«Επιβιβαστείτε στο πιο άψογο διαστημόπλοιο του 21ου αιώνα», γράφει η Zephalto, μια γαλλική εταιρεία που εξερευνά νέες και τολμηρές λύσεις για διαστημικά ταξίδια. Το εν λόγω αερόστατο – διαστημόπλοιο, ονόματι «Celeste», θα ανυψωθεί με τη βοήθεια ενός μπαλονιού με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, οδηγώντας φιλόδοξους επιβάτες σε ένα πρωτοποριακό ταξίδι στη στρατόσφαιρα της Γης. Το διαστημικό αερόστατο αναμένεται να εκτοξευθεί το 2025, χάρη στην κοινή προσπάθεια μιας ομάδας μηχανικών και επιστημόνων από όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τη Zephalto, αυτή η πρωτοποριακή εφεύρεση δανίζεται στοιχεία από μια πειραματική πτήση με αερόστατο που έλαβε χώρα 60 χρόνια πριν και πραγματοποιήθηκε από τη Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία (CNES).

Το μεταλλικό «διαστημόπλοιο», όπως το περιγράφει η ομάδα της Zephalto, είναι μια κάψουλα υπό πίεση που έχει σχεδιαστεί ως «ένα υπερσύγχρονο αντικείμενο που σας παρέχει τις καλύτερες συνθήκες άνεσης και ασφάλειας. Κατασκευασμένο από τις καλύτερες τεχνικές ομάδες και σχεδιασμένο από έναν παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα, γνωστό για τη δουλειά του σε άψογα σχέδια και εσωτερικούς χώρους υψηλής ποιότητας, η κάψουλα μας θα σας επιτρέψει να εκτιμήσετε πλήρως αυτό το εξαιρετικό ταξίδι».

Φωτ.: © CNES, courtesy Zephalto

Κατακτώντας την στρατόσφαιρα με ένα διαστημικό αερόστατο

Η κοσμική αυτή εμπειρία ξεδιπλώνεται σε τέσσερα μέρη. Για την επιβίβαση, οι ταξιδιώτες θα αναχωρήσουν από ένα από τα «διαστημικά λιμάνια» (βάσεις) της Zephalto και θα εισέλθουν στο αερόστατο «Celeste», το οποίο θα ανυψωθεί χάρη σε ένα μπαλόνι χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο μέγεθος της Sacré Coeur στο Παρίσι. Ενώ ανεβαίνουν με ταχύτητα 4 m/s, οι επιβάτες θα μπορούν να απολαύσουν εκπληκτικές εικόνες της γης καθώς ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά. Μετά από περίπου μιάμιση ώρα ταξιδιού, το αερόστατο φτάνει στο αποκορύφωμά του, σε υψόμετρο 25 χιλιομέτρων, έχοντας διανύσει το 98% της ατμόσφαιρας.

«Επιλέξαε τα 25 χιλιόμετρα ύψος γιατί είναι το υψόμετρο όπου βρίσκεσαι μέσα στο σκοτάδι του διαστήματος, με το 98% της ατμόσφαιρας από κάτω σου, ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις την καμπυλότητα της Γης στη μπλε γραμμή. Βρίσκεστε στο σκοτάδι του διαστήματος, αλλά χωρίς την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας», δήλωσε στο Bloomberg ο ιδρυτής και μηχανικός αεροδιαστημικής της Zephalto, Vincent Farret d’Astiès.

