Χθες, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου στο Athénée, για την παράσταση «The Music Critic»  που παρουσιάζεται στο Ηρώδειο την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου σε σύλληψη του διάσημου βιολιστή, συνθέτη, παραγωγού και ηθοποιού Aleksey Igudesman και με πρωταγωνιστή τον John Malkovich.

Έχουν δημιουργήσει ένα μείγμα από τις χειρότερες μουσικές κριτικές των τελευταίων αιώνων που γράφτηκαν από τους διασημότερους μουσικούς κριτικούς του κόσμου για μερικά από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας μουσικής γεμάτο με πολλές δόσεις σαρδόνιου χιούμορ.

Ο Malkovich, ερμηνεύει το ρόλο του κακού κριτικού που πιστεύει ότι οι συνθέσεις των Bach, Beethoven, Chopin, Brahms, Schumann, Debussy, Prokofiev, Ysaÿe, Kancheli και Piazzolla είναι απλώς κουραστικές και θλιβερές. Μόλις εμφανίστηκε τη συνέντευξη τύπου με τη μυστήρια αύρα του, το διαπεραστικό βλέμμα και τη χαρακτηριστική γοητεία του, ήταν σαν να μεταμορφώθηκε ο χώρος με ένα υπόγειο νεύμα. Μαζί με τον Igudesman και τον πιανίστα Hyung-ki Joo σχολίασαν το ευφάνταστο πρότζεκτ τους, απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αυτοσαρκάστηκαν και έδωσαν αρκετούς λόγους για να βρεθούμε ανάμεσα στο κοινό τους.

Ο Igudesman ανέφερε αρχικά πως το highlight, που κάποιος μπορεί να το πει και lowlight, αυτής της παράστασης είναι όταν ο Malkovich απαγγέλει μία πολύ κακή και αγαπημένη του κριτική που δέχθηκε πριν κάποια χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και ουσιαστικά απευθύνεται ο ίδιος στο πρόσωπο του.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

Οι δυο τους συναντήθηκαν πριν λίγα χρόνια στο Dubrovnik σε μία συναυλία του 68χρονου ηθοποιού με τον Alberto Iglesias και μετά από ένα χρόνο, o Aleksey, του πρότεινε να συμμετάσχει στο The Music Critic. Η ιδέα, του φάνηκε φανταστική γιατί έτσι κι αλλιώς λατρεύει τη μουσική και ταιριάζουν πολύ σαν καλλιτέχνες. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του πρότζεκτ τους είναι πως απευθύνεται και στους μη μυημένους της κλασικής μουσικής αλλά και στους λάτρεις της μουσικής εν γένει. «Δεν υπάρχει διαχωρισμός. Έχει να κάνει με τους ανθρώπους που εμπλέκονται με τον χώρο της δημιουργίας καθώς η παράσταση τους επιτρέπει να μάθουν ή και να θυμηθούν πως πολλές φορές μια ιδέα που υλοποιείται και παρουσιάζεται στο κοινό, μπορεί να τύχει και μιας όχι και τόσο καλής αποδοχής και να μην την αγαπήσει ο κόσμος».

Σχετικά με το ότι έχει αλλάξει πλέον η επιρροή που ασκεί η κριτική στον κόσμο σε σχέση με παλαιότερα και πως όλοι πλέον μπορούν να γράψουν την άποψη τους στα social media, o δημιουργός του πρότζεκτ, ο Aleksey δεν πτοείται και τόσο. Όπως είπε, κάνουν τη δουλειά τους και είτε οι κριτικές είναι ανώνυμες είτε επώνυμες στο διαδίκτυο, δεν πρόκειται να προσβληθεί. «Νομίζω πως υπάρχουν 3 κατηγορίες κριτικής. Η πρώτη προέρχεται από ειλικρινείς ανθρώπους που θα γράψουν κάτι αληθές και ό,τι συμβαίνει στην πραγματικότητα οπότε τη δεχόμαστε και την αξιοποιούμε αναλόγως. Στη δεύτερη, βρίσκονται άνθρωποι που δεν τους αρέσει αυτό που κάνουμε και η άποψη τους είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου, προσέγγισης και αισθητικής. Όπως είπε εύστοχα και ο Hyung-ki Joo, δεν αρέσει σε όλους η σοκολάτα. Στην τρίτη, γράφουν άνθρωποι που πολύ απλά μισούν τους συντελεστές ενός πρότζεκτ γιατί δεν τους αρέσει του πρόσωπο κάποιου, η καταγωγή του, το στυλ του κλπ», πρόσθεσε.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

