Να κάτι ενδιαφέρον που μάθαμε και θέλουμε να το μάθετε κι εσείς: Η βιωματική λέσχη βιβλίου «Έλευση BookEra» φιλοξενεί τον συγγραφέα Μιχάλη Αλμπάτη στις 27 Ιανουαρίου 2024 στο Ρότα Art Coffee Bar.

Στην καθιερωμένη πλέον βιβλιοσυνάντηση της βιωματικής λέσχης βιβλίου «Έλευση BookEra» θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του συγγραφέα Μιχάλη Αλμπάτη, «Οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους». Μέσα από βιωματική αφήγηση και πρωτότυπες δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην ιστορία του βιβλίου μαζί με τον συγγραφέα του.

Ο συντελεστής και ιδρυτής της ομάδας, Νίκος Γιούπης, θέλει να εισάγει μια νέα μορφή ανάγνωσης, βιωματική, στην οποία κάθε μέλος θα αφήνει στις βιβλιοσυναντήσεις το προσωπικό του ίχνος, επειδή του δίνεται η δυνατότητα να συνδιαμορφώσει τη συνάντηση και να εξελίξει τη δράση της. Ξεκινώντας με ασκήσεις απελευθέρωσης και συνεχίζοντας με πρωτότυπες δράσεις, αναδεικνύεται το περιεχόμενο του βιβλίου και ακολουθεί η παρουσίαση του προσωπικού αποτυπώματος κάθε μέλους. Η μέθοδος που ακολουθείται σε κάθε βιβλιοσυνάντηση είναι εμπνευσμένη από τη μέθοδο της Παιδαγωγικής Θεάτρου του Λάκη Κουρετζή.

«Μία από τις προκλήσεις της λέσχης είναι να άρει τη διστακτικότητα του αναγνωστικού κοινού στη βιωματική προσέγγιση των βιβλίων γιατί η μέχρι τώρα εμπειρία του συχνά σχετίζεται με τη άχρωμη συμμετοχή του σε ένα ακροατήριο. Στόχος της είναι λοιπόν να μετατρέψει τον παθητικό αναγνώστη ή ακροατή σε ενεργό και συμμετοχικό μέλος μιας αναγνωστικής ομάδας.»

Νίκος Γιούπης

 

λέσχη
Ο Νίκος Γιούπης

Σημαντική είναι και η συμμετοχή των συγγραφέων στις βιβλιοσυναντήσεις της ομάδας «Έλευση BookEra», που χαρίζουν ένα ξεχωριστό χρώμα και βοηθούν στην απογείωση της βιωματικής εμπειρίας. Μερικοί από τους συγγραφείς που έχουν συμμετάσχει ήδη είναι οι: Κώστας Ακρίβος, Έλενα Μαρούτσου, Μαρία Γιαγιάννου κ.α. Μέσα από την πρωτότυπη δράση της ομάδας, οι συγγραφείς συμμετέχουν σε μια «Λογοτεχνοδρομία», κατά την οποία προτείνουν τον επόμενο συγγραφέα που θα «φιλοξενηθεί» στις συναντήσεις τους, με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας στο αναγνωστικό κοινό. Στη βιωματική λέσχη βιβλίου «Έλευση BookEra» δίνεται η ευκαιρία σε άτομα που αγαπούν το βιβλίο να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να αλληλοεπιδράσουν χωρίς τη σχολαστική ανάλυση ειδικών. Ο αριθμός των μελών κυμαίνεται από 15 έως 20 άτομα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η διάδραση και η αμφίδρομη επικοινωνία. Αν κάποιο μέλος επιθυμεί να έρθει «διαβασμένο» ασφαλώς και μπορεί ,αλλά αυτό δεν είναι προαπαιτούμενο. Άλλωστε, αν έρθει «αδιάβαστο», όπως το αποκαλούν, θα μπορέσει να το προσεγγίσει πρώτα μέσα από τη δική του βιωματική απόδραση που η λέσχη επιζητά.

Η επόμενη δράση έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιανουαρίου, με την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Μιχάλη Αλμπάτη «Οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους». Στη βιβλιοσυνάντηση θα συμμετέχει και ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος με την παρουσία του θα ενισχύσει τη βιωματική εμπειρία.

λέσχη
Μια ενδιαφέρουσα λογοτεχνική συνάντηση

 

Ρότα Art Coffee Bar – Σόλωνος 124, Αθήνα

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Στις 18:30μμ

 

Η συμμετοχή γίνεται μόνο κατόπιν συνεννόησης μέσα από την ομάδα «Έλευση BookEra» στα κοινωνικά δίκτυα, δηλαδή εδώ.