ο αντίλογος σαθρός αλλά συχνά ηχηρός, το αποτέλεσμα αμφίρροπο. Ένα ντοκιμαντέρ για νομικά παράδοξα, τεχνητά σύνορα και κοινωνικές ανισότητες αλλά κυρίως ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τον θάνατο και ακόμα περισσότερο για το δικαίωμα να επιλέγεις ανάμεσα στα δύο.

Βιογραφικό σκηνοθέτιδας

H Ελίνα Ψύκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και κοινωνιολογία. Σκηνοθέτησε και έγραψε τα σενάρια των ταινιών Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά (Berlinale Forum 2013) και Ο Γιος της Σοφίας (Tribeca 2017, βραβείο καλύτερης ταινίας), ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζει την τρίτη της μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, Κληρονομικοί Φόβοι και άλλες Περιπτώσεις και την πρώτη της μίνι σειρά, Ο Βοηθός του Ιατροδικαστή (βασισμένη στο βιβλίο Ιατροδικαστής του Βασίλη Βασιλικού). Το 2009 ίδρυσε τη δική της εταιρεία παραγωγής, Jungle Films. Το 2016, με τους σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσλεμέ και την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου, έφτιαξαν την ομάδα «Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά», με σκοπό την ανάδειξη της ποικιλίας και της γοητείας του Ελληνικού Κινηματογράφου. Το 2021 ολοκλήρωσε την παραγωγή της μεγάλου μήκους ταινίας Αγέλη Προβάτων του Δημήτρη Κανελλόπουλου. Τα Αδέσποτα Κορμιά είναι το πρώτο της ντοκιμαντέρ.

Αδέσποτα Κορμιά | 109’ | Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου| Παραγωγοί: Αντιγόνη Ρώτα, Ivan Madeo, Marco Visalberghi, Veselka Kiryakova | Associate producer: Λεωνίδας Λιάμπεης | Συμπαραγωγοί: Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ, Αλέξης Αναστασιάδης | Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας | Μοντάζ: Νίκος Βαβούρης | Ηχοληψία: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Άρης Καφεντζής | Βοηθός σκηνοθέτης – Διεύθυνση παραγωγής: Αφροδίτη Κατερινοπούλου | Σχεδιασμός ήχου: Gina Keller | Μιξάζ: Guido Keller | Κόλορ: Δημήτρης Μανουσιάκης | Σχεδιασμός τίτλων και αφίσας: Νίκος Πάστρας | Παραγωγή: Jungle Films, Contrast, DocLab, Red Carpet | Σε συμπαραγωγή με: Anemon, Frenel, Long Run Productions, ΕΡΤ, RSI Radiotelevisione Svizzera / SRG SSR | Με την υποστήριξη των: Eurimages, Creative Europe, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Federal Office of Culture (FOC), Zurich Film Fund, Alexis Victor Thalberg Foundation, Corymbo Foundation, Italian Ministry of Culture, Bulgarian National Film Center | Το έργο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.) | Διεθνείς πωλήσεις: Cinephil | Ελληνική Διανομή: Cinedoc

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

❖ ΑΘΗΝΑ – Κινηματογράφος Δαναός
Προπώληση στο ταμείο του κινηματογράφου και στο:
https://www.danaoscinema.store/ibooking93/shows.xhtml
– Πέμπτη 4, Παρασκευή 5, Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου στις 17.45
– Δευτέρα 8 Απριλίου στις 20.00
Θα ακολουθήσει Q&A με τη σκηνοθέτιδα Ελίνα Ψύκου και τον Νίκο Πάστρα, σκηνοθέτη, μοντέρ και γραφίστα.
– Τρίτη 9 Απριλίου στις 20.00
Θα ακολουθήσει Q&A με τη σκηνοθέτιδα Ελίνα Ψύκου και τον Γιάννη Βασιλείου, κριτικό κινηματογράφου (LIFO, Cinemagazine.gr).
– Τετάρτη 10 Απριλίου στις 17.40
Θα ακολουθήσει Q&A με τη σκηνοθέτιδα Ελίνα Ψύκου και τον Χρήστο Πολίτη, διαχειριστή της σελίδας «Ο Χρήστος δε μένει πια εδώ».