Ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία των video games έγκειται στην ικανότητά τους να προσφέρουν απόδραση από μια ζωή που για πολλούς, δυστυχώς, είναι λιγότερο ευχάριστη από τη φαντασία. Το gaming είναι ένας τρόπος ψυχαγωγίας που σου επιτρέπει να γίνεις μέρος ενός άλλου κόσμου και σου δίνει την ευκαιρία να απομακρυνθείς προσωρινά από το άγχος της πραγματικότητας. Μερικές φορές, ωστόσο, ο πραγματικός κόσμος εισχωρεί στα video games με εκπληκτικούς τρόπους, δημιουργώντας ένα μοναδικό σύμπαν, που φαντασία και αληθινά γεγονότα μπλέκονται με αριστοτεχνικό τρόπο.

Τα video games που είναι εμπνευσμένα από αληθινές ιστορίες έχουν γίνει ένα από τα πιο συναρπαστικά είδη στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών. Επιτρέπουν στους παίκτες να βιώσουν την ιστορία, να λάβουν μέρος σε σημαντικά γεγονότα και να εξερευνήσουν σημαντικές ιστορικές στιγμές.

Kholat

Το Dyatlov Pass είναι ένα από τα πιο παράξενα γεγονότα στη ρωσική ιστορία και τα μυστήρια του έχουν εμπνεύσει γενιές θεωρητικών συνωμοσίας. Την 1η Φεβρουαρίου 1959, μια ομάδα εννέα πεζοπόρων πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στα βουνά της σημερινής Ρωσίας. Η κατασκήνωσή τους ανακαλύφθηκε εγκαταλελειμμένη στις 26 Φεβρουαρίου, με τη σκηνή τους να έχει ανοίξει από μέσα. Στο χιόνι βρέθηκαν πατημασιές που οδηγούσαν στην άκρη ενός κοντινού δάσους. Δύο πτώματα ανακαλύφθηκαν εκεί και τα άλλα επτά βρέθηκαν τους επόμενους μήνες.

Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι η αιτία θανάτου των πεζοπόρων δεν ήταν η υποθερμία, όπως αρχικά πίστευαν, αλλά μάλλον ευθύνονταν το αμβλύ τραύμα, τα εγκαύματα τρίτου βαθμού, η εσωτερική αιμορραγία και τα χαμένα μέλη του σώματος. Ενδιαφέρον προκάλεσε, επίσης, ότι κάποια από τα ρούχα των πεζοπόρων θεωρήθηκαν ραδιενεργά. Αυτή περίεργη ιστορία, δημιούργησε αρκετές θεωρίες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι παρεμβάσεις της KGB, οι υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών, UFO, οι ανωμαλίες της βαρύτητας ακόμα και το δημοφιλές Yeti. Ωστόσο, η πραγματική αιτία του θανάτου παραμένει ακόμη ανεξιχνίαστη.

Η παράξενη αυτή ιστορία ενέπνευσε τους δημιουργούς video games που αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τους θρύλους που είχαν ζώσει το περιστατικό των νεκρών πεζοπόρων και έφτιαξαν το Kholat. Το παιχνίδι τοποθετεί τον παίκτη στο ρόλο ενός πεζοπόρου που ακολουθεί την καταδικασμένη διαδρομή αποστολής της ομάδας. Ο παίκτης εξερευνά μια μεγάλη γκάμα από ιδιαίτερες τοποθεσίες διάσπαρτες σε μια τεράστια κοιλάδα, όπως μια εγκαταλελειμμένη εκκλησία, ένα κοσμοδρόμιο, πολλά κάμπινγκ, έναν βωμό με δάδες που μοιάζουν με τοτέμ.

Αρχίζουν επίσης να συλλέγουν μια σειρά από συντεταγμένες που τους οδηγούν σε περισσότερες ενδείξεις ενώ καταδιώκονται από εχθρικά πλάσματα που μοιάζουν με σκιά, τα οποία πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε για Windows στις 9 Ιουνίου 2015. Κυκλοφόρησε στο Nintendo Switch στις 14 Μαΐου 2020.  Κυκλοφόρησε επίσης στην Ιαπωνία στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, μέσω του Phoenixx.

The Town of Light

Τα βιντεοπαιχνίδια δεν ήταν ποτέ αποτελεσματικά στην απεικόνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, αλλά ευτυχώς ορισμένα, όπως το The Town of Light, αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τις ψυχικές ασθένειες. Το παιχνίδι αυτό ακολουθεί ένα κορίτσι, τη Ρενέ, καθώς εξερευνά ένα εγκαταλελειμμένο άσυλο στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Πρώην ασθενής και η ίδια, η Ρενέ θυμάται μερικές από τις πιο φρικτές πρακτικές στα νοσοκομεία καθώς περιπλανιέται.

