Οι κληρονόμοι (το estate, αμερικανιστί) του George Carlin κατέθεσαν αγωγή κατά των δημιουργών ενός κωμικού αφιερώματος που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να μιμηθεί τη φωνή και το στυλ χιούμορ του σπουδαίου αμερικανού κωμικού. Η αγωγή υποστηρίζει ότι το αφιέρωμα παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα και το δικαίωμα δημοσιότητας του Κάρλιν.

Το αφιέρωμα με τίτλο «George Carlin: I’m Glad i’m Dead» δημιουργεί ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο με βάση το χιούμορ των δύο οικοδεσποτών του, του Will Sasso και του Chad Kultgen. Παρά το ότι ξεκινά με μια δήλωση αποποίησης ευθύνης ότι «δεν πρόκειται για τον Τζορτζ Κάρλιν», αλλά για μια «μίμηση του Τζορτζ Κάρλιν που αναπτύχθηκε ακούγοντας όλο το υλικό του Κάρλιν, χρησιμοποιώντας την ίδια προσέγγιση που θα χρησιμοποιούσε ένας ανθρώπινος ιμπρεσιονιστής», οι δημιουργοί του δεν απέφυγαν την αγωγή, η οποία κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια την περασμένη Πέμπτη.

Στην μηνυτήρια αναφορά, το estate κατηγορεί τους δημιουργούς του αφιερώματος, Will Sasso και Chad Kultgen, όχι μόνο ότι χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να εκπαιδεύσουν ένα chatbot για να δημιουργήσει από μόνο του το σενάριο του αφιερώματος, αλλά και ότι οι δυο δημιουργοί χρησιμοποίησαν τη φωνή του Κάρλιν χωρίς να έχουν πάρει από πριν την άδεια των κληρονόμων του.

Η αγωγή εγείρει διάφορα σημαντικά νομικά ζητήματα, όπως την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων [ότι το αφιέρωμα παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα του Carlin χρησιμοποιώντας τα έργα του που προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα], αλλά και το λεγόμενο «δικαίωμα της δημοσιότητας» [ότι το αφιέρωμα παραβίασε το δικαίωμα δημοσιότητας του Κάρλιν χρησιμοποιώντας το όνομα, την εικόνα και τη φωνή του χωρίς άδεια].

«Η αγωγή είναι ένας πολυμέτωπος αγώνας, με την ψυχαγωγία στο επίκεντρο. Η μήνυση θα αποτελέσει μια κόκκινη γραμμή για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την απομίμηση ανθρώπων χωρίς συγκατάθεση ή αποζημίωση», είπε η Kelly Carlin, κόρη του George Carlin.

Η αγωγή είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη τη βιομηχανία ψυχαγωγίας, καθώς εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τα όρια της δημιουργικής έκφρασης και τα δικαιώματα των δημιουργών.

Δείτε το επίμαχο βίντεο παρακάτω:

Ποιος ήταν ο George Carlin

Ο Τζορτζ Ντένις Πάτρικ Κάρλιν (George Carlin, 12 Μαΐου 1937 – 22 Ιουνίου 2008) ήταν αμερικανός κωμικός, ηθοποιός, κοινωνικός κριτικός και συγγραφέας. Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς stand-up κωμικούς όλων των εποχών και έχει χαρακτηριστεί ως «ο πρύτανης των κωμικών της αντικουλτούρας».

Ήταν γνωστός για τη «μαύρη» κωμωδία του και τους προβληματισμούς του για την πολιτική, την αγγλική γλώσσα, την ψυχολογία, τη θρησκεία και θέματα ταμπού. Θρυλικό έχει μείνει το πρόγραμμά του «επτά βρώμικες λέξεις».

