Η ζωή μιμείται την τέχνη και κάθε καλλιτεχνικός χώρος τροφοδοτεί και εμπνέει άλλους. Ο κινηματογράφος και η δημιουργία βίντεο είναι ένα πολύ αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, καθώς είναι ένας κλάδος που αγκαλιάζει τις εικαστικές τέχνες και τη φωτογραφία. Δεν φοβάται να υιοθετήσει τις τεχνικές τους αρχές όπως το καδράρισμα, η σύνθεση, η προοπτική, ο φωτισμός.

Τα μουσικά video clips είναι το κλειδί για την προώθηση μουσικών, τραγουδιών και άλμπουμ. Είναι μέρος της ταυτότητας ενός καλλιτέχνη και μέσα σε λίγα λεπτά οι δημιουργοί τους επιχειρούν να δομήσουν ένα αντιπροσωπευτικό σύμπαν που θα διηγηθεί μία ιδέα ή μία ιστορία ώστε να συναρπάσουν το κοινό. Πολύ συχνά λοιπόν, η έμπνευση για αυτή τη δημιουργία μπορεί να έχει αντληθεί από το περιβάλλον και τα συναισθήματα που ένας πινακας ή έργο τέχνης έχει καλλιεργήσει.

Η δύναμη των χρωμάτων και η επιρροή των μεγάλων καλλιτεχνών στην αισθητική μας συχνά συναντάται σε σκηνές ταινιών ή video clips που φαίνεται σαν να ζωντανεύουν την στιγμή ή τον κόσμο που ένας εμβληματικός ζωγράφος έχει δημιουργήσει.

Coldplay ,“Viva La Vida” – Eugène Delacroix, “La Liberté guidant le peuple” 

Αυτό το video clip είναι εμπνευσμένο από το διάσημο έργο “La Liberté guidant le peuple” του Eugène Delacroix, ενός από τους πιο αντιπροσωπευτικούς ζωγράφους του γαλλικού ρομαντισμού του 19ου αιώνα.

Ο πίνακας του “La Liberté guidant le peuple” αναπαριστά τον γαλλικό λαό να πολεμά ενάντια στην καταστολή του βασιλιά Καρόλου X. Στον πίνακα, μπορούμε να εκτιμήσουμε ένα μείγμα κοινωνικών τάξεων, όπου εργάτες και αστοί συγκεντρώνονται για να πολεμήσουν για την ελευθερία, ενώ η ελευθερία αντιπροσωπεύεται από μια γυναίκα με τη σημαία της Γαλλίας.

Ferdinand-Victor-Eugène Delacroix,  Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό  Wikimedia Commons

Το video clip και το τραγούδι των Coldplay γιορτάζει τη ζωή και την ελπίδα και το background φαίνεται να είναι εμπνευσμένο από τον εμβληματικό αυτό πίνακα αποδίδοντας ύψιστη σημασία στην αξία της ελευθερίας.

Ariana Grande, “God is a Woman”- Michelangelo, “Creation of Adam”

Το video clip του τραγουδιού που αναπαριστά το Θεό σαν γυναίκα, έχει μία σκηνή στο τέλος όπου η Ariana Grande ουσιαστικά ενσαρκώνει τον πιο ίσως εμβληματικό πίνακα του Michelangelo που κοσμεί την Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό, τη “Δημιουργία του Αδάμ” σε μία προσπάθεια να αποδόσει με έναν πιο σύγχρονο τρόπο τη θεϊκή θηλυκότητα.

Ζωγραφισμένο μεταξύ 1508–1512, η τοιχογραφία εικονογραφεί τη βιβλική αφήγηση της δημιουργίας από το Βιβλίο της Γένεσης στην οποία ο Θεός δίνει ζωή στον Αδάμ, τον πρώτο άνθρωπο. Η τοιχογραφία αποτελεί μέρος ενός σύνθετου εικονογραφικού σχεδίου και είναι χρονολογικά η τέταρτη από τη σειρά των πινάκων που απεικονίζουν επεισόδια από τη Γένεση. Η “Δημιουργία του Αδάμ” του Μιχαήλ Άγγελου είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αναγνωρίσιμους θρησκευτικούς πίνακες όλων των εποχών.

