Το “Disintegration” που κυκλοφόρησε την Τρίτη, 2 Μαΐου του 1989, θεωρείται από πολλούς ως το κορυφαίο άλμπουμ των The Cure. Με κομμάτια όπως τα “Pictures Of You” και “Lovesong”, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς δίσκους του συγκροτήματος – παρόλο που τότε το label δεν εντυπωσιάστηκε και τόσο.

Ακολουθούν 13 πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε για το “Disintegration” των The Cure:

1. Οι στίχοι του άλμπουμ αναφέρονται στον Robert Smith που έκλεινε τα 30 του χρόνια

Στις 21 Απριλίου 1989 ο Smith θα συμπλήρωνε τη σημαδιακή αυτή ηλικία, γεγονός που τον ώθησε να γράψει μια σειρά από στίχους που εξέφραζαν τους φόβους του για το γήρας, το πέρας του χρόνου και το τέλος των σχέσεων. Το τελικό άλμπουμ προέκυψε πιο σοβαρό και εσωστρεφές από τον εκλεκτικό προκάτοχό του, Kiss Me Kiss Me Kiss Me.

2. Για το άλμπουμ οι Cure έγραψαν και πρόβαραν 40 τραγούδια

Το Disintegration αποτέλεσε το σύνολο νέου υλικού των The Cure μετά από δύο χρόνια, οπότε η μπάντα μετακόμισε στο σπίτι του ντράμερ Boris Williams στο Devon για να γράψει και να ηχογραφήσει μια σειρά από demos. Σύμφωνα με το αρχείο του προγράμματος “Prayer Tour”, για το άλμπουμ δημιουργήθηκαν 40 μουσικές ιδέες, από τις οποίες οι 30 προορίζονταν για μελλοντική επεξεργασία, και 12 από αυτές κατέληξαν στο τελικό άλμπουμ. Τέσσερα τραγούδια – τα Babble, Out Of Mind, 2 Late και Fear Of Ghosts – κρατήθηκαν ως b-sides.

Ο Smith δήλωσε για αυτές τις ηχογραφήσεις στην πολυτελή έκδοση του Disintegration: «Η ατμόσφαιρα ήταν υπέροχη στο σπίτι του Boris. Δημιουργήσαμε τον δικό μας παράξενο, αλλόκοτο κόσμο, εσωστρεφή και έντονα σουρεαλιστικό». Ήταν μια δικαιολογημένη αντίδραση απέναντι στο πόσο σοβαρά είχαν γίνει τα πράγματα για τους Cure με την επιτυχία του άλμπουμ Kiss Me.

The Cure
The Cure – Disintegration εξώφυλλο άλμπουμ

3. Το Disintegration έμελλε να είναι το τελευταίο άλμπουμ στο οποίο συμμετείχε το ιδρυτικό μέλος Laurence Tolhurst

Οι Cure δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν ο Robert Smith και ο Laurence “Lol” Tolhurst γνωρίστηκαν στο σχολείο. Αρχικά ντράμερ του συγκροτήματος, ο Tolhurst μετακινήθηκε στα πλήκτρα το 1982, αλλά αυτό σήμανε την αρχή μιας μακράς, τραγικής παρακμής, καθώς ο μουσικός πάλευε με το αλκοόλ. Στα απομνημονεύματά του, ο Tolhurst θυμάται ότι μεγάλο μέρος των ηχογραφήσεων του Disintegration το περνούσε «καθισμένος αδρανής έξω από το control room, περιμένοντας να του έρθει η έμπνευση».

Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης του τελικού άλμπουμ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1988, ο Lol είπε στον Robert και στην υπόλοιπη μπάντα ότι πίστευε ότι «τα μισά από τα κομμάτια είναι καλά, αλλά τα υπόλοιπα είναι εντελώς σκατά!». Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Smith έστειλε μια επιστολή στον Tolhurst στην οποία έλεγε ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτοςνα συμμετάσχει στην επερχόμενη παγκόσμια περιοδεία της μπάντας και ότι δεν ήταν πλέον μέλος των The Cure. Στο εξώφυλλο του άλμπουμ, η συμβολή του Tolhurst αναφέρεται αινιγματικά ως «Άλλο όργανο».

