Μόλις ακούσαμε το πρώτο single από το επερχόμενο album της Beyonce με τίτλο ” Break my soul” και η Queen Bey τα βάζει με τον καπιταλισμό.

Έξι χρόνια μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ Lemonade, η Beyonce κάνει comeback με το έβδομο άλμπουμ της μέσα από το οποιο θα αναγεννηθεί όπως υποδηλώνει και το όνομά του: Renaissance. Η νέα της δισκογραφική δουλειά θα κυκλοφορήσει στις 29 Ιουλίου.

Η τραγουδίστρια είχε προγραμματίσει το πρώτο single του άλμπουμ, “Break My Soul” να κυκλοφορήσει τα μεσάνυχτα της 20ης Ιουνίου, αλλά τελικά το κυκλοφόρησε λίγες ώρες νωρίτερα στο Tidal.

Όσον αφορά στη μουσική θυμίζει house των 90s και έχει επιρροές από το κομμάτι “Show Me Love” γυρνώντας μας πίσω στα ακούσματα της εφηβείας μας. Αυτό όμως που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση, είναι οι στίχοι του συγκεκριμένου κομματιού.

 “’Now, I just fell in love / And I just quit my job / I’m gonna find new drive”. “Work by nine / Then off past five / And they work my nerves / That’s why I cannot sleep at night” τραγουδάει η Queen Be και περνάει ένα αντικαπιταλιστικό μήνυμα.

“Και τώρα μόλις ερωτεύτηκα και παραιτήθηκα από τη δουλειά μου, θα βρω ένα νέο σκοπό στη ζωή μου. Δουλειά 9 με 5, παίζουν με τα νεύρα μου γι αυτό και δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ”

Η Βeyonce λοιπόν μόλις παραιτήθηκε από τη δουλειά της όπως τραγουδάει στο κομμάτι της κι αυτό δείχνει την αλληλεγγύη της στην εργατική τάξη που απελευθερώνεται από ρόλους που δεν την αποζημιώνουν επαρκώς καθώς και “την υποστήριξή της στη μεγάλη παραίτηση” όπως σχολίασε ένας fan στο Twitter, ενώ ένας άλλος αστειεύτηκε γράφοντας πως “η Beyonce θα αυξήσει το ποσοστό της ανεργίας”.

To 2021, η ίδια η Beyoncé άφησε να εννοηθεί ότι η επόμενη δουλειά της θα έχει ως επίκεντρο τη μετα-πανδημική απελευθέρωση. “Με όλη αυτή την απομόνωση και την αδικία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, νομίζω ότι είμαστε όλοι έτοιμοι να αποδράσουμε, να ταξιδέψουμε, να αγαπήσουμε και να γελάσουμε ξανά”, δήλωσε στο Harper’s Bazaar. “Αισθάνομαι μια αναγέννηση να αναδύεται και θέλω να συμμετέχω στην καλλιέργεια αυτής της απόδρασης με κάθε δυνατό τρόπο” είπε η Queen Bey.

Ok, όλα αυτά είναι υπέροχα, καθώς όλοι θέλουμε να “απελευθερώσουμε το μυαλό μας και να απελευθερωθούμε από το άγχος μας” όπως τα δυναμικά αυτά λόγια είναι μόνο στίχοι οι οποίοι έρχονται σε αντίθεση με τις πράξεις της Beyonce, η οποία, πριν από λίγους μήνες διοργάνωσε ένα Oscar Party στο Chateau Marmont και το 2021 πόζαρε σε καμπάνια του οίκου Tiffany’s με ένα ματωμένο διαμάντι. Αυτό που θέλουμε να πούμε εδώ είναι πως δεν θεωρούμε πως το να είναι ένας άνθρωπος πλούσιος, σημαίνει ότι είναι κακός, όχι και σε καμία περίπτωση, όμως οπωσδήποτε είναι πολύ πιο εύκολο στην Beyonce να αφήσει τη δουλειά της για ένα χρονικό διάστημα επειδή πιέστηκε παρά σε μια ανύπαντρη μητέρα που δουλεύει για τον κατώτατο μισθό.

Από την άλλη πλευρά, η Beyoncé αναμφισβήτητα πάντα κρατούσε έναν καθρέφτη στην κοινωνία, παρά λειτουργούσε ως παράγοντας αλλαγής. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το κίνημα κατά της εκμετάλλευσης της εργασίας έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, και ίσως η Beyoncé, ως πολιτιστική βασίλισσα, θέλει απλώς να αντανακλά αυτή τη μεταβαλλόμενη κουλτούρα στο έργο της – χωρίς να έχει σοβαρή πρόθεση να προκαλέσει επανάσταση. Και ίσως. αυτό να είναι εντάξει. Σε τελευταία ανάλυση, όλοι είμαστε λίγο υποκριτές…

Σε κάθε περίπτωση, αν φλερτάρεις με την παραίτηση, το Don’t break my soul, είναι το ιδανικό soundtrack για να την υποβάλλεις.

Για να μην κατηγορούμε όμως την Beyonce ως την μόνη πλούσια που στρέφεται εναντίον του Κεφαλαίου, τα έχει πει πρώτη η εμβληματική Ντένη Μαρκορά. H Nτένη Μαρκορά, η πλούσια χήρα και μητέρα του πρωταγωνιστή, τον οποίο υποδυόταν ο Νίκος Σεργιανόπουλος, ήταν ο ρόλος που ενσάρκωσε στο σήριαλ “Οι δυο ξένοι” η Ντίνα Κώνστα, και αποτέλεσε πραγματικό σταθμό στα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα, καθώς αποτέλεσε iconic περσόνα με καυστικές ατάκες. Η Ντένη λοιπόν είχε κάποτε έναν διάλογο με την τηλεοπτική Φλώρα, τη λαϊκής καταγωγής οικονόμο της και αυτό πήγε κάπως έτσι:

-O άνδρας Ντένη μου θα σε απατήσει, αυτό είναι νόμος.
– Ο μόνος νόμος Φλωράνς μου, είναι το δίκιο του εργάτη.