Φωτ.: © CNES, courtesy Zephalto

Σε εκείνο το σημείο, αναδύεται η δραματική καμπυλότητα της γης και οι ταξιδιώτες μπορούν να βιώσουν το «φαινόμενο της επισκόπησης». Τι είναι αυτό; Το φαινόμενο της επισκόπησης ή αλλιώς «πανοραμική εντύπωση» είναι το υπερβατικό αίσθημα ευφορίας και καθολικής σύνδεσης που νιώθουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια πτήσεων στο διάστημα ενώ βλέπουν τη Γη από ψηλά. Οι αστροναύτες που έχουν βιώσει αυτή την ψυχική κατάσταση, συχνά αναφέρουν ότι τη συνείδησή τους εμπλουτίζουν έντονα συναισθήματα γαλήνης, ομόνοιας και συμφιλίωσης με τον κόσμο – σαν να συνειδητοποιούν εκείνη τη στιγμή ολοκληρωτικά τον ρόλο και τη θέση της ανθρωπότητας στο σύμπαν. Πρόκειται, λοιπόν, για μια γνωστική «στροφή» στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους. Από ψηλά, ο μπλε πλανήτης μας μοιάζει σαν μια κουκκίδα μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος. Τα συναισθήματα αυτά, λέγεται, ότι δεν τελειώνουν με το που επιστρέψουν στη Γη, αλλά αντιθέτως τα κουβαλάνε για πάντα μέσα τους.

Φωτ.: © CNES, courtesy Zephalto

Το ταξίδι στη στρατόσφαιρα με αυτό το μοναδικό αερόστατο διαρκεί περίπου 6 ώρες και ολοκληρώνεται με μια ήπια κατάβαση, ενώ το προσωπικό της εταιρείας καθοδηγεί τους επιβάτες και τους εξηγεί ανά πάσα στιγμή τι βλέπουν γύρω τους.

Ένα ταξίδι πολυτελείας μέχρι το 2025

Πέρα από την οργάνωση μιας πανοραμικής εμπειρίας θέασης, η Zephalto φέρνει επίσης τη γαλλική πολυτέλεια και το «art de vivre» στο ταξίδι, με ένα γκουρμέ γεύμα πριν από την πτήση, το οποίο θα έχουν ετοιμάσει διάσημοι Γάλλοι σεφ, ακολουθούμενο από γευσιγνωσία κρασιού. Συζητάται επίσης το ενδεχόμενο να φιλοξενούνται και εκδηλώσεις πάνω στο αερόστατο κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επιπλέον, το διαστημικό πρόγραμμα προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να μάθουν πώς να απαθανατίζουν στρατοσφαιρικές εικόνες με τη βοήθεια ενός επαγγελματία φωτογράφου.

Σε κάθε πτήση θα μπορούν να επιβιβάζονται μέχρι έξι άτομα, συν δύο πιλότοι και το πλήρωμα. Θα υπάρχει επίσης Wi-Fi, σε περίπτωση που θέλετε να βγάλετε story στην στρατόσφαιρα και να κάνετε τους φίλους σας να ζηλέψουν. Θα έχετε ακόμη και τη δυνατότητα να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο πριν από την πτήση, καθώς -όπως είναι φυσικό- μια τέτοια πανοραμική εμπειρία θέλει κάποια σχετική προετοιμασία και τα συναισθήματα που προκαλεί είναι έντονα και συχνά όχι τόσο εύκολα διαχειρίσιμα.

«Χρειάζεται ψυχολογική προετοιμασία», προσθέτει ο Farret d’Astiès. «Γνωρίζουμε από τους 600 ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει πάνω από αυτό το υψόμετρο ότι το να βλέπεις τη Γη στο σκοτάδι είναι μια εμπειρία που μπορεί να είναι συναισθηματικά φορτισμένη».

Κι όλα αυτά, πόσο ακριβώς θα κοστίσουν; Οι τιμές ξεκινάνε από 120.000 ευρώ το άτομο!

Η Zephalto σχεδιάζει να πραγματοποιήσει 60 πτήσεις το χρόνο. Η ομάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις δοκιμαστικές πτήσεις με πιλότους, αλλά κανένα αερόστατο δεν έχει φτάσει ακόμη το όριο των 25 χιλιομέτρων. Παρόλαυτα, ο Farret d’Astiès είναι θετικός και πιστεύει ότι το αερόστατο πιθανότατα θα καταφέρει να φτάσει αυτό το σημείο μέχρι το τέλος του 2023. Μείνετε συντονισμένοι.

2025 αερόστατο στρατόσφαιρα
Φωτ.: © CNES, courtesy Zephalto