Οι Deluxe ανακαλύφθηκαν από το συγκρότημα Chinese Man το 2007 στην Aix-en-Provence της Γαλλίας, όπου έπαιζαν σε δημόσιους δρόμους.

Αρχικά ξεκίνησαν ως τρεις παιδικοί φίλοι – Kaya, Pietre & Kilo – που ήταν παθιασμένοι με τη μουσική και τελικά έγιναν μια μπάντα πέντε ατόμων αφού στην παρέα τους προστέθηκαν οι Soubri και Pepe.

Το 2010 το συγκρότημα γνώρισε μία τραγουδίστρια που ονομαζόταν Liliboy με την οποία συνεργάστηκαν και τελικά η νεαρή ράπερ ενσωματώθηκε στη σύνθεση του συγκροτήματος, το οποίο στη συνέχεια έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα live acts στη Γαλλία.

Με επιρροές που κυμαίνονται από Beat Assailant και The Roots, μέχρι Cannonball Adderley και Serge Gainsbourg, οι Deluxe παίζουν ένα περίεργο μείγμα από διαφορετικά μουσικά είδη, ένα μείγμα που ενω εξαρχής σου φαίνεται αδύνατο να λειτουργήσει ζωντανά και επί σκηνής, αντιθέτως λειτουργεί σαν ελβετικό ρολόι.

Γι’ αυτό και οι ζωντανές εμφανίσεις τους χαρακτηρίζονται από τη χρήση πολλών διαφορετικών μουσικών οργάνων, ενώ οι Deluxe έχουν σαν σύμβολο τα μουστάκια: ναι, όλα τα μέλη έχουν μουστάκι ή φοράνε ένα ψεύτικο, ενώ η Liliboy φοράει συνήθως μια φούστα σε σχήμα μουστάκι.

Με αφορμή αυτή την «εκμουστακοποίηση» των τραγουδιών και του γενικότερου ίματζ τους, ξεκινάει η κουβέντα μας μαζί τους:

– Τι κρύβεται πίσω από αυτή την εμμονή σας με το μουστάκι;

Ήμασταν ανέκαθεν γενειοφόροι τύποι, αλλά ένας από εμάς δεν έχει τριχοφυία στο πρόσωπο, εκτός από το μουστάκι του. Ολόκληρο το σώμα του είναι άτριχο, σαν δελφίνι. Σε μια πράξη αλληλεγγύης λοιπόν εκ μέρους μας – και προκειμένου να μην νιώθει τόσο διαφορετικός – όλοι μας υιοθετήσαμε το μουστάκι. Έγινε το λογότυπό μας τυχαία, όταν φτιάξαμε το πρώτο μας εξώφυλλο του άλμπουμ, το «Polishing Peanuts» και τώρα κολλάει στα πρόσωπα και τη δισκογραφία μας, ως γούρι. Αντιπροσωπεύει σίγουρα την αγάπη και την αφοσίωσή μας ο ένας απέναντι στον άλλο και στο έργο μας. Είναι σαν ένα ανώδυνο τατουάζ.

– Ποια ήταν η υποδοχή από το κοινό σας μετά την κυκλοφορία του νέου σας άλμπουμ με τίτλο «Mustache Gracias»;

Μου έχει κάνει εντύπωση που στις παραστάσεις μας φέτος έρχονται τόσα πολλά μικρά παιδιά. Φαίνεται ότι η μουσική μας έχει φτάσει σε περισσότερες οικογένειες σε σχέση με πριν μερικά χρόνια. Ίσως θα έπρεπε να κάνουμε μουσική αποκλειστικά για παιδιά.

– Νιώθετε κάποιου είδους «πίεση» κάθε φορά που κυκλοφορείτε ένα νέο άλμπουμ;

Το να φτιάχνεις ένα άλμπουμ είναι απλώς μια δικαιολογία για να επιστρέψεις σε περιοδεία και οι ζωντανές μας εμφανίσεις είναι το διασκεδαστικό μέρος – η αναψυχή. Η κύρια ανησυχία μας πάντως αφορά καθαρά το συναυλιακό μέρος της ζωής μας ως Deluxe.

– Τι είναι αυτό που σας παρακινεί καθημερινά ως μουσικούς και σας αναγκάζει να μην τα παρατάτε ποτέ;

Κάποιος έξυπνος τύπος είπε κάποτε «Ως σόλο καλλιτέχνης πας πιο γρήγορα, αλλά ως μπάντα πας πιο μακριά». Φτάσαμε τόσο μακριά λοιπόν. Όταν κάποιος από εμάς δεν αισθάνεται ότι έχει κάποιο μουσικό κίνητρο, υπάρχει πάντα ένας άλλος για να φτιάξει το κέφι όλης της μπάντας.

– Πώς ξέρετε ότι ένα τραγούδι είναι έτοιμο και δεν χρειάζεται να το «δουλέψετε» άλλο;

Δεν το ξέρουμε. Η προθεσμία η ίδια μάς υπαγορεύει το πότε θα ολοκληρωθεί. Και θα πάμε να αλλάξουμε τα πάντα, κλασσικά, την τελευταία στιγμή.

– Όταν τελειώνετε έναν δίσκο, φαντάζεστε στο κεφάλι σας τις αντιδράσεις από τους ακροατές σας;

Κάποια τραγούδια είναι σίγουρα ιδανικά για live και κάποια άλλα είναι για πιο… οικείες καταστάσεις – όπως το να είμαστε μόνοι στο σπίτι. Εφόσον είμαστε έξι, ελπίζουμε να εκπροσωπούμε διαφορετικούς τύπους ακροατών, καθώς φτιάχνουμε τη μουσική που θα θέλαμε να ακούσουμε και εμείς οι ίδιοι.

– Πώς ορίζετε την επιτυχία ενός άλμπουμ ή ενός τραγουδιού;

Το «Tum Rakak» και το «Pony» είναι τα τραγούδια μας με τη μεγαλύτερη αποδοχή από το κοινό μας και αυτά που μας επιτρέπουν να ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο με τη μουσική μας, οπότε υποθέτω ότι τους χρωστάμε πολλά.

– Έχετε επισκεφτεί ποτέ στην Ελλάδα ως τουρίστες ή επισκέπτες; 

Όχι, αλλά είμαστε πολύ πρόθυμοι να ανακαλύψουμε την Ελλάδα, καθώς είμαστε χαρούμενοι μεσογειακοί καλοφαγάδες και γενικά ενθουσιώδεις τουρίστες.

– Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; 

Μόλις ανακαλύψαμε την μουσική της Σtella και θα θέλαμε πολύ να επικοινωνήσουμε μαζί της για μια συνεργασία. Και το επόμενο άλμπουμ μας είναι ήδη σε προετοιμασία. 

* Το Σάββατο 1 Απριλίου οι Deluxe θα βρεθούν στο Arch (Ελασιδών 6, Γκάζι). Μαζί τους ο Panama Cardoon και ο Billa Qause. 

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00. Early bird: 15€ | Normal: 18€ | Box Office: 20€

Official Facebook Event: https://www.facebook.com/events/3251019688498161

 Προπώληση εισιτηρίωνviva.gr και του δικτύου καταστημάτων: (Public, Wind, Media Markt, βενζινάδικα Shell, BP, EKO, Metro, My Market) 

E -Tickets: Αποκλειστικά από το Viva.gr στο παρακάτω Link: https://www.viva.gr/tickets/music/deluxe-fr-live-in-athens