Το 1957 ο Jerry Schatzberg έστησε το στούντιο του στο νούμερο 333 της Park Avenue South στο Μανχάταν και στα λίγα τετραγωνικά μέτρα του γράφτηκε ένα σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας της αμερικανικής φωτογραφίας. To Schatzberg Studio ήταν ένα σαλόνι συνάντησης για όλους τους επιδραστικούς του κινηματογράφου, της μόδας, της μουσικής και της λογοτεχνίας.


Οι Rolling Stones φωτογραφίζονται σαν νοσοκόμες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για το σινγκλ Have You Seen Your Mother Baby, Standing in the Shadow?, το 1966. © Jerry Schatzberg / courtesy of the artist

Eκεί τράβηξε τα διάσημα πορτρέτα του, ένα πάνθεον της ποπ κουλτούρας της δεκαετίας του ’60. Βob Dylan, Jimi Hendrix, Beatles, Rolling Stones, Aretha Franklin, Sharon Tate, Catherine Deneuve και πολλοί ακόμα πόζαραν στο φακό του Schatzberg. Η παιχνιδιάρικη ευαισθησία, το ανεπιτήδευτο χιούμορ και η κομψότητα που χαρακτηρίζουν τις φωτογραφίες του οφείλονται, σύμφωνα με τους κριτικούς, στα παιδικά χρόνια του φωτογράφου. Ο Jerry Schatzberg μεγάλωσε στο Μπρονξ και τα έργα του «προδίδουν την άσβεστη, σχεδόν μανιακή αναζήτησή του για αίγλη, για λάμψη που εξυψώνει τις ιδιοφυΐες της εποχής».

Ο Jerry Schatzberg έχει φωτογραφίσει πολλές φορές τον φίλο του, Bob Dylan. Αυτό το πορτρέτο τραβήχτηκε το 1965 και έχει τίτλο Smoke. © Jerry Schatzberg / courtesy of the artist

Γεννήθηκε το 1927, ξεκίνησε την καριέρα του δίπλα στον διακεκριμένο φωτογράφο μόδας William Helburn και στα τριάντα του άνοιξε το δικό του στούντιο. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, σκηνοθετώντας εμβληματικές ταινίες όπως το Puzzle of a Downfall Child με την Faye Dunaway (1970), το Πανικός στο Νιντλ Παρκ (1971) και το Σκιάχτρο με τον Al Pacino και τον Gene Hackman που κέρδισε το Μέγα Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών το 1973.

• H έκθεση «25th & Park» φιλοξενήθηκε στο μουσείο Fotografiska της Νέας Υόρκης μέχρι τις 5 Μαρτίου 2022 και αναμένεται να ταξιδέψει στα αντίστοιχα Fotografiska της Ευρώπης.