Τα παλικάρια με τα σμόκιν, τα κλασικά ημίψηλα καπέλα και την μάσκα-μάτι επιστρέφουν, μετά από μισόν αιώνα στο μουσικό κουρμπέτι, εξακολουθώντας να αναρωτιούνται, με εκείνη την γνήσια απορία τους, «γιατί ρε γαμώτο οι Beatles είναι περισσότερο δημοφιλείς από εμάς;»

Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου οι Residents γιόρτασαν τα 50 χρόνια από την πρώτη τους κυκλοφορία, το «Santa Dog», η οποία διανεμήθηκε από την δισκογραφική τους εταιρεία, την Ralph Records, δωρεάν σε (τυχερό) κόσμο και κοσμάκη.

Το συγκρότημα βγαίνει ξανά στο δρόμο λοιπόν για μια παναμερικανική περιοδεία πολλών σταθμών (ενδεχομένως να έρθουν και στην Ελλάδα, την οποία αγαπούν και έχουν τιμήσει τόσες φορές με την παρουσία τους) αλλά και με μια νέα ταινία, ονόματι «Triple Trouble», η οποία κυκλοφόρησε πέρσι το Νοέμβριο και θα παίζεται σε όλες τους τις συναυλίες, πριν βγουν οι ίδιοι στη σκηνή.

Οι Residents συνεχίζουν να παραμένουν ενεργοί και να παρεμβαίνουν στα πολιτικοκοινωνικά δρώμενα της πατρίδας τους με τον γνωστό αυτοσαρκασμό τους. Πριν μερικά χρόνια συνεργάστηκαν με τον Black Francis των Pixies προκειμένου να συνθέσουν ένα μουσικό δριμύ «κατηγορώ» κατά του Ντόναλντ Τραμπ: το τραγούδι που προέκυψε ονομάστηκε «Die! Die! Die!» και το βίντεοκλίπ του είναι γεμάτο με εικόνες του κορονοϊού και του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ.

Οι Residents ισχυρίστηκαν τότε ότι το τραγούδι αρχικά γράφτηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 από έναν τραγουδιστή των μπλουζ, τον Alvin Snow, ευρύτερα γνωστό και ως «Dyin’ Dog». «Το συγκρότημα θεώρησε ότι η σχέση του τραγουδιού με τα όσα συμβαίνουν σήμερα είναι περισσότερο πειστική από ποτέ άλλοτε, αλλά σκέφτηκαν πολλοί ποιο μπορεί να ήταν το κίνητρο αυτού που το έγραψε», τόνισαν οι Residents, σε ανακοίνωση που απέστειλαν τότε στο περιοδικό Rolling Stone.

«Και τότε, χωρίς προειδοποίηση, ο κόσμος γρήγορα απορροφήθηκε και κατακυριεύτηκε από την κρίση της Covid-19. Και καθώς διογκωνόταν η πανδημία, άπληστα περιβάλλοντας έναν ολόκληρο πολιτισμό τόσο σε σωματικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο, μια φωνή ξεχώρισε από την κακοφωνία που δημιουργούσε ένας κόσμος δεχόμενος σοβαρά πλήγματα ταλαιπωρίας και πόνου» συνέχισε, στην ανακοίνωσή της, η πρωτοποριακή μπάντα.