“Η Γέννηση της Μέριλιν”, της Michèle Dominici • 23:00 ΒΟΥΛΗ
Στην 60ή επέτειο από τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε, αυτό το ντοκιμαντέρ προσφέρει ένα μοναδικό πορτρέτο από τη δική της οπτική γωνία. Σε αντίθεση με τις πολλές ταινίες που έγιναν και τα βιβλία που γράφτηκαν για αυτήν, αυτό το ντοκιμαντέρ προσφέρεται να της δώσει πίσω τη φωνή της, μέσα από τις συνεντεύξεις που έδωσε, τα βιβλία που έγραψε και τα αποσπάσματα που άφησε πίσω της. Για πρώτη φορά, θα κατανοήσουμε πώς η Norma Jeane Baker δημιούργησε την εμβληματική Marilyn Monroe. Επειδή η Marilyn δεν γεννήθηκε Marilyn, έγινε. Σκηνοθεσία: Michèle Dominici.

“Στάσου Πλάι Μου”, του Ρομπ Ράινερ • 21:00 ΕΡΤ2
Σε ένα δεντρόσπιτο στην άκρη του Καστλ Ροκ, μιας μικρής, δασώδους πόλης του Όρεγκον, ένας εκκολαπτόμενος 12χρονος συγγραφέας ονόματι Γκόρντι Λασάνς πρόκειται να ξεκινήσει ένα εξαιρετικό ταξίδι στην καρδιά του βορειοδυτικού δάσους, μια εμπειρία που θα αλλάξει την πορεία της ζωής του για πάντα. Ο καλύτερός του φίλος Βερν έχει ακούσει τον μεγαλύτερο αδελφό του και έναν φίλο του να μιλάνε για την ανακάλυψη ενός πτώματος στο δάσος. Ελπίζοντας ότι μπορούν να πάρουν τα εύσημα για την εύρεση του πτώματος, ο Γκόρντι ξεκινά μαζί με τον ανασφαλή και φοβισμένο Βερν, το σκληρό αντράκι Κρις και τον παράτολμο Τέντι για μια περιπέτεια που θα εξελιχθεί σε μια οδύσσεια αυτογνωσίας. Το ταξίδι τους αρχίζει αθώα με το όνειρο να γίνουν ήρωες της πόλης, αλλά πριν τελειώσει ο Γκόρντι, ο Κρις, ο Τέντι και ο Βερν θα δοκιμαστούν με τρόπους που δεν είχαν φανταστεί ποτέ.
Η ταινία που ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, βασίζεται στο μυθιστόρημα “The Body” του Στίβεν Κινγκ και ο τίτλος προέρχεται από το ομώνυμο τραγούδι του Μπεν Ε. Κινγκ, που ακούγεται στους τίτλους τέλους. Σκηνοθεσία: Ρομπ Ράινερ. Σενάριο: Ρομπ Ρέινερ, Μπρους Έβανς, Ρέινολντ Γκίντεον. Πρωταγωνιστούν: Ρίβερ Φοίνιξ, Γουίλ Γουίτον, Κόρεϊ Φέλντμαν, Τζέρι Ο’ Κόνελ, Κίφερ Σάδερλαντ, Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Τζον Κιούζακ.

“Αναμνήσεις”, του Jean-Paul Rouve • 23:00 ΕΡΤ3
Ο Ρομαίν, είναι θυρωρός σε ένα μικρό ξενοδοχείο στο Παρίσι. Δεν το ξέρει ακόμα, αλλά πρόκειται να γίνει συγγραφέας… Η Μαντλέν είναι έξι δεκαετίες μεγαλύτερή του και είναι η γιαγιά του. Με κάποιο μαγικό τρόπο, αυτοί οι δύο συνεννοούνται άψογα, σα να είναι συνομήλικοι. Μια μέρα η Μαντλέν το σκάει από τον οίκο ευγηρίας, όπου την έχουν βάλει τα δύο παιδιά της, χωρίς να έχει δώσει τη συγκατάθεσή της. Την ίδια μέρα, ο Ρομαίν παίρνει ρεπό και συναντιέται με τη γιαγιά του στο Ετρετά, την πόλη που έζησε η Μαντλέν στα νιάτα της. Γιαγιά και εγγονός περνούν την ομορφότερη μέρα της ζωής τους. Σκηνοθεσία: Jean-Paul Rouve. Παίζουν: Michel Blanc, Annie Cordy, Mathieu Spinosi.

“Η Άλλη Όψη της Ελπίδας”, του Άκι Καουρισμάκι • Cinobo
Ένα παραμύθι, μία πραγματικότητα ονειρική ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας στην του Άκι Καουρισμάκι. Αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Φιλανδού σκηνοθέτη, μετά το Λιμάνι της Χάβρης κι ακολουθεί το “Fallen Leaves” που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Δύο αντιφατικά πορτραίτα απόκληρων της κοινωνίας. Ένας Σύριος πρόσφυγας κι ένας Βορειοευρωπαίος αντιφατικός με τα πρότυπα που τον συνδέουν, εγκλωβισμένος στα απωθημένα του. Καταφέρνουν να επικοινωνήσουν και να περπατήσουν μία μεγάλη διαδρομή μαζί σε μία αποθέωση της ανθρώπινης δύναμης και των ιδανικών που τείνουν να εξαλειφθούν στην εποχή μας.

“Toni Erdmann”, της Μάρεν Άντεν • ERTFLIX
Ένα βαθιά κοινωνικό φιλμ που έχει ως στόχο αφενός να καταδείξει την αλλοτρίωση στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στον βωμό των συμφερόντων και της αδυσώπητης καθημερινότητας κι αφετέρου τον αγώνα του γονιού για να δει το παιδί του, όπως ονειρεύεται. Kαταλύτη για την εξέλιξη της πλοκής αποτελούν οι ερμηνείες των Peter Simonichek και Sandra Ηuller, με αποκορύφωμα το “Greatest Love of All” που σηματοδοτεί τη λύτρωση και την αλλαγή. H τέχνη, ο πολιτισμός, οι ιδέες και τα ιδανικά είναι πανανθρώπινα, δεν έχουν σύνορα. O σύγχρονος κόσμος χρειάζεται τέτοιες ταινίες να ευαισθητοποιηθεί, να ξυπνήσει από τον παρατεταμένο λήθαργο.

 

➸ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookTwitter και Instagram.