“Οι Χήρες”, του Steve McQueen • 02:15 ΣΚΑΙ
Βρισκόμαστε στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το οποίο διαχρονικά αποτελεί πεδίο σύγκρουσης συμμοριών. Λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές της 18ης περιφέρειας. Η νίκη κρίνει πολλά. “Δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα”. Δραματική αποδοχή της κατάστασης. Παράλληλα ένα τραγικό συμβάν φέρνει προ των ευθυνών τους τρεις γυναίκες, που καλούνται να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να επαναστατήσουν με κάθε τρόπο. Οι κίνδυνοι πολλοί, ‘”δεν είναι ο δικό σας κόσμος αυτός”, η θέληση όμως πάνω από τον δισταγμό και κάθε είδους φόβο. Επιβλητική και πάλι η Βαιόλα Ντέιβις με το παρουσιαστικό της. Εξαιρετικός ο Ντάνιελ Καλούα. Στο ύψος τους Λίαμ Νίσον, Κόλιν Φάρελ, Μισέλ Ροντρίγκες κι η Πολωνή, Ελίζαμπεθ Ντεμπίτσκι. Ένα πολυπολιτισμικό κράμα, αντίστοιχο με το παζλ αυτών που κατοικούν στην πραγματικότητα στο Σικάγο. Διαφθορά, εξυπηρετήσεις, ο νόμος του δυνατού.

“Εξόριστος Συγγραφέας”, του Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ • 23:00 ΕΡΤ3
Η ταινία παρακολουθεί τη ζωή του συγγραφέα Σεργκέι Ντοβλάτοφ στη Ρωσία της δεκαετίας του ’70. Η ανάγκη του για να εκφράσει ελεύθερα τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες τον έφεραν αντιμέτωπο με την αυστηρότητα και την καταπίεση του καθεστώτος. Η ταινία ήταν η επίσημη πρόταση της Ρωσίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας Αργυρή Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου 2018.

“Η Θεία από το Σικάγο”, του Αλέκου Σακελλάριου • 22:00 ΑΝΤ1
Ο Χαρίλαος (Ορέστης Μακρής), απόστρατος αξιωματικός με πολύ αυστηρές και συντηρητικές αρχές, μεγαλώνει τις τέσσερις κόρες του με… στρατιωτική πειθαρχία, φροντίζοντας την καλλιέργειά τους, την εμφάνισή τους και την καλή συμπεριφορά τους. Παρ’ όλη την επιθυμία του να τις παντρέψει δεν τις αφήνει πουθενά μόνες, με αποτέλεσμα να μην τις πλησιάζει άνδρας. Η σύζυγός του, Ευτέρπη (Ελένη Ζαφειρίου), αλλά και ο φίλος του και γείτονας Ξενοφών (Παντελής Ζερβός), καταβάλλουν αξιοσημείωτες προσπάθειες να τον πείσουν να αλλάξει τακτική, εκείνος όμως επιμένει στην πολύ συντηρητική συμπεριφορά του. Όταν όμως η συζήτηση φτάνει στην ευκατάστατη και από χρόνια ξενιτεμένη στο Σικάγο των ΗΠΑ (και πλέον χήρα) αδελφή του Καλλιόπη (Γεωργία Βασιλειάδου) τα πάντα ανατρέπονται.

“To Ήσυχο Κορίτσι”, του Κόλουμ Μπερέιντ • Cinobo
Μία πολυμελής οικογένεια στην ύπαιθρο αποφασίζει να στείλει την εννιάχρονη κόρη σε συγγενείς μέχρι η μητέρα να φέρει στον κόσμο ένα ακόμα παιδί. Το σκηνικό μας φέρνει στο μυαλό ίσως και ελληνικές οικογένειες της εποχής μακριά από το κέντρο. Μία κατάσταση στην οποία κυριαρχούν τα ένστικτα. Μπορεί να μη λέγεται, αλλά είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της παιδείας, της μόρφωσης, της καλλιέργειας και του σεβασμού. Η πατριαρχία κυριαρχεί απέναντι σε όλα αυτά. Η γυναίκα – σύζυγος μοιάζει αδύναμη να αντιδράσει, καθώς αυτές είναι οι επιταγές της κοινωνίας της εποχής. Η αλλαγή περιβάλλοντος βοηθάει την Κάιτ, την απελευθερώνει. Μετά τις αρχικές δυσκολίες προσαρμογής αρχίζει να αναπτύσσει αληθινούς δεσμούς. Νιώθει επιτέλους «ελεύθερη» να είναι ο εαυτό της. Ακόμα και η γλώσσα (τα «ιρλανδικά» που χάνονται στον χρόνο) δείχνει μία πορεία γεμάτη αγκάθια για το νεαρό κορίτσι, που αναπόφευκτα τη φέρνει σε απόσταση στο πρώτο κομμάτι του φιλμ. Έρχεται όμως η στιγμή που κι αυτή βρίσκει την Ιθάκη της. Θα αισθανθεί πως κάποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά για αυτήν και το τέλος θα έρθει ως μία «αποζημίωση» στον θεατή για τη διαδρομή του.

“Μικρή Μαμά”, της Σελίν Σιαλμά • ERTFLIX
 Η Νελύ έχει χάσει μόλις την αγαπημένη της γιαγιά. Δεν πρόλαβε να της πει “αντίο” και της έχει μείνει το παράπονο. Οι γονείς πηγαίνουν για το στερνό καθήκον. Το σπίτι σιγά σιγά αδειάζει και κυριολεκτικά. “Πήγε καλά η εγχείρηση”; Η μητέρα όμως δε θα αντέξει. Η Μαριόν θα χαθεί ξαφνικά κανείς δε γνωρίζει που πρέπει να την αναζητήσει. Υφαίνεται μία ιστορία που σηματοδοτεί την πρόωρη ενηλικίωση. “Δεν εφηύρες εσύ τη θλίψη”. Μία συνεχής αλληλεπίδραση σε όλα τα επίπεδα. Ένα όνειρο, μία κρυφή επιθυμία του νεαρού κοριτσιού να γίνει ηθοποιός μεγαλώνοντας. Η ίδια η Τέχνη συναντάει την καθημερινότητα. Ο χρόνος θολώνει. Ο θεατής μπερδεύεται. Εξαιρετική είναι η φωτογραφία της Κλερ Ματόν. Ουσιαστικά μας δίνει ένα ψυχογράφημα των πρωταγωνιστών. Η ώρα περνάει. Θα βρεθούν ξανά στο ίδιο σπίτι. Λίγες κουβέντες και μία μεγάλη αγκαλιά.

 

➸ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookTwitter και Instagram.