Το 1989 ο Smith δήλωσε στο NME ότι το ποτό δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στον Tolhurst: «Έπινε τόσο πολύ, που ήταν ο μόνος που δεν μπορούσε να το μετριάσει σε οποιοδήποτε βαθμό. Ήταν πάντα εκτός κλίματος. Νομίζω ότι σοκαρίστηκε μετά από αυτό, όλοι σοκαρίστηκαν από το γεγονός ότι το είπα και το εννοούσα».

The Cure
Ο Lol Tolhurst, με τους The Cure το 1986: Tolhurst, Porl Thompson και Boris Williams.

4. Το Disintegration αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία των The Cure τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ

Το πρώτο single του Disintegration στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το Lullaby, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 10 Απριλίου του 1989. Το τραγούδι έφτασε στο νούμερο 5 στη γενέτειρα του συγκροτήματος. Εν τω μεταξύ, το δεύτερο single από το άλμπουμ, το Lovesong, κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του ίδιου έτους και σκαρφάλωσε στο Billboard Hot 100 μέχρι που έφτασε στο νούμερο 2 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου. Το Miss You Much της Janet Jackson του στέρησε την πρώτη θέση. Το τραγούδι προέκυψε ως γαμήλιο δώρο για τη σύζυγο του Smith, Mary, με την οποία παντρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων για το άλμπουμ, τον Αύγουστο του 1988.

5. Το Pictures Of You αναφέρεται σε μια πυρκαγιά στα στούντιο όπου ηχογραφούσαν οι The Cure

Οι The Cure αποφάσισαν να ηχογραφήσουν το άλμπουμ στα Outside Studios, που σήμερα είναι γνωστά ως Hook End, βόρεια του Reading στο Berkshire. Την πρώτη νύχτα της διαμονής τους, μια ηλεκτρική βλάβη στο δωμάτιο του Robert Smith προκάλεσε πυρκαγιά, οδηγώντας σε γενική εκκένωση των εγκαταστάσεων. Γενική, εκτός από τον Robert Smith, ο οποίος έτρεξε πίσω για να πάρει την τσάντα που περιείχε όλους τους στίχους που μόλις είχε γράψει για τα νέα τραγούδια. Τα προσωπικά του αντικείμενα κατέληξαν στις φλόγες, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων φωτογραφιών της συντρόφου του Mary, οι οποίες ενέπνευσαν το τραγούδι Pictures Of You.

6. Υπήρχαν δύο διαφορετικά lead singles στη Βρετανία και την Αμερική

Παρόλο που η πρώτη γεύση που έπαιρναν οι Βρετανοί από τον κόσμο του Disintegration ήταν ο ανατριχιαστικός κόσμος του Lullaby, θεωρήθηκε ότι η αμερικανική αγορά δεν θα αγκάλιαζε ένα τόσο εκκεντρικό single, γι’ αυτό και το πιο ροκ Fascination Street κυκλοφόρησε στην Αμερική, με τα ίδια b-sides που εμφανίστηκαν στο πακέτο του Lullaby.

7. Παραλίγο να απαγορευτεί στον Robert Smith να εμφανιστεί στο Top of The Pops

Το βίντεο για το Lullaby ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα γοτθικού τρόμου σε σκηνοθεσία του Tim Pope, μακροχρόνιου συνεργάτη των The Cure, ο οποίος έντυσε τον Robert Smith ως τον μακάβριο “spider man” και στην κορύφωση τον καταβρόχθισε μια τεράστια αράχνη. Όταν το Top Of The Pops του BBC τηλεφώνησε, θέλοντας οι Cure να ερμηνεύσουν το hit single τους στην εκπομπή της 20ής Απριλίου 1989 του chart show, ο Smith αποφάσισε να υιοθετήσει το έντονο, μαύρο μακιγιάζ του “spider man”.