Το πρώτο από τα 14 αφιερώματα stand-up comedy του Κάρλιν για το HBO γυρίστηκε το 1977. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, το ρεπερτόριό του επικεντρώθηκε στην κοινωνικοπολιτισμική κριτική της αμερικανικής κοινωνίας. Συχνά σχολίαζε αμερικανικά πολιτικά ζητήματα και σατίριζε την αμερικανική κουλτούρα. Ήταν συχνά παρουσιαστής και καλεσμένος οικοδεσπότης στο The Tonight Show κατά τη διάρκεια των τριών δεκαετιών της εποχής του Τζόνι Κάρσον και ήταν οικοδεσπότης του πρώτου επεισοδίου του Saturday Night Live το 1975. Το τελευταίο του κωμικό αφιέρωμα, It’s Bad for Ya, γυρίστηκε λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τον θάνατό του από καρδιακή ανεπάρκεια.

Το 2004, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη λίστα του Comedy Central με τους 10 καλύτερους Αμερικανούς κωμικούς. Το 2017, το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε δεύτερο (πίσω από τον Ρίτσαρντ Πράιορ) στη λίστα με τους 50 καλύτερους κωμικούς όλων των εποχών.

Το 1972, ο Κάρλιν τελειοποίησε το γνωστό του πρόγραμμα “επτά βρώμικες λέξεις”, το οποίο εμφανίζεται κυρίως στο Class Clown ως εξής: «’Shit’, ‘piss’, ‘fuck’, ‘cunt’, ‘cocksucker’, ‘motherfucker’, and ‘tits’. Αυτές είναι οι επτά βαριές. Αυτά είναι που θα μολύνουν την ψυχή σου».

Στις 21 Ιουλίου 1972, ο Κάρλιν συνελήφθη μετά την εκτέλεση αυτού του νούμερου στο Summerfest του Μιλγουόκι και κατηγορήθηκε για παραβίαση των νόμων περί βωμολοχιών. Η υπόθεση απορρίφθηκε τον Δεκέμβριο, όταν ο δικαστής δήλωσε ότι «η γλώσσα ήταν άσεμνη, αλλά ότι ο Κάρλιν είχε την ελευθερία να την λέει, εφόσον δεν προκαλούσε αναστάτωση».

George Carlin

Η διαμάχη αύξησε τη φήμη του Κάρλιν. Ο Τζορτζ Κάρλιν συνελήφθη επτά φορές για την απαγγελία του προγράμματος “Επτά βρώμικες λέξεις”.

Το 2001, ο Κάρλιν τιμήθηκε με το βραβείο Lifetime Achievement Award στα 15α Ετήσια Βραβεία Αμερικανικής Κωμωδίας. Τον Δεκέμβριο του 2003, ο αντιπρόσωπος Doug Ose (R-California) εισήγαγε νομοσχέδιο (H. R. 3687) για την απαγόρευση της μετάδοσης των “επτά βρώμικων λέξεων” του Κάρλιν, συμπεριλαμβανομένης της “σύνθετης χρήσης (συμπεριλαμβανομένων των σύνθετων με παύλα) τέτοιων λέξεων και φράσεων μεταξύ τους ή με άλλες λέξεις ή φράσεις, καθώς και άλλων γραμματικών μορφών τέτοιων λέξεων και φράσεων (συμπεριλαμβανομένων των μορφών ρήματος, επιθέτου, γερούνδιο, μετοχής και απαρέμφατου)”. Το νομοσχέδιο παρέλειψε τη λέξη “βυζιά”, αλλά συμπεριέλαβε τη λέξη “κωλοτρυπίδα”, η οποία δεν ήταν μία από τις επτά αρχικές λέξεις του Κάρλιν. Το νομοσχέδιο παραπέμφθηκε στην υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Σύνταγμα τον Ιανουάριο του 2004, όπου και κατατέθηκε.

