Την δεκαετία του εξήντα, τα παιδιά που μεγάλωσαν με τον Ψυχρό Πόλεμο και τον πουριτανισμό ήθελαν κάτι διαφορετικό απ’ την ήσυχη ζωή των γονιών τους. Ζήτησαν, απαίτησαν και διεκδίκησαν κοινωνικά δικαιώματα, ελευθερία έκφρασης, ισότητα. Κι ενώ το αντιπολεμικό κίνημα κατά του Βιετνάμ θέριευε, τα παιδιά ήθελαν τον Κόσμο-«και τον θέλω τώρα!», ακόμα και μέσα στη σύγχυση της εποχής, υπήρχε ένα μαζικό πρόταγμα. Η λογοτεχνία ανανεώνεται, αλλά είναι η μουσική που πιάνει και μεταδίδει τον παλμό της εποχής. Το συμπαθές ροκ εν ρολ γίνεται πιο πολιτικοποιημένο. Στο Σαν Φρανσίσκο, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, οι νέοι γίνονται «παιδιά των λουλουδιών». Το σύνθημα τους είναι τόσο απλό: «Make love not war». Παράλληλα, Tο πιο ισχυρό παραισθησιογόνο, το LSD είναι νόμιμο και κατασκευάζεται σε κάθε οικιακό εργαστήριο, κάθε χώρας και πόλης.

Οι Beatles το 1967 μια μέρα σαν την σημερινή στο mastering της κασέτας του νέου τους άλμπουμ «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band»τραγουδάνε το «Lucy in the sky with diamonds». Η σειρά των τραγουδιών στην πρώτη πλευρά είναι διαφορετική από το τελικό προϊόν σε αυτό το στάδιο, καθώς τα πέντε τελευταία τραγούδια της πλευράς αυτής είχαν αρχικά την εξής σειρά: «Being for the benefit of Μr.Kite», «Fixing a hole», «Lucy in the sky with diamonds», «Getting better» και She’s leaving home». Οι Beatles είχαν διευκρινίσει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κενά μεταξύ των τραγουδιών κι αυτό αποτέλεσε μια πρωτοποριακή κίνηση για την εποχή.

Φαντάσου τώρα ότι βρίσκεσαι σε ένα απόκοσμο σκηνικό και ταξιδεύεις πάνω σε μια βάρκα σε ένα ποτάμι, ανάμεσα σε μανταρινιές, κάτω από έναν μαρμελαδένιο ουρανό. Ξαφνικά κάποιος σε φωνάζει. Είναι ένα κορίτσι με καλειδοσκοπικά μάτια. Κίτρινα και πράσινα λουλούδια από σελοφάν υψώνονται πάνω από το κεφάλι σου, καθώς αναζητάς εκείνο το κορίτσι με τον ήλιο στα μάτια, αλλά αυτή έχει φύγει. Είναι η Lucy στον ουρανό με κάτι παράξενα διαμάντια!

Και εύλογα θα διερωτηθεί κανείς, αν το συγκεκριμένο τραγούδι έχει γραφτεί για το LSD, μιας και τα αρχικά Lucy, Sky, Diamonds παραπέμπουν εκεί, όπως επίσης εκεί παραπέμπει και το αφηρημένο, ψυχεδελικό περιεχόμενο των στίχων του. Βέβαια, την αντίληψη αυτή κατέρριψε ο ίδιος ο John Lennon, δίνοντας μια διαφορετική εξήγηση σε μια συναυλία το 1970 :

«Ορκίζομαι στον Θεό, ορκίζομαι στον Μάο, ή σε όποιον θέλετε, δεν είχα ιδέα ότι γράφεται LSD», επέμενε ο John Lennon για τον τίτλο του «Lucy in the sky with diamonds». Στη μία συνέντευξη μετά την άλλη, ο Lennon παρακαλούσε τους ακροατές να δεχτούν ότι το συγκεκριμένο τραγούδι «δεν είχε γραφτεί για το LSD». Το κοινό, από την πλευρά του, απλώς γούρλωνε τα μάτια του. Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Lennon υποστήριζε ότι το τραγούδι ήταν στην πραγματικότητα εμπνευσμένο από έναν πίνακα που είχε κάνει ο τρίχρονος γιος του Julian για τη Lucy O’Donnell, συμμαθήτριά του στο νηπιαγωγείο Heath House.