Ωστόσο, όταν ένας θορυβημένος παραγωγός απαίτησε από τον τραγουδιστή να μετριάσει την εμφάνισή του, το συγκρότημα απείλησε να αποχωρήσει από το σόου. Για καλή τους τύχη όμως, το σόου πραγματοποιήθηκε – αλλά αν προσέξετε, δεν υπάρχουν κοντινά πλάνα από την τρομακτική όψη του Robert. «Τουλάχιστον εξακολουθούμε να τρομοκρατούμε τον κόσμο», δήλωσε γελώντας ο Smith στο Melody Maker. «Αυτό είναι σίγουρα κάτι καλό».

8. Στο άλμπουμ υπάρχουν κάποια κρυφά μηνύματα

Ο Smith δήλωσε τότε στο NME ότι το Disintegration ήταν μια σκόπιμη αναδρομή σε προηγούμενα άλμπουμ των Cure. «Στιχουργικά, το Disintegration επί τούτου περιλαμβάνει στοιχεία από το παρελθόν. Νομίζω ότι στο The Same Deep Water As You ψιθυρίζω το “Your name like ice” που προέρχεται από το κομμάτι Cold του Pornography».

The Cure
Οι Cure – χωρίς το ιδρυτικό μέλος Lol Tolhurst – στα MTV Video Music Awards του 1989: Smith, Thompson, Roger O’Donnell, Williams και Gallup

9. Ένα από τα b-sides του δίσκου είναι ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του Robert Smith

Ο Smith ισχυρίζεται ότι το 2 Late, το flip του Lovesong, είναι ένα προσωπικό highlight ανάμεσα στον τεράστιο back catalogue των The Cure. Ο ίδιος δήλωσε στα sleevenotes της συλλογής b-sides, Join The Dots: «Ήμουν απόλυτα πεπεισμένος ότι θα γινόταν single, αλλά από πολύ νωρίς το άλμπουμ άρχισε να παίρνει μια δική του μορφή και το 2 Late δεν φάνηκε ποτέ να ταιριάζει με τη συνολική εικόνα».

10. Η δισκογραφική εταιρεία δεν ήταν ικανοποιημένη με το Disintegration

Σε αντίθεση με τα ζωηρά ποπ τραγούδια που εμφανίστηκαν στο άλμπουμ Kiss Me, η μελαγχολική ατμόσφαιρα του Disintegration δεν άρεσε στην PolyGram, στην οποία ανήκε η εταιρεία στην οποία είχαν υπογράψει οι The Cure, δηλαδή στη Fiction. Ο Smith εξηγούσε στα sleevenotes της deluxe έκδοσης του Disintegration: «Αν και η γενική διάθεση του άλμπουμ ήταν αρκετά καταθλιπτική, υπήρχαν τόσες πολλές κιθάρες, έντονες μελωδίες και αλληλεπιδράσεις σε τραγούδια όπως τα Pictures Of You, Lullaby και Lovesong, που η δισκογραφική Σε αντίθεση με τα ζωηρά ποπ τραγούδια που εμφανίστηκαν στο άλμπουμ Kiss Me, η σκυθρωπή ατμόσφαιρα του Disintegration δεν άρεσε στην PolyGram, στην οποία ανήκε η εταιρεία στην οποία είχαν υπογράψει οι The Cure, δηλαδή η Fiction.

Ο Smith εξηγούσε στα sleevenotes της deluxe έκδοσης του Disintegration:

«Αν και η συνολική διάθεση του άλμπουμ ήταν αρκετά καταθλιπτική, υπήρχε τόση πολλή έγχορδη, άμεση μελωδία και αλληλεπίδραση σε τραγούδια όπως τα Pictures Of You, Lullaby και Lovesong, που η δισκογραφική εταιρεία δεν μπορούσε παρά να αναγνωρίσει το Disintegration ως το καλύτερο άλμπουμ των Cure. Το σοκ ήταν μεγάλο όταν διαπιστώσαμε ότι δεν το έκαναν».

