Στο Λονδίνο, επικρατούσε ένα οξύμωρο φαινόμενο έως τώρα. Καμία γκαλερί δεν έχει φιλοξενήσει εκθέσεις Αφρικανών φωτογράφων, οι οποίοι είναι τρομερά δραστήριοι και έχουν δημιουργήσει ένα νέο ρεύμα που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη τέχνη αλλά υπήρχε ένας ελέφαντας στα δωμάτια των curators.

Η 27χρονη Imme Dattenberg-Doyle και η 28χρονη Sofia Carreira-Wham, οι οποίες έχουν ανοίξει τη νέα γκαλερί Doyle Wham σε μία ανακαινισμένη αποθήκη στο αγαπημένο Shoreditch (aka την περιοχή που θα θέλαμε να μένουμε), αποφάσισαν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση. Για πρώτη φορά στην Αγγλία, θα δώσουν τη δυνατότητα σε φωτογράφους με καταγωγή από την Αφρική να κάνουν γνωστή στον κόσμο την ολοζώντανη και διαρκώς εξελισσόμενη σκηνή της πόλης σε μία σειρά εκθέσων και events. «Γνωρίζαμε πολλούς Αφρικανούς φωτογράφους που έχουν βάση τους το Λονδίνο αλλά δεν τους ήξερε κανείς και δεν είχαν δείξει ποτέ τη δουλειά τους σε κάποιο χώρο. Θέλαμε όχι τις συνηθισμένες που έχουν ως θέμα τους το σαφάρι και τη φύση αλλά αφρικανικές φωτογραφίες από Αφρικανούς!», ανέφερε στη Guardian η Carreira-Wham.

Έχουν στο πρόγραμμα pop up εκδηλώσεις και εκθέσεις, οι οποίες θα διαρκούν λίγες μέρες και θα ανανεώνονται συνέχεια. Το πρώτο ταλέντο που διάλεξαν να ξεκινήσει αυτό το ωραίο ταξίδι είναι ο χαρισματικός Trevor Stuurman με τη σόλο παρουσίαση της δουλειάς του, Life Through the Lens και παρατηρώντας τις εικόνες του, εκτός του ότι θα μπορούσε να είναι και εκείνος στο φακό, έχει πραγματικά μία πολύ ενδιαφέρουσα οπτική και δεν είναι θαυμαστής του στυλιζαρίσματος.  Όπως λέει και το δίδυμο των curators, οι εικόνες των συμμετεχόντων είναι σαν ιστορίες που γιορτάζουν το παρελθόν και το παρόν των ανθρώπων της χώρας του και σε κρατούν πολύ ωρα μαζί τους.

«Αυτή η γκαλερί ήταν ό,τι χρειαζόνταν οι Αφρικανοί καλλιτέχνες. Νιώθω πως μας έχουν κλέψει τόσα πολλά από την Αφρική και τώρα είναι σαν να τα παίρνουμε πάλι πίσω. Γι’ αυτό σκέφτομαι πως η φωτογραφία έχει έναν μεγάλο δυναμισμό.Σου επιτρέπει να ξαναπείς μια ιστορία για να δείξεις στον κόσμο πώς είναι τώρα και να τους κάνεις να καταλάβουν καλύτερα πώς έχει εξελιχθεί ο κόσμος της Αφρικής», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη. Παρόλο που έχουν ποζάρει για εκείνον οι Barack Obama, Naomi Campbell και Beyoncé, o 29χρονος Trevor δεν έχει δει τα έργα του σε κάποιο χώρο. Η τελευταία μάλιστα, τον είχε επιλέξει για να συμμετέχει στην επιμέλεια του συνολικού styling και του art direction των κουστουμιών και της εμφάνισης της στην ταινία Black is King το 2020.

Μεγάλωσε σε μία μικρή πόλη πέντε ώρες μακριά από το Johannesburg, ο μπαμπάς του πέθανε όταν εκείνος πήγαινε γυμνάσιο και η πρώτη φορά που άρχισε να φωτογραφίζει ήταν στα 14 του με ένα φθηνό κινητό. Γιατί αν έχεις ταλέντο φαίνεται με ό,τι μέσο και αν χρησιμοποιείς. Φωτογράφιζε τους φίλους του καθοδηγώντας τους να ποζάρουν όπως τα πρόσωπα που έβλεπαν σε διάσημα περιοδικά, τα οποία αγόραζαν από ένα μαγαζί της γειτονιάς τους. Όταν άφησε το σχολείο, πήρε μία SLR φωτογραφική μηχανή και απαθανάτισε στιγμές καθημερινών ανθρώπων στους δρόμους του Cape Town και τράβηξε την προσοχή του περιοδικού Elle. Του πρότειναν να δουλέψιε μαζί τους και κάπως έτσι, ταξίδιεψε πρώτη φορά εκτός Αφρικής για το Λονδίνο. Μόλις έγινε 19 χρονών, βρέθηκε ξαφνικά στην πρώτη σειρά ενός σόου του οίκου Burberry. «Αυτές οι φιγούρες που έβλεπα στα έντυπα ήταν κυριολεκτικά μπροστά μου. Ήταν ένας κόσμος που πάντα ήταν στη φαντασία μου και δεν πίστευα ότι θα τον ζήσω στην πραγματικότητα και θα είμαι μέρος του. Το ότι είμαι Αφρικανός, για μένα είναι ένα είδος υπερδύναμης. Θέλω να βγάζω φωτογραφίες που δεν υπάρχουν στο Google». πρόσθεσε.

Αυτό που θέλουν τα κορίτσια της Doyle Wham είναι να μάθει ο κόσμος τη νέα γενιά της Αφρικής που βλέπει με διαφορετική και φρέσκια ματιά όσα συμβαίνουν και να επικεντρωθούν στις καθημερινές ανησυχίες και την ουσία της αφρικανικής κουλτούρας. Μετά από τον Stuurman, ο επόμενοι στη σειρά είναι οι Yanis Davy Guibinga, Morgan Otagburuagu και Angèle Etoundi Essamba οπότε έχουμε ωραίες αφορμές για να οργανώσουμε το ταξίδι στο Λονδίνο.

*Αν ενδιαφέρεσαι, το Life Through the Lens θα είναι στη Doyle Wham από τις 7 Μαΐου έως τις 13 Ιουλίου.