τέχνη πίνακες video clips
Michelangelo – Creation of Adam. Πηγή: Wikipedia

Katy Perry, “This Is How We Do” – Piet Mondrian

Το video clip αυτού του κομματιού είναι εμπνευσμνένο από πολλές εικαστικές τάσεις αλλά οι σκηνές που ξεχωρίζουν αποτίουν φόρο τιμής στα έργα του Piet Mondrian, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης που ήταν μέρος του ολλανδικού καλλιτεχνικού κινήματος του De Stijl -γνωστό και ως νεοπλαστικισμός.

To φόντο και το φόρεμα της τραγουδίστριας (το οποίο είναι επίσης πιθανόν επηρεασμένο από τα φορέματα Mondrian του Yves Saint Laurent) μιμούνται τα έντονα χρώματα και τις ακριβείς γραμμές του διάσημου έργου. Η συλλογή Mondrian του YSL άλλωστε είναι ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα crossovers μεταξύ μόδας και τέχνης. Το 1965, ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Yves Saint Laurent απέτισε φόρο τιμής στους μινιμαλιστικούς πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian μέσα από μια συλλογή κοκτέιλ φορεμάτων σε γραμμή Α, που παραπέμπουν στους αφηρημένους καμβάδες του ζωγράφου και έχουν τα οποία έχουν μείνει στη μνήμη ως χαρακτηριστικά κομμάτια της μόδας της δεκαετίας του ’60.

έργα τέχνης μόδα
Αριστερά: Φόρεμα Mondrian του Yves Saint Laurent. Δεξιά: “Σύνθεση σε κόκκινο, μπλε και μαύρο ΙΙ” του Piet Mondrian. Και τα δύο φωτογραφημένα στο Musée national d’art moderne, Παρίσι.

Imagine Dragons, “Shots” –  Tim Cantor

Αυτή είναι μια περίπτωση της μουσικής που εμπνέει το έργο τέχνης και το έργο τέχνης που εμπνέει το video clip.

Ο σουρεαλιστής ζωγράφος Tim Cantor δημιούργησε το artwork για το άλμπουμ “Smoke + Mirrors” του συγκροτήματος όταν άκουσε τη μουσική του.

Το μουσικό βίντεο για το κομμάτι  “Shots” ξεκινά στη συνέχεια με μια παραδοχή: “εμπνευσμένο από τους πίνακες του Tim Cantor” και κάθε του σκηνή ζωντανεύει τα ονειρικά σενάρια του καλλιτέχνη. 

REM,  “Losing my religion” –  Caravaggio “The Incredulity of Saint Thomas”

Ίσως ένα από τα πιο διάσημα κομμάτια στην ιστορία του συγκροτήματος, το”Losing my religion” που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ Out of Time (1991) γνώρισε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως. Το video clip του είναι επμνευσμένο από εμβληματικά έργα τέχνης, όπως κινηματογραφικές σκηνές ( από την ταινία του Andrei Tarkovsky “The Sacrifice”) μέχρι θρησκευτικές εικόνες της μπαρόκ σχολής της ζωγραφικής.

Σημαντική αναφορά όμως γίνεται στο έργο του Caravaggio που με την χαρακτηριστική τεχνική του κιαροσκούρο ενίσχυε τη δραματική αφήγηση και το μυστηριακό χαρακτήρα της πίστης. Το “The Incredulity of Saint Thomas”  είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες του Ιταλού δεξιοτέχνη του μπαρόκ και αναπαριστά το επεισόδιο που οδήγησε στον όρο «Άπιστος Θωμάς», που είχε συχνά αναπαρασταθεί στη χριστιανική τέχνη τουλάχιστον από τον 5ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε για να διατυπώσει μια ποικιλία θεολογικών σημείων.

The Incredulity of Saint Thomas by Caravaggio. Πηγή: Wikipedia