Ο John Peter Wilkinson (Wilko Johnson), γεννήθηκε το 1947 στο Canvey Island του Essex. Από τα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και η καριέρα του στη μουσική απογειώθηκε όταν σχημάτισε τους Dr. Feelgood με τον τραγουδιστή Lee Brilleaux, τον μπασίστα John B. Sparks και τον ντράμερ John Martin το 1971.

Ο Johnson έγινε γρήγορα γνωστός για το ιδιαίτερο στυλ παιξίματος της κιθάρας του – χρησιμοποιούσε τεχνική fingerpicking στα riffs ή στα σόλο του – καθώς και για τις ιδιαίτερες live εμφανίσεις του, στις οποίες συχνά κρατούσε την κιθάρα του σαν όπλο.

Η έντονη, βίαιη προσέγγιση των rhythm & blues από τους Dr. Feelgood, επηρέασε αργότερα τη βρετανική πανκ μουσική. Ο Johnson παρέμεινε με τους Dr. Feelgood στα τέσσερα πρώτα άλμπουμ τους, πριν αποχωρήσει λόγω διαμάχης μεταξύ των μελών της μπάντας.

Ο Johnson στην πορεία δημιούργησε τους Solid Senders, οι οποίοι κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ στη Virgin το 1978, και εντάχθηκε για λίγο στο συγκρότημα του Ian Dury, τους Blockheads, συμμετέχοντας στο άλμπουμ τους “Laughter” το 1980. Αμέσως μετά, άρχισε να επικεντρώνεται στο μακροβιότερο μουσικό πρότζεκτ του, τους Wilko Johnson Band, με τους οποιούς θα κυκλοφορήσει επτά άλμπουμ, μεταξύ των οποίων το ντεμπούτο “Ice on the Motorway” του 1981, το “Barbed Wire Blues” του 1988 και, πιο πρόσφατα, το “Blow Your Mind” του 2018.

Εκτός από τη μουσική, ο Johnson ασχολήθηκε και με την συγγραφή, κυκλοφορώντας το βιβλίο “Looking Back at Me” το 2012 μαζί με τον Zo Howe. Επίσης, είχε ασχοληθεί και με την υποκριτική – στο Games of Thrones είχε αναλάβει τον ρόλο του Ser Ilyn Payne με μεγάλη επιτυχία (ανάλαβε να δολοφονήσει τον Ned Stark (Sean Bean).

Το 2013, ο Johnson είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας (σε τελικό στάδιο) και με αφορμή αυτό, θα ξεκινούσε μια farewell περιοδεία, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με τον τραγουδιστή των The Who, Roger Daltrey, στο άλμπουμ “Going Back Home”. Σε μια θαυματουργική στροφή στον δρόμο της θεραπείας του – επέλεξε χειρουργική επέμβαση αντί των χημειοθεραπειών – ο Johnson ξέφυγε του καρκίνου και τον νίκησε.

Η ανακοίνωση του θανάτου του δημοσιεύθηκε εχθές στα social media και ανέφερε: «Αυτή είναι μια ανακοίνωση που δεν θέλαμε ποτέ να κάνουμε, αλλά το κάνουμε με πολύ βαριά καρδιά. Ο Wilko Johnson πέθανε. Έφυγε από τη ζωή στο σπίτι του τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. Σας ευχαριστούμε που σεβαστήκατε την ιδιωτική ζωή της οικογένειας σε αυτές τις πολύ θλιβερές στιγμές. RIP Wilko Johnson». Μέχρι στιγμής δεν έχουν γινεί γνωστά τα αίτια του θανάτου του.

Με πληροφορίες από: Far Out Magazine, Wikipedia, opoyi