Το σκηνικό ασύλου βασίζεται στην πραγματικότητα σε ένα πραγματικό μέρος που ονομάζεται Ospedale Psichiatrico di Volterra,  ένα ιταλικό ψυχιατρικό νοσοκομείο που φιλοξενούσε 6.000 άτομα και ήταν διαβόητο για τη σκληρή μεταχείριση των ασθενών.

video games
Πηγή: Etienne (Li) / Wikipedia

Λέγεται ότι το άσυλο διατηρούσε μόνο 20 νυπτηρες και δύο τουαλέτες για κάθε 200 ασθενείς, ενώ βάρβαρες πρακτικές όπως η θεραπεία με ηλεκτροσόκ και το προκλητικό κώμα για τη θεραπεία ασθενειών δεν ήταν ασυνήθιστες.

Brothers in Arms: Road to Hill 30

Θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα ολόκληρο άρθρο για παιχνίδια που βασίζονται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σειρές όπως το Call of Duty, το Company of Heroes και το Medal of Honor έχουν όλα παιχνίδια που διαδραματίζονται γύρω από πραγματικές μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά η σειρά Brothers in Arms έφτασε σε πολύ μεγάλο βαθμό για να επιτύχει ιστορική ακρίβεια.

Το Road to Hill 30 ήταν η πρώτη είσοδος στη σειρά και βασίστηκε στην αληθινή ιστορία του 502ου Συντάγματος Πεζικού Αλεξιπτωτιστών της φημισμένης 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας που έπεσε πίσω από τις γερμανικές γραμμές, στις 6 Ιουνίου 1944, στην επιχείρηση Απόβασης στη Νορμανδία, μία από τις επιχειρήσεις που διαμόρφωσαν την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Chernobylite

Το Chernobylite σάς επιτρέπει να εξερευνήσετε το απόκοσμο περιβάλλον της ζώνης αποκλεισμού του Chernobyl. Τοποθετείται 30 χρόνια μετά το ατύχημα του πυρηνικού εργοστασίου όπου παίρνουμε τον ρόλο του Igor, ενός Φυσικού που εργαζόταν κάποτε στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, πρέπει να επιβιώσετε τόσο από υπερφυσικές όσο και από ανθρώπινες απειλές σε αυτόν τον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο.

Ο Igor, θα επιστρέψει στο Pripyat για να ερευνήσει την εξαφάνιση της αρραβωνιαστικιάς του που είχε συμβεί κατά τη διάρκεια του ατυχήματος. Έχοντας πλέον καλύτερη γνώση του ορυκτού Chernobylite, το οποίο εμφανίστηκε κατά το ατύχημα, ο Igor μπορεί να εκμεταλλευτεί τις υπερφυσικές ιδιότητές του ώστε να κατασκευάσει ισχυρές συσκευές που θα τον βοηθήσουν στην έρευνά του αλλά και στην αντιμετώπιση της NAR, της μισθοφορικής ομάδας που επίσης βρίσκεται στο Chernobyl για τους δικούς της σκιώδεις λόγους.

Είναι όσο πιο κοντά μπορείτε να ζήσετε τον απόηχο της καταστροφής χωρίς να είστε πραγματικά εκεί.

Outlast

Το Outlast σας μεταφέρει στο Mount Massive Asylum, ένα μέρος εμπνευσμένο από πραγματικές τοποθεσίες και το περίφημο Project MK Ultra.

Το Πρόγραμμα MKUltra είναι η κωδική ονομασία που δόθηκε σε ένα πρόγραμμα πειραμάτων πάνω σε ανθρώπους που σχεδιάστηκαν και αναλήφθηκαν από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, μερικά από τα οποία ήταν παράνομα. Πρόκειται για ένα κρυφό πρόγραμμα που έψαχνε και εφάρμοζε πρακτικές ελέγχου της σκέψης και έτρεξε από τις αρχές περίπου του Ψυχρού Πολέμου μέχρι και το 1973. Ψυχιατρικά ινστιτούτα στις ΗΠΑ αλλά και τον Καναδά προσπάθησαν να βρουν μεθόδους – ηλεκτροσόκ, LSD κι άλλες αθέμιτες τεχνικές- ώστε να ελέγξουν τη σκέψη ανυποψίαστων ασθενών. Αλλά ακόμα κι απλών πολιτών, όπως έκανε ο χημικός Sidney Gottlieb το 1954 μέσα από το παρακλάδι του πρότζεκτ MK-Ultra ονόματι Operation Midnight Climax.

