Λίγο μετά την κυκλοφορία του πρώτου iPhone από την Apple, ο πατέρας μου, ένας άνθρωπος που ελάχιστα ασχολείται με τα gadgets και την τεχνολογία, αποφάσισε να αγοράσει ένα.

Το σχέδιό του; «Θα το έχω στο αμάξι για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», μου είπε.

Δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ότι αυτή η συσκευή θα αντικαθιστούσε τελικά τους χάρτες, τα ραντάρ, τις πληροφορίες για την κυκλοφορία στο ραδιόφωνο, τα CD players, ακόμη και τα παρκόμετρα με κέρματα.

Η αντίδρασή του ήταν μια τυπική αντίδραση στην επαναστατική τεχνολογία. Βλέπουμε τις καινοτομίες μέσα από τον φακό του υπάρχοντος, εντάσσοντας το καινούργιο στο οικείο πλαίσιο του παλιού.

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται σε παρόμοια τροχιά. Στο νέο του βιβλίο, ChatGPT, Δρ. Ρόμπερτ Περλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Stanford, προβλέπει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αποτελέσουν κομβικά σημεία ιατρικής εμπειρογνωμοσύνης για γιατρούς και ασθενείς.

Τον Μάρτιο, η Nvidia εξέπληξε τους κλάδους της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης με έναν καταιγισμό ανακοινώσεων που έκαναν θραύση στα δημοσιεύματα του συνεδρίου 2024 GTC AI. Η πιο εντυπωσιακή ήταν η συνεργασία μεταξύ της Nvidia και της Hippocratic AI για τη δημιουργία Generative AI “νοσηλευτές“.

Η Nvidia συνεργάζεται με την Hippocratic τροφοδοτώντας τις απαντήσεις των AI νοσηλευτών σε πραγματικό χρόνο μέσω βίντεοκλήσεων. Σε ένα βίντεο δημοσιεύτηκε από την Nvidia, μια generative AI νοσηλεύτρια με ανθρώπινη όψη καθοδηγεί μια ασθενή για το πώς να πάρει πενικιλίνη. Στη συνέχεια, λέει στην ασθενή ότι θα αναφέρει όλες αυτές τις πληροφορίες στον πραγματικό γιατρό της.

Οι generative AI νοσηλευτές είναι υπεύθυνοι για διάφορες ειδικότητες και  μπορούν να προσφέρουν συμβουλές για πολλά ιατρικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία, τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης είναι κατά 16% καλύτερα από τους νοσηλευτές στον εντοπισμό των επιδράσεων ενός φαρμάκου στις εργαστηριακές μετρήσεις, κατά 24% ακριβέστερα στην ανίχνευση τοξικών δόσεων φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και κατά 43% καλύτερα στον εντοπισμό αρνητικών αλληλεπιδράσεων από τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Όλα αυτά με 9 δολάρια την ώρα σε σύγκριση με το μέσο ωρομίσθιο των νοσηλευτών στις ΗΠΑ που είναι 39,05 δολάρια. Αυτοί οι AI νοσηλευτές – ρομπότ έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν καινούργιες διαγνώσεις, να αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες και να δίνουν στους ασθενείς λεπτομερείς αλλά σαφείς εξηγήσεις για τις συμβουλές των κλινικών γιατρών.

Αυτές οι ραγδαίες εξελίξεις υποδηλώνουν ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας τεχνολογικής επανάστασης, η οποία θα μπορούσε να φτάσει σε παγκόσμια παντοδυναμία πολύ πιο γρήγορα από το iPhone. Ακολουθούν τρεις σημαντικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους ιατρούς:

1. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη έρχεται γρηγορότερα από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί εύκολα να προβλέψει τους ρυθμούς αριθμητικής και γεωμετρικής ανάπτυξης.

Αλλά ακόμη και τα πιο οξυδερκή μυαλά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις συνέπειες της συνεχούς, εκθετικής ανάπτυξης. Και αυτό είναι που παρατηρούμε με τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη.

Φανταστείτε, για παράδειγμα, μια λίμνη με ένα μόνο νούφαρο. Αν υποθέσουμε ότι ο αριθμός των νούφαρων θα διπλασιάζεται κάθε βράδυ, ολόκληρη η λίμνη θα καλυφθεί σε μόλις 50 ημέρες. Ωστόσο, την 43η ημέρα, θα δείτε μόνο το 1% της επιφάνειας της λίμνης να καλύπτεται. Φαίνεται δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μόλις επτά ημέρες αργότερα, τα νούφαρα θα γεμίσουν εντελώς τη λίμνη.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η πρόοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης στον υπολογισμό θα διπλασιάζεται περίπου κάθε χρόνο, αν όχι και πιο γρήγορα.

Αλλά ακόμη και με συντηρητικές προβλέψεις, το ChatGPT και παρόμοια εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι έτοιμα να γίνουν 32 φορές πιο ισχυρά σε πέντε χρόνια και πάνω από 1.000 φορές πιο ισχυρά σε μια δεκαετία. Αυτό ισοδυναμεί με το ποδήλατό σας να ταξιδεύει τόσο γρήγορα όσο ένα αυτοκίνητο και, λίγο αργότερα, με έναν πύραυλο.