Ο Κάρλιν εμφανιζόταν τακτικά ως πρώτο όνομα στο Λας Βέγκας, αλλά το 2004 η εμφάνισή του στο MGM Grand του Λας Βέγκας διακόπηκε μετά από διαπληκτισμό με το κοινό του. Μετά από μια κακή υποδοχή, γεμάτη με σκοτεινές αναφορές σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και αποκεφαλισμούς, ο Κάρλιν παραπονέθηκε ότι ανυπομονούσε να φύγει από “αυτό το γαμημένο ξενοδοχείο” και το Λας Βέγκας- ήθελε να επιστρέψει ανατολικά, είπε, “εκεί που είναι οι πραγματικοί άνθρωποι”. Και συνέχισε: “Οι άνθρωποι που πηγαίνουν στο Λας Βέγκας, πρέπει να αμφισβητήσεις τη γαμημένη τους νοημοσύνη για να ξεκινήσεις. Το να ταξιδεύεις εκατοντάδες και χιλιάδες χιλιόμετρα για να δώσεις ουσιαστικά τα χρήματά σου σε μια μεγάλη εταιρεία είναι κάπως ηλίθιο. Αυτό μου συμβαίνει πάντα εδώ, είναι τέτοιου είδους γαμημένοι άνθρωποι με πολύ περιορισμένη νοημοσύνη” Όταν ένα μέλος του κοινού φώναξε: “Σταματήστε να μας υποβιβάζετε!” Ο Κάρλιν απάντησε: “Σας ευχαριστώ πολύ, ό,τι κι αν ήταν αυτό. Ελπίζω να ήταν θετικό- αν όχι, τότε χέσε με” Απολύθηκε αμέσως και λίγο αργότερα ο εκπρόσωπός του ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει θεραπεία για τον εθισμό του στο αλκοόλ και στα συνταγογραφούμενα παυσίπονα με δική του πρωτοβουλία.

Μετά το δέκατο τρίτο αφιέρωμά του στο HBO στις 5 Νοεμβρίου 2005, Life Is Worth Losing, το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά από το Beacon Theatre της Νέας Υόρκης, ανέφερε: «Είμαι 341 ημέρες νηφάλιος».

Σε συνέντευξή του το 2008, ο Κάρλιν δήλωσε ότι η χρήση κάνναβης, LSD και μεσκαλίνης τον βοήθησε να αντιμετωπίσει γεγονότα στην προσωπική του ζωή. Δήλωσε επίσης αρκετές φορές ότι πάλεψε με τον εθισμό στο αλκοόλ, το Vicodin και την κοκαΐνη και πέρασε κάποιο διάστημα σε κέντρο αποτοξίνωσης στα τέλη του 2004. Παρόλο που γεννήθηκε σε καθολική οικογένεια, απέρριπτε έντονα τη θρησκεία σε όλες τις μορφές της και συχνά την επέκρινε και την ειρωνευόταν στις κωμικές του εκπομπές. Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει στον Θεό, απάντησε: «Όχι. Όχι, δεν υπάρχει Θεός, αλλά μπορεί να υπάρχει κάποιο είδος οργανωτικής νοημοσύνης, και νομίζω ότι το να την καταλάβουμε είναι πολύ πέρα από τις δυνατότητές μας».

Ο Κάρλιν είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων τριών δεκαετιών. Αυτές περιλάμβαναν καρδιακές προσβολές το 1978, το 1982 και το 1991, μια αρρυθμία που απαιτούσε επέμβαση κατάλυσης το 2003, ένα σημαντικό επεισόδιο καρδιακής ανεπάρκειας στα τέλη του 2005 και δύο αγγειοπλαστικές.

Στις 22 Ιουνίου 2008, σε ηλικία 71 ετών, πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια στο Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας. Ο θάνατός του επήλθε μία εβδομάδα μετά την τελευταία του εμφάνιση στο The Orleans Hotel and Casino στο Λας Βέγκας. Σύμφωνα με την επιθυμία του, η σορός του αποτεφρώθηκε και η τέφρα του σκορπίστηκε μπροστά από διάφορα νυχτερινά κέντρα στα οποία είχε παίξει στη Νέα Υόρκη και πάνω από τη λίμνη Σπόφορντ στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου είχε ωραίες αναμνήσεις από τη συμμετοχή του σε καλοκαιρινή κατασκήνωση ως έφηβος.

Μετά το θάνατό του, το HBO μετέδωσε 11 από τα 14 αφιερώματά του από τις 25 έως τις 28 Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένου ενός μαραθώνιου 12 ωρών στο κανάλι HBO Comedy.