“The Post: Απαγορευμένα Μυστικά” του Στίβεν Σπίλμπεργκ • STAR 21:45
Βρισκόμαστε στο 1971 οι Washington Post περνούν δύσκολες ημέρες. Ετοιμάζονται να μπουν στο χρηματιστήριο. Την ίδια ώρα οι μεγάλοι τους ανταγωνιστές New York Times δημοσιεύουν ένα πολύκροτο άρθρο σχετικά με άγνωστες λεπτομέρειες που αφορούν τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Eν μέσω συγκυριών δίνεται η ευκαιρία για θεαματική ανατροπή του σκηνικού. Θέλει τύχη, αποφασιστικότητα και πάθος. Ένα ψυχολογικό θρίλερ μέχρι το πολυπόθητο “publish” της Κάθριν Γκράχαμ, που επαναστατατεί σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο και παίρνει μία γενναία απόφαση διαλύοντας φιλίες ετών, ρισκάροντας την τύχη της εφημερίδας, αλλά κυρίως την προσωπική της ελευθερία. Ο τολμών όμως νικά. Η προσπάθεια φίμωσης απέτυχε. Μία επιτυχία που σημάδεψε το μέλλον της τέταρτης Εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μία σφυγμομέτρηση για το αν το σινεμά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Ένας ύμνος στη δημοσιογραφική δεοντολογία και το κοινωνικό χρέος. Μία διαρκής αμφιταλάντευση πριν την μεγάλη απόφαση-σταθμό, όταν όλα ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί.

“Κινηματογράφος Μajestic”, του Φρανκ Ντάραμποντ • OPEN 21:00
Tην εποχή του Μακαρθισμού, ένας σεναριογράφος εξορίστηκε από το Χόλιγουντ για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Ένα αιφνίδιο γεγονός έρχεται να του στερήσει την μνήμη του. Κάνει μία νέα αρχή σε νέο τόπο και οι κάτοικοι τον αντιμετωπίζουν ως το ιδιοκτήτη του κινηματογράφου της περιοχής. Ο Τζιμ Κάρεϊ σε μία ερμηνεία που φέρει τη σφραγίδα του Φρανκ Ντάραμποντ (“Τελευταία Έξοδος:Ρίτα Χέιγουρθ”, “Το Πράσινο Μίλι”).

“Παράσιτα”, του Μπονγκ Τζουν-Χο στο Cinobo
Η ταινία κέρδισε έξι Όσκαρ. Στη Σεούλ των άκρων συγκρούονται και παράλληλα αλληλοτροφοδοτούνται δύο κόσμοι. Η λαμπερή υψηλή τάξη και η κυνική πραγματικότητα του υπογείου. Γέφυρά τους μονάχα η μόρφωση κι η εργασία. Κι όσο φαινομενικά οι αδύναμοι ανελίσσονται, τόσο βαλτώνουν κι όσο ο καπιταλισμός καλπάζει, τόσο ο άνθρωπος μικραίνει ως οντότητα, μέγεθος κι αξία. Η εικόνα των σκουπιδιών κυριεύει το πλάνο. Μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για πολύ καιρό ή πολλούς για λίγο. Τα παράσιτα αναζητούν μία ευκαιρία, έναν ξενιστή να τους φιλοξενήσει. Έτσι ακριβώς κι οι πρωταγωνιστές μας με κάθε μέσο, με κάθε κόστος, δίχως ηθικούς ενδοιασμούς και διλήμματα. Κι ας μην το αξίζουν και το γνωρίζουν, προσπαθούν να εισχωρήσουν με κωμικοτραγικό τρόπο στην ελίτ κι ονειρεύονται πως κάποια στιγμή θα γίνουν κομμάτι της. Η “μυρωδιά” του ανθρώπου όμως δεν αλλάζει. Από την εξονυχιστική σκιαγράφηση και το καθένα δράμα των ιδανικά σχεδιασμένων χαρακτήρων στην ιδανική μουσική, που παρεμβαίνει κι οδηγεί τον θεατή στις εξελίξεις, ως βασικό μέσο του ξετυλίγματος της πλοκής. Ένα εξαιρετικό παζλ, ένα κομψοτέχνημα, ένα κράμα του “Shoplifters” του Κόρε-Έντα και του “Burning” του Λι Τσανγκ-ντογκ. Ένας σύγχρονος κήπος της Εδέμ γεμάτος πειρασμούς. Μία πολυεπίπεδη εκδίκηση και ένα μήνυμα για την ματαιότητα και το τέλος του κόσμου μας.

“Whiplash”, του Νταμιέν Σαζέλ στο ERTFLIX
Kορυφαία ταινία στην ιστορία του Φεστιβάλ του Sundance. “Χωρίς μέτρο”, πιο παραστατικός τίτλος δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Ο 31χρόνος Νταμιέν Σαζέλ κάνει ένα εκκωφαντικό ξεπέταγμα. O ίδιος μάλιστα σε νεαρότερη ηλικία υπήρξε ντράμερ και δεν αποκλείεται να εξωτερικεύει κάποιο από τα απωθημένα του. Πρωταγωνιστής και καταλύτης στο ξεδίπλωμα της πλοκής ο Τζ. Κ. Σίμμονς. Η ταινία κέρδισε 87 βραβεία στη διαδρομή της σε Φεστιβάλ του κόσμου. Σημαντικότερα τα Όσκαρ και Χρυσή σφαίρα για τον Φλέτσερ, ως κορυφαίος β΄ανδρικός ρόλος. Βραβείο επιτροπής και κοινού στο Σάντανς και διάκριση στο Δεκαπενθήμερο σκηνοθετών στις Κάννες.

“Ο Ιρλανδός”, του Μάρτιν Σκορσέζε στο NETFLIX
“The Irishman” βασισμένο στο “I Heard You Paint Houses” του Charles Brandt. Ένα γκανγκστεστερικό κρεσέντο μας μεταφέρει νοερά σε μία άλλη εποχή, με την αυτοδικία έμμεσα να επικροτείται. Η δύναμη της εξουσίας είναι παροδική. Σε έναν ακήρυχτο πόλεμο επιβιώνει και φτάνει μέχρι τα βαθιά γεράματα ο πιο ευέλικτος. Ο Φρανκ μέσα σε ένα βράδυ περνάει το κατώφλι της μεγάλης ζωής σε ένα μπαρ. Ένας συμπαθής τύπος που τιμάει την έννοια της φιλίας κι είναι έτοιμος για κάθε επικίνδυνη αποστολή ανά πάσα στιγμή. Κι είναι η απαλή μουσική τόσο συγκινητική που σε ταξιδεύει από μόνη της σε μία αναδρομή γνώσης και συνειδητοποίησης στον χρόνο. Τον μοναδικό νικητή, αυτόν που δε θα χάσει ποτέ, όσες αλλαγές κι αν γίνουν στη γη μέχρι αυτή να καταστραφεί. Θα συνεχίζει την πορεία του σταθερά. Ούτε γρήγορα, ούτε αργά…