Αυτός ο ρυθμός προόδου αποτελεί πρόκληση για την κατανόηση τόσο για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης όσο και για τους ασθενείς, αλλά σημαίνει ότι τώρα είναι η ώρα να προετοιμαστούμε για το τι έρχεται.

2. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης

Κατά την αξιολόγηση των μετασχηματιστικών δυνατοτήτων της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη, είναι ζωτικής σημασίας να μην αφήσουμε τις αποτυχίες του παρελθόντος, όπως το Watson της IBM, να θολώσουν τις προσδοκίες μας. Η IBM έθεσε φιλόδοξους στόχους για το Watson, ελπίζοντας ότι θα έφερνε επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, βοηθώντας στη διάγνωση, τον προγραμματισμό της θεραπείας και την ερμηνεία πολύπλοκων ιατρικών δεδομένων για καρκινοπαθείς.

νοσηλευτές

Ο Δρ. Περλ γράφει στο βιβλίο του ότι ήταν αρκετά επιφυλακτικός εκείνη την εποχή, όχι λόγω της ίδιας της τεχνολογίας, αλλά επειδή το Watson βασιζόταν σε δεδομένα από ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, τα οποία στερούνται της ακρίβειας που χρειάζεται η περιορισμένης έκτασης τεχνητή νοημοσύνη για να κάνει αξιόπιστες διαγνώσεις και συστάσεις.

Αντίθετα, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιεί ένα ευρύτερο και πιο χρήσιμο φάσμα πηγών.

Δεν αντλεί μόνο από δημοσιευμένα, αναθεωρημένα από ειδικούς ιατρικά περιοδικά και εγχειρίδια, αλλά θα είναι επίσης σε θέση να ενσωματώνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο από βάσεις δεδομένων παγκόσμιας υγείας, τρέχουσες κλινικές δοκιμές και ιατρικά συνέδρια. Σύντομα θα ενσωματώσει συνεχείς βρόχους ανατροφοδότησης από τα πραγματικά αποτελέσματα των ασθενών και τη συμβολή των κλινικών ιατρών. Αυτή η εκτεταμένη ενσωμάτωση δεδομένων θα επιτρέψει στη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη να παραμένει συνεχώς στην αιχμή της ιατρικής γνώσης, καθιστώντας την θεμελιωδώς διαφορετική από τους προκατόχους της.

Τούτου λεχθέντος, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα απαιτήσει μερικές ακόμη αναβαθμίσεις γενεάς προτού μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ευρέως χωρίς άμεση εποπτεία κλινικού ιατρού. Παρόλα αυτά, η τολμηρή είσοδος της Nvidia στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δείχνει τον δισταγμό των τεχνολογικών εταιρειών να ξεπεράσουν τα νομικά και ρυθμιστικά εμπόδια της υγειονομικής περίθαλψης. Μόλις είναι διαθέσιμο ένα chatbot κλινικού ιατρού AI, πολλές άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν άμεσα.

3. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη θα είναι πανταχού παρόν (νοσοκομείο, γραφείο, σπίτι)

Ακριβώς όπως ο πατέρας μου δεν φανταζόταν ποτέ ότι το iPhone του (που ήταν αποθηκευμένο στο αμάξι) θα εξελισσόταν σε ένα απαραίτητο εργαλείο για την πλοήγηση στη ζωή, πολλοί Αμερικανοί δυσκολεύονται να οραματιστούν το μετασχηματιστικό αντίκτυπο που θα έχει η γενετική τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη.

Η ιδέα της συνεχούς, φθηνής, αξιόπιστης και εύκολης πρόσβασης σε ιατρικές συμβουλές και τεχνογνωσία όλο το εικοσιτετράωρο είναι τόσο διαφορετική από τα σημερινά μοντέλα υγειονομικής περίθαλψης που εύκολα το μυαλό μας μπορεί να την απορρίψει ως παρατραβηγμένη. Ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι αυτές οι δυνατότητες δεν είναι απλώς δυνατές, αλλά πιθανές, ακόμη και επερχόμενες.

Ο Δρ. Περλ αναφέρει ότι καθημερινά, λαμβάνει ανατροφοδότηση τόσο από κλινικούς ιατρούς όσο και από ασθενείς που έχουν αλληλεπιδράσει με εργαλεία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Η πλειονότητα αναφέρει ότι οι απαντήσεις, ιδίως όταν ζητούνται σωστά, είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις συστάσεις του κλινικού ιατρού. Αυτό αποτελεί απόδειξη της αυξανόμενης ακρίβειας και αξιοπιστίας της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης και υπόσχεται μια επανάσταση στην παροχή ιατρικής περίθαλψης στο εγγύς μέλλον.

Σε μια δεκαετία από τώρα, θα αναπολούμε τη σημερινή επιφυλακτικότητα με τον ίδιο τρόπο που αναπολώ την αρχική υποτίμηση του iPhone από τον πατέρα μου. Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας μεγάλης αλλαγής, όπου η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει τόσο αναπόσπαστο μέρος της υγειονομικής περίθαλψης όσο τα smartphones έχουν γίνει μέρος της καθημερινής ζωής.

Δείτε επίσης: 10 εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης που έχουν αλλάξει τη ζωή μας