“Σκιές του Υποκόσμου”, του Φεντερίκο Φελίνι • 00:00 ΒΟΥΛΗ
Ο Αουγκούστο και ο Πικάσο είναι μέλη μιας συμμορίας απατεώνων, που εκμεταλλεύεται την αφέλεια του απλού κοσμάκη. Ωστόσο ο Αουγκούστο νιώθει ότι γερνά χωρίς να έχει καταφέρει να κάνει κομπόδεμα, ενώ ο Πικάσο φοβάται ότι θα χάσει τη γυναίκα του, αν αυτή ανακαλύψει την αληθινή δουλειά του. Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι. Παίζουν: Μπρόντ Ερικ Κρόφορντ, Ρίτσαρντ Μπέιζχαρτ, Τζιουλιέτα Μασίνα, Ούγκο Τονιάτσι.

“Assassin΄s Creed”, του Τζάστιν Κέρζελ • 00:00 ΣΚΑΙ
Ο καταδικασμένος σε θάνατο Κάλουμ Λιντς γλιτώνει από την ηλεκτρική καρέκλα την τελευταία στιγμή χάρη στον μυστηριώδη ιδιοκτήτη μιας εταιρείας τεχνολογίας. Μεταφέρεται στη Μαδρίτη και γίνεται μέρος ενός παράξενου πειράματος που ξεκλειδώνει τις γενετικές του μνήμες. Ο Κάλουμ αναβιώνει τις μνήμες του προγόνου του, Αγκιλάρ, μέλους της ομάδας των Ασασίνων στην Ισπανία του 15ου αιώνα, και συγκεντρώνει γνώσεις και ικανότητες για να αντιμετωπίσει την καταπιεστική και παντοδύναμη οργάνωση των Ναϊτών στο σήμερα. Σκηνοθεσία: Τζάστιν Κέρζελ. Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Φασμπέντερ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Τζέρεμι Άιρονς, Σάρλοτ Ράμπλινγκ, κ.ά.

“Αν έχεις τύχη”, του Γιώργου Πετρίδη • 22:00 ΑΝΤ1
Ο Τέλης, ένας φτωχός αλλά αξιοπρεπής καθηγητής που έχει παραιτηθεί από τη δουλειά του, βρίσκει στο δρόμο ένα λαχείο που έχει κερδίσει τον πρώτο αριθμό. Η ζωή του έπειτα απ’ αυτή την ανακάλυψη αλλάζει ριζικά. Το λαχείο ανήκει σε μια κοπέλα, τη Μάργκι, αλλά ο θείος της προσπαθεί να τον χρησιμοποιήσει με σκοπό να καταχραστεί το τυχερό λαχείο της ανιψιάς του. Ο θείος χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέσο για να πετύχει το σκοπό του, αλλά ο Τέλης καταφέρνει πάντα να διαφεύγει.
Με τη συνδρομή ενός πρώην συναδέλφου του, του Αλέκου, κατορθώνει να ανατρέψει όλες τις πλεκτάνες του Φωκίωνα και τελικά να παντρευτεί τη Μάργκι.

“O Xειρότερος Άνθρωπος στον Κόσμο”, του Γιοακίμ Τρίερ • Cinobo
Γιούλα ή Τζούλι, ένα νεαρό κορίτσι που συνεχώς ακροβατεί χωρίς να έχει τη δύναμη να αποφασίσει ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει με σαφήνεια. Ιατρική, ψυχολογία, φωτογραφία. Η ενηλικίωσή της μοιάζει να είναι ένας διαρκής πειραματισμός. Την μοίρα της ορίζει η παρορμητικότητα. Οι συνθήκες στη Σκανδιναβία της δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμάσει κι όταν είναι σίγουρη να ακολουθήσει τον τομέα που έχει επιλέξει. Στον Νότο της Ευρώπης όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Για την Γιούλα η “ανεργία” είναι συνειδητή επιλογή, για αρκετούς νέους όμως είναι απόρροια της σήψης ενός συστήματος που τους οδηγεί στην εξαθλίωση. Βραβευμένη για την ερμηνεία της στις Κάννες η Ρενάτε Ρέινσβε πετυχαίνει κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Μέσα από τη δική της λάμψη αντικατοπτρίζει τον κόσμο δύο άλλων ανθρώπων, στον οποίο συμμετέχει κι η ίδια. Στο πλευρό της τοποθετείται ο σταθερός πρωταγωνιστής της τριλογίας Άντερς Ντάνιέλσεν Λίε και ο νεαρότερος Χέρμπερτ Νόρντουρμ. Ακριβώς αυτό το λεπτοκεντημένο σημείο κάνει το έργο να ξεχωρίζει ως κινηματογραφικό εγχείρημα. Οι αναφορές στην κλιματική αλλαγή και τις καταστροφικές συνέπειές της, κυρίως μέσα από το πρόσωπο Έιβιντ δίνουν επίκαιρο τόνο και χαρακτήρα. Μαζί τους το σχόλιο για τη φθορά που επιφέρει ο χρόνος και τις αρρώστιες που μας κατακλύζουν.

“Χορεύτρια”, της Στεφανί Ντι Τζιούστο • ERTFLIX
Μία ωδή στον αγώνα του ανθρώπου να φτάσει στην κορυφή με κάθε θυσία. Στη ζωή τίποτα δεν σου χαρίζεται, πρέπει να ματώσεις, να διεκδικήσεις για να κατακτήσεις και πάλι η επιτυχία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μοναδικά της όπλα η επιμονή κι η υπομονή της, καθώς και το ταλέντο της. Με σκληρό ρεαλισμό ο δρόμος από ναδίρ στο ζενίθ. Ένα γαλλικό βιογραφικό μουσικό δράμα. Ο πατέρας πριν τον θάνατό του προοικονομεί την εξέλιξη των γεγονότων: ” Η κόρη μου θα γίνει η σπουδαιότερη καλλιτέχνις στον κόσμο “. Πόσο απέχει άραγε η επιτυχία από την αποτυχία και πόσο δύσκολο είναι κρατηθείς στην κορυφή, εφόσον φτάσεις σε αυτήν; «Ένα λουλούδι του ονείρου από το σκοτάδι έχει αναδυθεί».

 

 

➸ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookTwitter και Instagram.