Στις 14 Απριλίου του 1989, λίγους μήνες πριν πέσει το τείχος του Βερολίνου, οι Sonic Youth έκαναν μια σειρά από συναυλίες στις τότε σοβιετικές δημοκρατίες και ανάμεσα στους σταθμούς τους, βρισκόταν και το Κίεβο. Ήταν από τους πρώτους δυτικούς καλλιτέχνες που έπαιξαν στην πόλη (ακολούθησαν οι Nick Cave, Einsturzende Neubauten και Discharge) και είχαν το μεγαλύτερο κοινό απ’ όλους. Έως τότε, η ροκ μουσική του διαβόλου είχε την παράλογη ταμπέλα του απαγορεύεται για δεκαετίες, οι δίσκοι πολλών συγκροτημάτων και τραγουδιστών δεν κυκλοφορούσαν στις συγκεκριμένες χώρες και αρκετοί, τους πωλούσαν σε μαύρη αγορά.

Όπως έχει πει στη Guardian ο frontman των Gogol Bordello, Eugene Hutz, που ήταν στο κοινό της ιστορικής πλέον συναυλίας της μπάντας, τον ενέπνευσε πάρα πολύ, και ήταν το μεγαλύτερο event της πόλης εκείνο το διάστημα. «Ήρθαν και μας έμαθαν έναν σύγχρονο τρόπο σκέψης, νέους ήχους και συγχορδίες που δεν είχα ακούσει ποτέ ξανά. Τα 3.000 παιδιά που τους είδαν, έπαθαν ένα πολιτισμικό σοκ, άνοιξαν τους ορίζοντες τους κι έφυγαν διαφορετικοί άνθρωποι». πρόσθεσε.

Να σημειωθεί στα πρακτικά πως πριν απ’ αυτή την εμφάνιση, είχαν κυκλοφορήσει τον απίστευτο δίσκο Daydream Nation, που μας αναποδογύρισε όσα ξέραμε για τους μουσικούς κανόνες βάζοντας ρυθμό στην όποια προσωπική μας επανάσταση, οπότε όπως καταλαβαίνεις, ήταν σε μία από τις καλύτερες φάσεις της καριέρας τους.

Τώρα, 33 χρόνια μετά, δεν έχουν κάποια πρόθεση να ενωθούν ξανά αλλά πήραν μια ωραία πρωτοβουλία. Ανέβασαν στο Bandcamp το live άλμπουμ με την ηχογράφηση της εν λόγω συναυλίας και τα έσοδα θα πάνε στην ενίσχυση της οργάνωσης World Central Kitchen, που προσφέρει 3.000 μερίδες φαγητού καθημερινά σε όσους πρόσφυγες έχουν ανάγκη σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Μολδαβίας και σε εθελοντικές ομάδες, οι οποίες βοηθούν μοιράζοντας είδη πρώτης ανάγκης.


Ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση βέβαια πέρα από την ίδια τη δράση, προκαλούν τα σχόλια που έχουν ήδη αρχίσει να αφήνουν κάποιοι αγοραστές. Όπως ο leytonrocks, ο οποίο γράφει πως ήταν 18 χρονών όταν έγινε η περιοδεία των Sonic Youth, είχε σοκαριστεί (ευχάριστα) με το Daydream Nation και το ότι βγαίνει τώρα η ζωντανή εκδοχή του, είναι πολύ σημαντικό.

Γιατί όσα χρόνια κι αν περάσουν, πάντα θα ψάχνουμε κάποιον with a focus and a temper who can open up a map and see between one and two.