Ο Malkovich συνέχισε λέγοντας πως έχει δεχθεί στο παρελθόν κακές κριτικές και όταν έφτιαξε την πρώτη του θεατρική ομάδα στο Σικάγο, αν είχε ακούσει τους κριτικούς, δεν θα είχε κάνει τίποτα. Θεωρεί πως δυστυχώς αυτός ο «εκδημοκρατισμός» της κριτικής έχει αποδυναμώσει την ίδια την κριτική καθώς όλοι μπορούν να εκφράσουν μία άποψη και υπάρχει ο κίνδυνος κάποια πράγματα που αξίζει να αναφερθούν, να χαθούν ή να υποτιμηθούν. «Θα τη σκεφτώ και θα με προβληματίσει αλλά θα καταλήξω και να μην τη λάβω υπόψιν μου. Για παράδειγμα, εκείνη η κριτική που είχαν γράψει για μένα στην Κωνσταντινούπολη, όταν τη διάβασα, αρχικά με στεναχώρησε, αλλά στο τέλος γέλασα υστερικά. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν την είχε διαβάσει ο μπαμπάς μου, θα είχε χαρεί πολύ γιατί θα ήταν σαν μία επιβεβαίωση όσων πίστευε για μένα».

Συμπλήρωσε πως όταν θέλει να κάνει κάτι, θα το κάνει όποιο και αν είναι το κόστος και δεν θα τον επηρεάσει επί της ουσίας η οποιαδήποτε κριτική. Αυτό που απολαμβάνει πολλές φορές είναι η ευρύτητα του πνεύματος και η επινοητικότητα όλων αυτών των σχολίων-ειδικά τα ανώνυμα– που γράφουν κάποιοι στο ίντερνετ.

«Θυμάμαι κάποιους συναδέλφους ηθοποιούς που μου έλεγαν για ένα δείπνο στη Ρίγα και μου μετέφραζαν τις κριτικές που είχαν δεχθεί- περίπου 20 κείμενα. Τα σχόλια ήταν από άσχημα έως πάρα πολύ άσχημα. Στο τέλος γελάσαμε πολύ για την τόσο μεγάλη προσπάθεια ορισμένων να γράψουν κακές κριτικές απλά για ένα δείπνο.  Πραγματικά είναι ένα ταλέντο που θα ήθελα να έχω! Θα κάνω μια προσπάθεια», συμπλήρωσε γελώντας ο Malkovich, o οποίος δεν έχει απαντήσει ποτέ σε κάποιον κριτικό.

Και για φινάλε, λίγη ακόμα μουσική. Ο αγαπημένος του κλασικός συνθέτης είναι ο Mozart και όλοι όσοι αναφέρονται στην παράσταση. Πριν λίγες μέρες στη Βουδαπέστη, έγινε μία διαφορετική ενορχήστρωση κάποιων κομματιών  και αυτές οι εκτελέσεις από μία συμφωνική ορχήστρα 80 ατόμων ήταν ένα μάθημα και για εκείνον αλλά και για τον Aleksey. «Ένιωσα μεγάλη διαφορά στα συναισθήματα, στην εγγύτητα και εξέπεμπαν μια εξαιρετική δύναμη» τόνισε.

INFO: Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, 21:00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Εισιτήρια: Κάτω Διάζωμα-Διακεκριμένη Ζώνη: 130 €, Ζώνη A: 100 €, Ζώνη B: 75 €, Ζώνη Γ: 60€, Άνω Διάζωμα- Ζώνη Δ: 45 €, Ζώνη Ε: 30 €, Ζώνη ΣΤ: 20 €. Ζώνη Ζ: 15 €. Μια συμπαραγωγή της Λυκόφως με την Intershow

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq
Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq
Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq
Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq
Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq