Το γυμνό ανθρώπινο σώμα στα social media συνήθως μπλοκάρεται απ’ τις Meta πλατφόρμες (Facebook και Instagram) – σε αντίθεση βέβαια με νεκρά σώματα, διαμελισμένα, από έναν πόλεμο όπως αυτόν στην Ουκρανία. Έτσι, η εικονική αναπαράσταση και αποτύπωση της σεξουαλικότητας, καμουφλάρεται με καλλιτεχνικές επεμβάσεις επάνω στα γυμνά κορμιά, δημιουργώντας σαγηνευτικές ατμόσφαιρες και ηδονικά σκηνικά.

Πολλές φορές οι εικόνες απ’ αυτά τα καλλιτεχνικά έργα σε κάνουν να αναρωτιέσαι «μα πως γίνεται να ερεθίζομαι από ένα στήθος που έχει πασπαλιστεί με πολύχρωμη τρούφα και έχει επάνω του λαδομπογιά;». Η κάπως αλλόκοτη αλλά άκρως σεξουαλική αναζήτηση για την απομυθοποίηση του γυμνού σώματος, ταυτόχρονα το εξυψώνει σε τέτοιο βαθμό, που προκαλεί οφθαλμικούς οργασμούς. Σε πολλές περιπτώσεις, το γυμνό δεν δημιουργεί απαραίτητα ερωτισμό, αλλά το ερωτικό στοιχείο αποδομεί την οπισθοδρομική ματιά μιας κοινωνίας που ευνουχίζει και φυλακίζει σώματα.

Τα παρακάτω προφίλ που επιλέξεαμε μέσα απ’ το Instagram, δοξάζουν καλλιτεχνικά την σεξουαλικότητα του ανθρώπινου σώματος και προσπερνάνε τα συντηρητικά Meta φίλτρα.

Marius Sperlich / @mariussperlich

Ο Marius Sperlich είναι ο τρελός εφευρετικός εικαστικός καλλιτέχνης που μας υπενθυμίζει ότι το σώμα δεν χρειάζεται να είναι πάντα μια σοβαρή υπόθεση. Είναι μια παιδική χαρά για το μυαλό και όλες τις αισθήσεις και μας καλέι να διασκεδάσουμε με αυτό.

Carlota Guerrero / @carlota_guerrero

H αποστολή της Carlota είναι να κάνει τις γυναίκες να ερωτευτούν το σώμα τους. Το έργο της φωτογράφου και καλλιτεχνικής διευθύντριας με έδρα τη Βαρκελώνη, είναι άμεσα αναγνωρίσιμο: τα οράματα συμφιλιώνουν την απίστευτα φιλόδοξη ομορφιά με την πραγματική, ωμή και διαφορετική θηλυκότητα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carlota Guerrero (@carlota_guerrero)

Jad G Ghorayeb / @jadgghorayeb

Η Jad Ghorayeb, με έδρα τη Βηρυτό, είναι αρχιτέκτονας, κάτι που φαίνεται απ’ τον τρόπο με τον οποίο φωτογραφίζει το γυναικείο σώμα. Όλες οι εικόνες της φέρουν μια αμίμητη δομική ποιότητα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jad G Ghorayeb (@jadgghorayeb)

Ελένη Κούμη / @loukoumh

Αντικρύζοντας τα σκίτσα της, αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για μια «πολύχρωμη» προσωπικότητα με ελευθεριάζουσα εκφραστική ματιά. «Η τέχνη μου επικεντρώνεται στις θηλυκότητες και τα έργα μου απεικονίζουν διαφορά κοινωνικά φύλα. Νιώθω πως είναι σημαντικό να προσφέρω κάποιο βήμα σε όλα τα σώματα, τα κοινωνικά φύλα και τις σεξουαλικότητες», είχε δηλώσει στην συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eleni Koumi 🐸 (@loukoumh)

Camila Falquez / @camilafalquez

Η φωτογράφος Camile Falquez, στην οποία πρόσφατα ανέθεσε το Αμερικανικό Θέατρο Μπαλέτου να φωτογραφίσει το νέο πρόγραμμα της σεζόν, έχει τη μοναδική ικανότητα να αποτυπώνει την ομορφιά των κινούμενων σωμάτων στην ακινησία μιας εικόνας.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Camila Falquez (@camilafalquez)

Esmay Wagemans / @esmaywagemans

Η Wagemans παίζει με την επιστημονική φαντασία και απεικονίζει έναν κόσμο όπου οι γυναίκες είναι μισές άνθρωποι, μισές ρομπότ. Και πάντα αντικείμενο των δικών της αισθητικών πειραματισμών. Μια συναρπαστική οπτική προσέγγιση του θέματος «το σώμα μου, η επιλογή μου».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ESMAY WAGEMANS (@esmaywagemans)

Sophia Savagner / @sophia.savagner

Οι μάσκες της, με την αρχέγονη και μυστικιστική αισθητική, σε παρασέρνουν οικειοθελώς σε ένα ατέρμονο σκρολάρισμα. Στην συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει στο Olafaq, είχε πει: «Η εξερεύνηση της σωματικότητας και της ταυτότητας, σημαίνει ότι προσπαθούμε να γνωρίσουμε τις χίλιες γλώσσες που μιλούν το μυαλό και το σώμα σας. Έτσι ξεκινάς και την εξερεύνηση του μυστικισμού: μαθαίνοντας τη γλώσσα της σιωπής».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @sophia.savagner

Cecile Hoodie / @cecile_hoodie

Στο σύντομο bio της γράφει πως θα ήθελε να ζήσει στον κόσμο των Virgin Suicides [σ.σ. το ψυχολογικό δράμα της Sofia Coppola που βγήκε στους κινηματογράφους το 2000] και στο background να παίζει μουσική απ’ τους – αγαπημένους – Air. H Γαλλίδα καλλιτέχνης, έχει γίνει δημοφιλής με τις υπέροχα ζωντανές και διασκεδαστικές φωτογραφίες της, που εξερευνούν την αγάπη, το μίσος, το σεξ, την σεξουαλική κακοποίηση και την έμμηνο ρύση.