Ο ισχυρός σεισμός που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην κεντρική Ιαπωνία την 1η Ιανουαρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 238 ανθρώπους – αλλά θα ήταν πολλοί περισσότεροι αν δεν υπήρχε ο Daiki Ishimori.

Ο σεισμός ισχύος 7,5 βαθμών, ο οποίος ακολουθήθηκε από χίλιες και πλέον μετασεισμικές δονήσεις, αρκετές ισχυρές, και ο οποίος προκάλεσε επίσης τσουνάμι ενός και πλέον μέτρου, είχε εξάλλου αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 1.000 άνθρωποι -αλλά επίσης θα ήταν πολλοί περισσότεροι αν δεν υπήρχε ο Daiki Ishimori.

O 33χρονος Daiki Ishimori, ιθύνων νους πίσω από την εφαρμογή-υπηρεσία NERV, βρήκε έναν τρόπο να προειδοποιεί την Ιαπωνία για τους επικείμενους σεισμούς.

Η NERV είναι μια μικρή εταιρεία που διοικείται από μια ιδιωτική επιχείρηση με την ονομασία Gehirn –που σημαίνει «εγκέφαλος» στα γερμανικά. Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις της για τους συχνούς σεισμούς στην Ιαπωνία είναι ταχύτεροι και από αυτούς που εκδίδονται από τους επίσημους φορείς και τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας, NHK.

Ο λογαριασμός στην ιαπωνική γλώσσα της NERV στο X (πρώην Twitter) έχει 2,2 εκατ. ακολούθους, ενώ άλλα 35.000 άτομα τη χρησιμοποιούν στα αγγλικά. Η εφαρμογή της, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019, έχει «κατέβει» από περισσότερες από 4 εκατ. συσκευές, τόσο από το Apple Store όσο και από το Google Play.

Δημιουργήθηκε ως λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2010 από τον 19χρονο τότε Ισιμόρι καθώς ο πολυμήχανος Ιάπωνας διέβλεψε ότι το X θα έχει τεράστια απήχηση στην Ιαπωνία -και όντως, μέχρι σήμερα είναι η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης για πληροφορίες σχετικά με καταστροφές στη χώρα, ειδικά μετά τον σεισμό του 2011 και το επακόλουθο τσουνάμι στη Φουκουσίμα.

Εκτός από την παροχή σωστών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο σχετικά με σεισμούς, τσουνάμι και ηφαιστειακές εκρήξεις, η NERV παρέχει επίσης ενημερώσεις για ακραίες καιρικές συνθήκες στη χώρα, όπως τυφώνες, πλημμύρες και βαριές χιονοπτώσεις.

Ο λογαριασμός συγκεντρώνει και στη συνέχεια δημοσιεύει δεδομένα από έναν μεγάλο αριθμό οργανισμών που παρακολουθούν τις φυσικές καταστροφές.

O Daiki Ishimori και το NERV

Ο Ισιμόρι αποκαλύπτει στο BBC ότι η NERV έχει επηρεαστεί καταλυτικά από την επιτυχημένη εκπομπή anime (ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων) «Neon Genesis Evagelion», η οποία διαδραματίζεται σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο. Ακόμα και το όνομα του λογαριασμού («Ειδικός Οργανισμός NERV») αποτελεί αναφορά σε έναν οργανισμό της σειράς που εκδίδει προειδοποιήσεις σχετικά με απειλές για την ανθρωπότητα.

«Δημιούργησα τη NERV ως “λογαριασμό παρωδίας” [parody account], επειδή το Twitter γινόταν δημοφιλές εκείνη την εποχή. Ξεκίνησε σαν προσωπικό χόμπι προγραμματισμού για να δημοσιεύει αυτοματοποιημένα tweets σχετικά με τις ειδοποιήσεις καιρού, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας», λέει ο Ισιμόρι στο BBC.

Αλλά τότε ήρθε το μεγάλο κακό: το 2011 η χώρα χτυπήθηκε από τον ισχυρότερο σεισμό της ιστορίας της και την ενεργοποίηση του τσουνάμι που προκάλεσε το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, ο σεισμός προκάλεσε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες στο χωριό Ισινομάκι της επαρχίας Μιγιάγκι στη νήσο Χόνσου, στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα και ο τόπος καταγωγής του Ισιμόρι.

Για τέσσερις ημέρες ο νεαρός δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του. «Για να είμαι ειλικρινής, σκέφτηκα ότι πρέπει να είναι νεκροί» θυμάται. «Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι θα έπρεπε να έχουμε άλλους τρόπους – και όχι μόνο την τηλεόραση και το ραδιόφωνο – για να μεταδώσουμε πληροφορίες για τις φυσικές καταστροφές» λέει, καθώς η ενημέρωση μέσω τηλεόρασης κατέστη παντελώς άχρηστη κατά τη διάρκεια των διακοπών ρεύματος του Μαρτίου του 2011.