Η Murkoff Corporation που βρίσκουμε στο παιχνίδι συνεχίζει τα πειράματα ελέγχου του μυαλού της κυβέρνησης, καθιστώντας το ένα τρομακτικό ταξίδι στα βάθη της ανθρώπινης σκληρότητας.

Αυτά τα οκτώ παιχνίδια της σειράς αποδεικνύουν ότι μερικές φορές η γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και παιχνιδιών τρόμου είναι τρομακτικά λεπτή. Έτσι, την επόμενη φορά που θα σηκώσετε αυτό το χειριστήριο, θυμηθείτε: οι αληθινές ιστορίες πίσω από αυτά τα παιχνίδια είναι τόσο τρομακτικές όσο και το ίδιο το gameplay. Είστε αρκετά τολμηροί για να παίξετε;

Call of Duty: WWII

Με εκπληκτικά γραφικά και εκθαμβωτικές λεπτομέρειες, το παιχνίδι βυθίζει τους παίκτες σε ένα πραγματικό πολεμικό τοπίο. Στο Campaign, ο παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο του Ronald “Red” Daniels, στρατιώτη της πρώτης μεραρχίας πεζικού, μαζί με τους οπλίτες Zusmman, Aiello και τον Stiles. Καθοδηγείται από τους λοχίες Turner και Pierson. Πολεμά στην Απόβαση στη Νορμανδία, συμμαχεί με τις γαλλικές αντιστασιακές δυνάμεις και με την βρετανική κατασκοπεία

Είναι μια εμπειρία γεμάτη σασπένς, τρόμο και έντονα συναισθήματα που επιτρέπει στους παίκτες να βιώσουν λίγο από αυτό που έζησαν οι στρατιώτες και οι πολίτες που συμμετείχαν στον πόλεμο.

Θα νιώσουν την αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε περιόδους πολέμου, αντιμετωπίζοντας τις απειλές που κρύβονται σε κάθε γωνιά του πεδίου μάχης. Πρέπει να πάρουν γρήγορες αποφάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση των μαχών και τη μοίρα των χαρακτήρων τους στο παιχνίδι.

Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για πολεμική δράση, αυτό το παιχνίδι είναι επίσης ένα ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο. Κατα τη διάρκεια του παιχνιδιού έχεις την ευκαιρία να μάθεις περισσότερα για την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να εμβαθύνεις σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτή τη σύγκρουση και να αναγνωρίσεις σημαντικά γεγονότα και ιστορικά μέρη που ήταν μέρος του πολέμου.

Assassin’s Creed

Η σειρά παιχνιδιών ακολουθεί μία φανταστική ιστορία που είναι όμως βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Η ιδέα βασίζεται στην έχθρα μεταξύ του Τάγματος των Ασασίνων, ανά τους αιώνες, οι οποίοι πολεμούν για την ειρήνη μέσω της ελεύθερης βούλησης της ανθρωπότητας, εναντίον των Ναϊτών ιπποτών, οι οποίοι επιθυμούν την ειρήνη μέσω του ασφυκτικού ελέγχου της ανθρωπότητας.

Κάθε κυκλοφορία στη σειρά μεταφέρει τους παίκτες σε μια ποικιλία διαφορετικών ιστορικών περιόδων, επιτρέποντάς τους να εξερευνήσουν και να βιώσουν πολύχρωμες χρονικές περιόδους όπως η Ιταλική Αναγέννηση, η Αμερικανική Επανάσταση και η αρχαία Αίγυπτος. Σε κάθε παιχνίδι, οι παίκτες θα ανακαλύψουν έναν κόσμο γεμάτο με αληθινά, ιστορικά γεγονότα, που όμως συνοδεύονται από εντυπωσιακά φανταστικά στοιχεία.

Για παράδειγμα, όταν παίζουν στο σκηνικό της Ιταλικής Αναγέννησης του Assassin’s Creed II, οι παίκτες θα μαγευτούν από την όμορφη λαμπρότητα της Φλωρεντίας, θα εξερευνήσουν τις ζωές διάσημων καλλιτεχνών όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και θα εμπλακούν σε πολιτικές ίντριγκες μεταξύ ισχυρών ιταλικών ευγενών οικογενειών.