Αυτό το τραγούδι το έγραψε ο Lennon κάποιες μέρες που όπως δήλωσε ο ίδιος, βρισκόταν σε μια παρανοϊκή κατάσταση και δύσκολα μπορούσε να κινηθεί, όπως αναφέρει ο ίδιος. Μια μέρα ο γιος του Julian, γύρισε σπίτι με μια ζωγραφιά που είχε φτιάξει για κάποια συμμαθήτριά του, την Lucy. Είχε σχεδιάσει κάτι αστεράκια στον ουρανό και από κάτω έγραφε: «Lucy in the sky with diamonds». Οι εικόνες μέσα στο τραγούδι ήταν από την «Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων», το δεύτερο μέρος, «Μες στον καθρέφτη». Η Αλίκη ήταν στην βάρκα, αγοράζει ένα αβγό, κι αυτό μεταμορφώνεται στον Ηumpty Dumpty. Η γυναίκα που είναι πωλήτρια στο μαγαζί μεταμορφώνεται σε προβατίνα και την επόμενη στιγμή κάνουν κουπί μέσα σε μια βάρκα – και αυτή την εικόνα αποτύπωσε ο Lennon στο τραγούδι. Ήταν ακόμα η εικόνα της γυναίκας που θα ερχόταν να τον σώσει, εκείνο κορίτσι με τα καλειδοσκοπικά μάτια που κατέβαινε από τον ουρανό. Τελικά αυτό το κορίτσι όπως λέει ήταν η Yoko, παρόλο που δεν την είχε γνωρίσει ακόμα. Ο ίδιος ο Lennon θα εξηγήσει: «Αυτή είναι η αλήθεια: Ο γιος μου ήρθε στο σπίτι με μια ζωγραφιά και μου έδειξε αυτή την παράξενη γυναίκα που πετούσε στον ουρανό», εξήγησε κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο The Dick Cavett Show το 1971. «Τον ρώτησα ‘τι είναι;’ και μου είπε, ‘Είναι η Lucy στον ουρανό με διαμάντια’ και σκέφτηκα, ‘Αυτό είναι πολύ όμορφο’. Αμέσως μετά έγραψα ένα τραγούδι. Αφού βγήκε το άλμπουμ και κυκλοφόρησε, κάποιος παρατήρησε ότι τα γράμματα έγραφαν LSD και δεν είχα ιδέα γι’ αυτό, αλλά κανείς δεν με πιστεύει».

Όποιοι κι αν υπήρξαν οι πραγματικοί λόγοι και οι αφορμές να γραφτεί το συγκεκριμένο τραγούδι, συνειδητοί και μη, μικρή σημασία έχει, και το αφήνω στις ατέλειωτες αναλύσεις των BeatleManiacs ειδικών. Ο καθένας που το ακούει Το «Lucy in the sky with diamonds» σίγουρα το αντιλαμβάνεται αλλιώς και έχει διαφορετικές προσλαμβάνουσες και συνειρμούς από τη σημειολογία του. Εμένα προσωπικά έχει χαραχτεί στο μυαλό μου ως μια μεταφυσική απεικόνιση της επιθυμίας στον έναστρο ουρανό. Της επιθυμίας που βρίσκεται κοντά αλλά ταυτόχρονα μακριά από εμάς και παίρνει την μορφή που εμείς θέλουμε κάθε φορά. Η Lucy κινείται λάγνα και απόκοσμα πάνω από τα κεφάλια μας και συνεχώς μας προκαλεί στην υπέρβαση του ωραίου. Είναι το κορίτσι με τα καλειδοσκοπικά μάτια. Είναι η επιθυμία που αρχίζει να παίρνει μορφή και σχήμα μέσα στις ουράνιες εκρήξεις μέσα στον κατασκότεινο ουρανό. Είναι η Lucy in the sky with diamonds!