Τότε ήταν που ο νεαρός Ιάπωνας άρχισε να δημοσιεύει πληροφορίες για σεισμούς. Και οι ακόλουθοί του σταδιακά άρχισαν να πολλαπλασιάζονται.

Daiki Ishimori

Ωστόσο, οι πρόσφατες αλλαγές στην πολιτική του Χ είχαν αντίκτυπο στο NERV κατά τη διάρκεια του σεισμού της Πρωτοχρονιάς.

Πέρυσι, το X άρχισε να χρεώνει τους χρήστες για να έχουν πρόσβαση στο API, η οποία συνδέει την πλατφόρμα με εξωτερικά συστήματα και επιτρέπει αυτοματοποιημένες αναρτήσεις. Το API της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης ήταν μέχρι τότε ελεύθερο για χρήση, αλλά πλέον επιτρέπει μόνο μέχρι 1.500 δωρεάν αυτοματοποιημένες θεάσεις τον μήνα.

Η Gehirn έχει αγοράσει τη βασική συνδρομή του X, που επιτρέπει μέχρι 100 θεάσεις την ημέρα, με μηνιαίο κόστος 100 δολαρίων (91 ευρώ). Οταν έστειλε τις προειδοποιήσεις για τον σεισμό και το τσουνάμι της Πρωτοχρονιάς, η NERV ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε το όριο των 100 θεάσεων και συνέστησε στους ακολούθους της να κατεβάσουν την εφαρμογή της.

Λίγες ώρες αργότερα, το X είχε καταγράψει τους λογαριασμούς της NERV, τόσο στα ιαπωνικά όσο και στα αγγλικά, ως «κοινής ωφέλειας», γεγονός που επίλυσε το ζήτημα του περιορισμού των θεάσεων.

Ο Ισιμόρι εξηγεί ότι στόχος του ήταν πάντα «να κάνει την Ιαπωνία ασφαλέστερη», όχι να κερδίσει χρήματα, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να κάνει την εφαρμογή όσο το δυνατόν πιο προσιτή, ειδικά για ανθρώπους με αναπηρίες.

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι καθώς η εφαρμογή του αναπτύσσεται, η εταιρεία του πρέπει να αντλήσει κεφάλαια.

Το 2020 η εταιρεία ξεκίνησε τη διάθεση ενός προγράμματος επί πληρωμή, που αποκαλείται «Κλαμπ Υποστηρικτών», για να καλύψει το κόστος της εφαρμογής, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε περίπου 120 εκατ. γεν (757.000 ευρώ ετησίως).

Η εταιρεία δεν έχει ακόμα κέρδη -και ο Ishimori έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει, τουλάχιστον σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Ωστόσο, ήδη προσφέρει στους συμπατριώτες του υπηρεσίες ανυπολόγιστης σημασίας.

Οι 10 φονικότεροι σεισμοί στην Ιαπωνία

Ακολουθούν οι 10 πιο φονικοί σεισμοί που έχουν πλήξει την Ιαπωνία μέχρι σήμερα:

-Στις 15 Ιουνίου του 1896, στην περιοχή Σανρίκου, στις ακτές του Ειρηνικού, 27.122 άτομα έχασαν τη ζωή τους, κυρίως από τα παλιρροϊκά κύματα που προκλήθηκαν μετά το σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

-Την 1η Σεπτεμβρίου του 1923, στο Τόκιο και τα περίχωρά του, 142.807 άτομα έχασαν τη ζωή τους ή θεωρήθηκαν αγνοούμενα και 103.733 τραυματίστηκαν μετά το σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

-Στις 7 Μαρτίου του 1927, στο Τάνγκο, κοντά στο Κιότο, 2.925 άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά το σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

-Στις 3 Μαρτίου του 1933, στο Σανρίκου, στις ακτές του Ειρηνικού, 3.008 άτομα έχασαν τη ζωή τους από σεισμό μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

-Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1943, στο Τοτόρι, της νήσου Χονσού, 1.083 άτομα έχασαν τη ζωή τους από σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

-Στις 7 Δεκεμβρίου του 1944, στα παράλια του Ειρηνικού στην κεντρική Ιαπωνία, 1.223 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

-Στις 13 Ιανουαρίου του 1945, στη Μικάουα, της νήσου Χονσού, σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στοίχισε τη ζωή σε 2.306 ανθρώπους.

-Στις 21 Δεκεμβρίου του 1946, στη Δυτική Ιαπωνία κατεγράφησαν 1.432 νεκροί ή αγνοούμενοι από σεισμό μεγέθους 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

-Στις 21 Ιουνίου του 1948, στο Φουκούι, δυτικά του Τόκιο, σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε το θάνατο 3.895 ατόμων.

-Στις 17 Ιανουαρίου 1995, 6.430 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην πόλη Κόμπε.