Παρά το γεγονός ότι τους είπαν ότι επρόκειτο για «εμπορική αυτοκτονία», το Disintegration έφτασε στο νούμερο 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο νούμερο 12 στις ΗΠΑ και στο Top 5 στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελβετία. Το LP έγινε χρυσό στο Ηνωμένο Βασίλειο και διπλά πλατινένιο στην Αμερική.

Disintegration
Ο Robert Smith στη σκηνή με τους The Cure στην περιοδεία Prayer Tour, 1989

11. Η διαδικασία παραγωγής του Disintegration εμπόδισε τους Cure να ηχογραφήσουν το soundtrack για τον “Ψαλιδοχέρη” του Tim Burton

Disintegration
Αφίσα του “Ψαλιδοχέρη” του Tim Burton

Ο keyboardist Roger O’Donnell θυμάται ότι είδε το σενάριο της ταινίας του Tim Burton να περιφέρεται στο στούντιο καθώς η μπάντα ηχογραφούσε, και η προοπτική των The Cure να ηχογραφήσουν την ιστορία του απροσάρμοστου έφηβου αγοριού φαινόταν ιδανική. Ωστόσο, το νέο άλμπουμ των Cure είχε προτεραιότητα και ο Burton εκείνη την εποχή ήταν γνωστός μόνο για τις underground επιτυχίες Pee-wee’s Big Adventure και Beetlejuice, οπότε η συνεργασία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

12. Από την αρχική βινυλιακή έκδοση έλειπαν δύο κομμάτια

Το τελικό άλμπουμ είχε διάρκεια πάνω από 70 λεπτά – η τέλεια διάρκεια για το τότε σχετικά νέο μέσο του Compact Disc.

Ωστόσο, αν είχατε αγοράσει το Disintegration σε βινύλιο τον Μάιο του 1989, ένας μόνο δίσκος δεν μπορούσε να χωρέσει αυτή την ποσότητα ηχητικού υλικού χωρίς να μειωθεί σημαντικά η ποιότητα του ήχου, επομένως δύο τραγούδια – το Last Dance και το Homesick – αφαιρέθηκαν από τη λίστα και ήταν διαθέσιμα μόνο σε όσους αγόραζαν τις εκδόσεις CD ή κασέτα. Όταν το άλμπουμ επανακυκλοφόρησε το 2016 σε βινύλιο, η μουσική μοιράστηκε σε δύο δίσκους και περιλάμβανε τα δύο κομμάτια που έλειπαν προηγουμένως.

13. Η περιοδεία Prayer ήταν η μεγαλύτερη περιοδεία των The Cure μέχρι σήμερα

Το “Prayer Tour” με 76 ημερομηνίες ξεκίνησε στο Roskilde της Δανίας την 1η Μαΐου 1989 και κατέληξε σχεδόν πέντε μήνες αργότερα στο Mansfield της Μασαχουσέτης στις 23 Σεπτεμβρίου, με μια στάση στο Dodger Stadium. Το τέλος της συναυλίας περιελάμβανε μια σπάνια εκτέλεση του αυτοσχέδιου jam Forever των The Cure, το οποίο ολοκληρώθηκε με τον Robert Smith να διατείνεται προφανώς ότι ήταν η τελευταία συναυλία των Cure όλων των εποχών, ανακοινώνοντας: «Σας ευχαριστώ πολύ και καληνύχτα. Και δεν πρόκειται να σας ξαναδώ ποτέ».

The Cure – Plainsong – Λος Άντζελες, Dodger’s Stadium (75.000 fans)

Δείτε επίσης: Οι ιστορίες πίσω από τις φωτογραφίες 4 εμβληματικών εξωφύλλων punk άλμπουμ