“Πάντινγκτον 2”, του Πολ Κινγκ • 21:00 ΟPEN 
O γλυκός αρκούδος επιστρέφει σε μία κωμωδία με ανάλαφρο χαρακτήρα. Στη νέα του οικογένεια, τους Μπράουν προσπαθεί να φανεί όσο το δυνατόν πιο φιλικός. Θέλει να πάρει ένα δώρο στη θεία του που κλείνει τα 100 της χρόνια κι εκεί ανακαλύπτει ένα βιβλίο που στην πορεία θα χαθεί … μυστηριωδώς. Ο γρίφος ψάχνει δυνατούς λύτες και μένει να φανεί αν οι πρωταγωνιστές είναι ικανοί να ξετυλίξουν τον μίτο και να φτάσουν στο τι πραγματικά συνέβη.

“Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο”, του Αλέκου Σακελλάριου • 22:00 ΑΝΤ1
Βασίλης Αυλωνίτης, Μίμης Φωτόπουλος, Τζένη Καρέζη και μία λατέρνα. Μία ασπρόμαυρη ελληνική ταινία του 1955. Ο Παυλάρας κι ο Πετράκης αρνούνται να αποδεχτούν τα σημεία των καιρών. Η μουσική περνάει σε μία νέα εποχή και με τη σειρά της η λατέρνα στο περιθώριο. Οι ίδιοι αναρωτιούνται πως θα εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, καθώς παίρνουν τον δρόμο για το πανηγύρι της Παναγιάς της Πλατανιώτισσας θα έχουν μία συνάντηση ικανή να τους αλλάξει τη ζωή. Παρ΄ότι το κίνητρο είναι μεγάλο, δε πάψουν ποτέ να λειτουργούν πάνω απ΄όλα ως άνθρωποι…

“Pari”, του Σιαμάκ Ετεμάντι • Cinobo
Προσγείωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αναμονή, υπομονή. “Η κλήση σας προωθείται” … Όλα δείχνουν αδιέξοδο. Η κατάσταση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Πώς όμως να τιθασεύσεις το συναίσθημα όταν μιλάμε για ανθρώπινες σχέσεις και μάλιστα συγγένεια πρώτου βαθμού; O Μπάμπακ άφαντος. Οι πληροφορίες που συλλέγει το ζευγάρι συγκεχυμένες. Τα χρήματα τελειώνουν. Η περιπλάνηση συνεχίζεται. Πανεπιστήμιο, Εξάρχεια, ένταση, συγκρούσεις, καπνός, δακρυγόνα. Η μάνα προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τον γρίφο στον δρόμο για την λύτρωση. Μέχρι πού είναι αποφασισμένη να φτάσει; “Πρέπει να καώ”. Θα φτάσει μέχρι το τέλος κι εκεί θα ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της. Είναι το ύστατο χρέος της. Πρωταγωνίστρια η Μελίκα Φαρουτάν. Κάθε της κίνηση σαγηνεύει, κάθε της βλέμμα μαγνητίζει. Όσο περνάει η ώρα η μπούργκα σιγά σιγά βγαίνει. Τα χαρακτηριστικά γίνονται ευκρινή κι αποκαλύπτεται η απαράμιλλη ομορφιά της. Πλάι της Σοφία Κόκκαλη και Λένα Κιτσοπούλου σε ρόλους που ξεκλειδώνουν την πλοκή. Σαν ένας άλλος Dheepan, η Pari αγωνίζεται για ύψιστα ιδανικά. Οι μετανάστες δεν είναι δυστυχώς καλοδεχούμενοι. Πάντα όμως υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν πως ακόμα είμαστε άνθρωποι. Το πλοίο σαλπάρει. Ο προορισμός άγνωστος. Κοιτάει τη θάλασσα, ατενίζει το πέλαγος. Είναι ελεύθερη να συνεχίσει το “ταξίδι”.

“Minari”, του Lee Ιsaac Chung • ERTFLIX
Tαξίδι στη δεκαετία του 1970. Η απαλή μουσική μας συντροφεύει από την πρώτη κιόλας σκηνή. Το αμερικανικό όνειρο “φέρνει στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο πάνω από 30.000 Νοτιοκορεάτες”. Μετά από μία δεκαετία στην Καλιφόρνια των μεγάλων αντιθέσεων και ανισοτήτων, ο Τζέικομπ αποφασίζει να μετακομίσει με την οικογένεια του στη Φύση του Αρκάνσας και να κάνει μία νέα αρχή αυτάρκειας. “-Τι είναι αυτό το μέρος; -Το νέο μας σπίτι”. O πατέρας κι ο γιος, η μάνα κι η κόρη. Ένα συγκινητικό πορτραίτο μίας οικογένειας που παλεύει σαν μία γροθιά κόντρα σε κάθε αντιξοότητα. Η συνέχεια του κύκλου της ζωής. Το Minari θα ανθίσει. Η ελπίδα θα μείνει ζωντανή. Μοιάζει τόσο μακρινό για την εποχή μας που τα πάντα επισκιάζουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα και η πρόοδος του κυβερνοχώρου. Η δύναμη των ανθρώπων που μάχονται δεν τους επιτρέπει να δελεαστούν από τον πειρασμό της παραίτησης.

“My Octopus Teacher”, των Philippa Ehrlich και James Reed • NETFLIX
Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Μια ταινία τεκμηρίωσης κυριολεκτικά βουτιά σε έναν βυθό γεμάτο όμορφα μυστικά. “Σαν να πετάς σε ένα τρισδιάστατο δάσος κάτω από τη στάθμη του νερού”. Ο πρωταγωνιστής επενδύει στη σχέση του με το νερό. Επιστρέφει στο στοιχείο που ανήκει. Η αρχή είναι δύσκολη. Η προσαρμογή απαιτεί θυσίες. Γρήγορα όμως ανακαλύπτεις την αληθινή μαγεία κι αλλάζεις την κοσμοθεωρία σου μέσα από τα ερεθίσματα που συναντάς και τα βιώματα που αποθηκεύεις στο σεντούκι των αναμνήσεων. Είναι ένα βασίλειο με τους δικούς του κανόνες που πρέπει να αφιερώσεις πολλές ημέρες για να ανακαλύψεις τους κανόνες του. Μία μεταφορά σε έναν άλλον πλανήτη με πυξίδα ένα χταπόδι. Δομείται μία σχέση ουσίας. Ο δύτης καταφέρνει να εξημερώσει το ζωντανό και να χτίσει μαζί του μία σχέση εμπιστοσύνης, όσο απίθανο κι αν φαντάζει αυτό στα μάτια των έκπληκτων παρατηρητών-θεατών. Το σκηνοθετικό δίδυμο χαράζει έναν νέο δρόμο σε μία δύσκολη εποχή. Μας εξηγεί πως όλα τα μέλη του ζωικού βασιλείου, μαζί κι ο άνθρωπος, είναι εξίσου σημαντικά. Για να φτάσουμε όμως από τα λόγια στην πράξη πρέπει να τολμήσουμε.